StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoTHE NEW YORK TIMES:

„Plaže su fantastične, hrana je ukusna i Hrvatska ima zanimljivu kulturu i bogatu povijest. Što još poželjeti?“

Piše DV
13. lipnja 2017. - 17:09

U članku The New York Timesa od 8.lipnja, u tiskanom i online izdanju, pod naslovom „Pet vrhunskih destinacija za ljeto“, s naslovnom fotografijom Dubrovnika, naglašava se da Amerikanci planiraju putovati ovo ljeto više nego prošlo, najviše zbog bijega od nesigurnosti. Hrvatska je uvrštena među pet vrhunskih destinacija koje novinar Shivani Vora preporučuje za ovo ljeto i nalazi se na prvom mjestu, a slijede Grčka, Južnoafrička Republika, Maldivi i Italija, javljaju iz Turističke zajednice grada Dubrovnika.

Hrvatsku u članku svrstavaju među najsigurnije zemlje, pa citiraju Josha Alexandera, savjetnika za putovanja putničke agencije Protravel International iz New Yorka, čiji su se mnogi klijenti baš ovo ljeto odlučili odmarati u Hrvatskoj: „Hrvatske plaže su fantastične, hrana je ukusna i Hrvatska ima zanimljivu kulturu i bogatu povijest. Što još poželjeti?“. Nekim putničkim agencijama je booking za Hrvatsku porastao za 30 posto, a nekima čak i za 50 posto, u odnosu na prošlu godinu.

Hrvatska turistička zajednica, putem predstavništva u New Yorku, od 2015. godine punopravni je član Virtuosa, vodećih međunarodnih mreža putničkih posrednika za organizaciju luksuznih putovanja, a TZ Dubrovnika uključila se u ovaj marketinški projekt da bi se povećala „vidljivost“ grada na ogromnom tržištu SAD-a, posebno u segmentu luksuznih putovanja. Mreža „Virtuoso“ ima godišnji promet od više od 14 milijardi američkih dolara.

U 2016. godini bilo je 80.961 američkih turista, koji su ostvarili 234.984 noćenja. Od 1.siječnja do 10.lipnja 2017., u Dubrovniku je boravilo 30.372 američkih turista, što je 41 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, a ostvarili su 91.128 noćenja, što iznosi 42 posto više nego 2016.godine. Nakon Britanaca, Amerikanci su od početka godine drugi po redu na top listi zemalja odakle dolazi najveći broj turista u Dubrovnik.
 

27. travanj 2024 10:53