StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoSASTANAK S PREMIJEROM |

PLENKOVIĆ O GOSPODARSKOM KOLAPSU KRAJNJEG JUGA Iznosi koji nedostaju su takvi da moramo smisliti posebnu mjeru za Dubrovačko-neretvanskou županiju

Piše DML
2. listopada 2020. - 16:36
Nakon sastanka premijera Andreja Plenkovića sa županom dubrovačko-neretvanskim i načelnicima i gradonačelnicima, predsjednik Vlade je rekao da je sastanak održan zbog objektivnih okolnosti, odnosno Covida - 19, zbog kojeg je ostvarena bitno slabija turistička sezona, te je Županija, župan i (grado)načelnici iskazali određene zahtjeve prema Vladi:

- Razgovarali smo kako premostiti probleme u Županiji koja je inače jedna od najrazvijenijih. Treba normalno funkcionirati, a prihodi su joj znatno manji pa ćemo nastaviti s politikom beskamatnih zajmova. Iznosi koji nedostaju su takvi da moramo smisliti posebnu mjeru za Dubrovačko-neretvansku županiju - najavio je premijer.

Župan Nikola Dobroslavić je izjavio da su govorili o teškom položaju gospodastva Županije i svih jedinica lokalne samouprave, posebno onih na krajnjem jugu:

- Gospodarstvo trpi velike štete nastale koronavirusom.  Već smo prije s ministrom Ćorićem na temelju sastanka s Hrvatskom gospodarskom komorom i Obrtničkom komorom u Dubrovniku razgovarali kako pomoći onima koji nisu obuhvaćeni inače odličnim mjerama Vlade za isplatu plaća i pomoć za likvidnost. Izložio sam te teme predsjedniku Vlade i rekao je da ćemo već sljedeći tjedan u Vladi imati sastanak s ministarstvima. Naše jedinice lokalne samouprave imaju golem pad prihoda, a imaju svoje obveze, komunalna društva i ustanove koje moraju financirati i prebroditi ovu krizu. Tražit ćemo način za zaduživanje koje bi se vratilo za nekoliko godina, s godinom počeka. Ova županija oslonjena na turizam, dosad je imala 34 posto ostvarenja u dnosu na lani, a sve druge primorske županije 46 do 59 posto. Razlika je golema, jasno je da smo u puno težoj situaciji od ostalih - ustvrdio je župan Nikola Dobroslavić.
 
29. svibanj 2024 16:53