StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoUSPOREDBA S VENECIJOM I BARCELONOM

NJEMAČKI MEDIJI UPOZORAVAJU SVOJE GRAĐANE Masovni turizam Hrvatima je i blagoslov i kletva, evo što će vas dočekati u Dubrovniku i Splitu

Piše DV
2. travnja 2019. - 21:23
Masovni turizam popularne turističke lokacije, Splita i Dubrovnika pretvara ih u gradove u kojima njihovi građani više ne mogu  normalno živjeti, prenosi Index.hr napise nekoliko njemačkih medija. Svojevrsna su to upozorenja njemačkim turistima da ih na omiljenim lokacijama očekuju nesnosne gužve i sve komplikacije vezane uz nju. Nakon nedavnog posjeta njemačkog predsjednika Frank-Waltera Steinmeiera Splitu Morgenpost piše kako Hrvatska počinje patiti pod velikim brojem turista, dodajući kako skoro tri milijuna Nijemaca svoj godišnji odmor provodi u Hrvatskoj.

Kao usporedbu s Dubrovnikom i Splitom navode slučaj Venecije koju su napustili i najuporniji stanovnici, ne zaostaju ni Barcelona i Amsterdam koje turisti "tretiraju kao zabavne parkove na otvorenom" upozoravajući kako se to počinje događati u Hrvatskoj posljedica čega je ispražnjeno središte gradova gdje se svi stanovi iznajmljuju turistima. 

Navode kako se gradska uprava Dubrovnika počela s tim boriti pa će "u sezoni u grad smjeti pristati samo dva kruzera s maksimalno pet tisuća turista, a od 2021. se planira i porez na kruzer turiste-jedan euro po glavi", piše Morgenpost, i dodaje kako je masovni turizam za Hrvatsku i blagoslov i kletva. Njemačka javna radiotelevizija MDR se također bavi situacijom u Dubrovniku i citira tamošnjeg gradonačelnika Mata Frankovića da u Dubrovniku neće biti dozvoljeno pristajanje superkruzerima s deset tisuća turista koji se upravo grade u Kini. 
30. travanj 2024 11:33