StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoFORUM OBITELJSKOG SMJEŠTAJA

Povratak optimizma i želje za putovanjima unatoč ratu u Ukrajini! Iznajmljivačima koji žele smjestiti izbjeglice pomoći će država, onima koji imaju ‘višak‘ jedinica savjet za prekategorizaciju i dobivanje bespovratnih sredstava

Piše Maja Rilović Koprivec
9. ožujka 2022. - 12:23

Turistička zajednica Grada Dubrovnika organizirala je danas Forum obiteljskog smještaja na kojoj su iznajmljivači on-line doznali kakvi su novi trendovi u turizmu za predstojeću sezonu i koliko je rat u Ukrajini utjecao na booking. Istaknuto je kako treba zadržati optimizam unatoč neizvjesnom trenutku koji je potvrdio kako je turizam najosjetljivija gospodarska grana.  Martina Nimac Kalcina, predsjednica Zajednice iznajmljivača Hrvatske pri HGK  istaknula je kako je zadnja dva tjedna booking usporen, no da se nakon dvije godine pandemije  i sadašnje izbjegličke krize otvara problem novih ulaganja iznajmljivača koje  banke u aktualnoj situaciji ne žele pratiti novim kreditima, a ususret im zbog poskupljenja ne izlaze niti drugi partneri. 

Preporučila je svim iznajmljivačima koji imaju više smještajnih jedinica i na granici su po prihodima ulaska u PDV sustav, da razmisle o prekategorizaciji u primjerice difuzne hotele i tako povuku dio bespovratnih sredstava iz Nacionalnog  Plana  oporavka i otpornosti. - Sredstva su bespovratna i može se povući do 1,5 milijuna kuna, gdje oko 30 posto sredstava  treba uložiti u digitalizaciju i alternativne energije  što se svakako isplati – rekla je Kalcina. Najavila je i  poseban „Safe Stay Premium“ certifikat Ministarstva turizma za iznajmljivače koji su potpuno cijepljeni, ali napose informaciju kako će država nadoknaditi  troškove smještaja onima koji  žele pružiti smještaj ukrajinskim izbjeglicama.

Potrebno je prijaviti se Ministarstvu turizma i ljude prijaviti  kroz e-Visitor kao usluge socijalne skrbi, rekla je Kalcina. Podsjetila je iznajmljivače da će pred kraj sezone imati obvezu isticati cijene i pisati račune i u eurima.   Maro Lukšić ispred Zračne luke Dubrovnik najavio je kako  se unatoč situaciji u Ukrajini  očekuje 65 posto prometa iz 2019. te da će od početka ljetne sezone letenja 27. ožujka  Čilipe povezivati 3 do -4 prijevoznika, a od 15. svibnja se očekuje 47 avioprijevoznika. Očekuju sezonu uspješniju od lanjske, te  ukidanje nekih pandemijskih ograničenja za aviokompanije kao što su maske na letovima. Dubrovnik će biti povezan ovoga ljeta sa 65 destinacija, a očekuje se i povratak FlyDubaija tri puta tjedno, dok Easyjet počinje letove već početkom travnja.

image
Ilsutracija
Duje Klaric/Cropix

 Stane Đivanović, šefica županijskog Ureda za turizam  podsjetila je  iznajmljivače  koji imaju rješenja o kategorizaciji  izdana do 2000. godine da je rok 8. travanj zadnji za usklađenje rješenja o kategorizaciji te da i  oni koji nemaju pomoćne krevete upisane u izrjeci rješenja moraju također uskladiti ta rješenja, kao i mali kampovi koji moraju uskladiti vlasništvo i zemljište na kojem imaju kampove  sa Zakonom o  gradnji.  Država je produljila rok privremenih rješenja  za iznajmljivače koji su legalizirali objekte  do kraja 2024. rekla je Đivanović, pozvavši one kojima su rješenja istekla a neće više raditi da svakako odjave kategorizacije.

Predsjednik dubrovačke zajednice iznajmljivača pri HGK Nino Dubretić rekao je  kako je dinamika rezervacija zbog rata u Ukrajini  usporila za 30 posto, no nema previše otkazivanja pa se očekuje  da će sezona biti na 70 posto  rekordne 2019. godine. TZ Grada Dubrovnika pokreće ovu web stranicu za digitalne nomade „ Dubrovnik Long Stay“ koji žele živjeti i raditi u Dubrovniku i izvan sezone, pa bi oni koji to žele trebali povesti računa i o mjesečnom cjeniku smještaja. Predstavnik  Booking.coma Vlatko Pavlović prenio je globalno istraživanje te platforme  o putovanjima u 2022. gdje je ključna riječ povratak optimizma  i želje za putovanjima. Većina gostiju želju  postaviti granice između posla i odmora na putovanjima , vode računa o održivosti , fleksibilnosti pa se o tome valja povesti računa. Iznajmljivačima je predstavljena i  platforma Rentlio koja omogućuje  prodaju na više kanala istovremeno i ažuriranje kalendara i cijena u realnom vremenu.

28. travanj 2024 11:26