StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoU DUBROVNIKU 24. Susret ribara u organizaciji Hrvatske obrtničke komore

Plivaričari stabilni, koćari čekaju nove mjere, a uzgoj ribe porastao za 80 posto u pet godina

Piše PSD.
8. studenog 2019. - 13:54
U Dubrovniku se održava 24. Susret ribara u organizaciji Hrvatske obrtničke komore, a domaćin je Obrtnička komora Dubrovačko-neretvanske županije.
Na našem dijelu Jadrana je 7600 registriranih plovila u ribarskoj floti, a tu je još i 5000 plovila malog ribolova. Mjerama koje su poduzete sektor plivaričarstva je sada stabilan, a ribari očekuju isto i za koćarski sektor s novim mjerama u budućnosti jer se taj sektor sada nalazi pred mnoštvom izazova. Robert Momić, predsjednik Ceha za ribarstvo i akvakulturu naglasio je i kako je uzgoj bijele ribe u posljednjih pet godina porastao za 80 posto. - Tu sada dolazi do problema za uzgajivača komarče i lubina s uvoznom ribom na tržitu i treba više učiniti na uređenju tržišta ribe i podizati proizvodnju domaće ribe, ali i povećati potrošnju jer smo zemlja s vrlo malom potrošnjom ribe - kaže Momić.
Pomoćnik ministrice poljoprivrede, Ante Mišura iz Uprave ribarstva istaknuo je kako Ministarstvo u suradnji s ribarima radi na zajedničkim mjerama prema održivom ribolovu. Što se tiče razgovora s talijanskim ribarima o smanjenjenjima njihova ribolovnog napora rečeno je kako je veliki uspjeh Ministarstva zabrana ribanja u Jabučnoj kotlini gdje je hrvatska strana bila incijator i koja je dala rezulate. - U okviru regionalne organizacije za upravljanje u Mediteranu ide se u novi plan za koćarski ribolov i gdje smo uspjeli postići to da ona svota koja više uništava resurse snosi i veću odgovornost kod bilo kojeg smanjenja, te da oni koji imaju najviše ribolovnog napora da ga najviše moraju smanjiti. Također, u budućnosti idemo u što više zaštite pogotovo u vanteritorijalnom moru što znači da u našem ZERP-u i međunarodnim vodama. Mislimo da je to najbolji način jer ako uzmete ovu totalnu zaštitu u Jabučnoj kotlini ona je 1 posto Jadranskog mora, a daje ogromne rezultate pa onda možete zamisliti kako bi, ako bi se se to povećalo, da bi vjerojatno riješili probleme većine ribljih stokova - kaže pomoćnik ministrice.
Domaćin skupa Mato Oberan, član Ceha za ribarstvo i akvakulturu HOK-a i predsjednik Ceha za ribarstvo Dubrovačko-neretvanske županije istaknuo je kao u Dubrovačkom području ribarstvo nikada nije ni bilo vodeća gospodarska grana, ono prati trendove u ostalim dijelovima Hrvatske _ Udaljenost od velikih centara sprečava da se ovdašnji skroman ulov ribe plasira van Dubrovačko neretvanske županije. Izgradnjom Pelješkoga mosta ribari se nadaju kaže on, da će se ta smetnja ukloniti.
Na Susretu sudjeluju brojni ribari iz svih priobalnih županija, predstavnici Vlade Republike Hrvatske i resornih ministarstava, a kroz izlaganja i panel raspravu razmotrit će se aktualne teme vezane uz obavljanje ribarske djelatnosti i akvakulturi kao što su inspekcijski nadzor u ribarstvu ali i Operativni program za pomorstvo i ribarstvo Republike Hrvatske za programsko razdoblje 2014.-2020. god. te za novo programsko razdoblje.
30. travanj 2024 10:21