StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoKRISTIĆ O RADNIČKOM DIONIČARSTVU U DUBROVNIKU

"Zašto Vlada, koja toliko podupire sporne strane investitore i njihove developerske projekte, ne bi ponudila Maestrale zaposlenicima po posebnim uvjetima?"

Piše DV
14. ožujka 2018. - 11:37

"Stječe se dojam kao da postoji strah od toga da Hoteli Maestral ne bi slučajno ostali u našim rukama", izjava je gradskog vijećnika Mara Kritića (Most) koji priopćenjem za javnost još jednom poziva državnu, županijsku i gradsku vlast da podrže ideju radničkog dioničarstva u spomenutoj hotelskoj kući s objektima na vijednom turističkom zemljištu u Lapadu, na 44 tisuće četvornih metara.

Kritić je nedavno priopćenjem ponovno otvorio pitanje radničkog dioničarstva, samo dan prije nego što je CERP raspisao novi natječaj za prodaju Maestrala.

"Nadam se kako CERP nije požurio s natječajem kako bi zaposlenicima, Gradu i Županiji i partnerima ostalo što manje vremena da shvate da treba ozbiljno razmotriti ovaj predloženi model radničkog dioničarstva i uputiti zajednički dogovorenu ponudu CERP-u? U ovih nekoliko dana od objave priopćenja gotovo sve političke stranke i nezavisne liste te brojni turistički djelatnici su izravno ili neizravno podržali ovaj prijedlog. Isto je u više navrata napravio gradonačelnik, a i sam predstavnik zaposlenika drži da ovaj model može uspjeti. Odavno nije bilo većeg konsenzusa po nekom pitanju kao što je to u slučaju Maestrala. Stoga me čudi da do današnjeg dana nitko od pozvanih, a pritom mislim na gradonačelnika, župana, zaposlenike i upravu Maestrala te relevantne turističke tvrtke nije sjeo za isti stol i razgovarao na ovu temu", stoji u Kristićevom priopćenju.

"Ne treba isključiti ni mogućnost da je Vlada spremna ponuditi Maestrale Gradu , Županiji i zaposlenicima i po diskontiranim uvjetima, samo to još nitko nije predložio niti pitao. Tim više jer su projekti koje vlada proglašava strateškim investicijama, uglavnom nekretninski  kao npr. hotel od 60 soba uz 200 vila i apartmana za prodaju u Starom Gradu na Hvaru ili developerski projekt na Srđu, kojeg neću spominjati da ne kontaminiram takvim projektima ovo priopćenje koje ima za cilj potaknuti nešto pozitivno i izvodljivo. Zašto bi bilo iznenađujuće kada bi Vlada, koja toliko podupire sporne strane investitore i njihove developerske projekte, ponudila Maestrale zaposlenicima po posebnim uvjetima? Hrvatska turistička budućnost ne leži u ovoj promašenoj formuli podupiranja ogromnih betonskih zdanja u kojima nema tko raditi. Budućnost je upravo u suprotnom, a ta formula je - malo, kvalitetno, skupo i naše!

Ne treba zanemariti ni jedinstvenu političku situaciju, u kojoj su poluge odlučivanja i vertikala vlasti u rukama jedne stranke, a mi imamo gradonačelnika i župana s bogatim iskustvom rada u turističkom sektoru te državnog tajnika u Ministarstvu turizma! Dakle, ne bi trebali imati problema s komunikacijom.

Nećemo valjda bez pokušaja dozvoliti da naši ključni resursi i jedinstvena položajna renta posluže za oplodnju stranog kapitala i za zapošljavanje strane radne snage", nadalje stoji u priopćenju.

05. svibanj 2024 19:07