StoryEditorOCM

Nasmijane učiteljice iz Egipta: kažu da je domaća hrana za čistu peticu; Usporedile su Dubrovnik i Split i otkrile koji im je grad draži

Piše Hana Perković/SD
31. listopada 2021. - 23:29

Nasmijanu žensku ekipu sreli smo u šetnji Marmontovom ulicom. Pozdravili smo ih, one su zastale, a kad smo im objasnili da smo novinari koji bi željeli razgovarati o njihovom boravku u Splitu, jedna nam je od njih šaljivo dobacila: "Do we scream tourist?" ("Zar je toliko očito da smo turisti?"). Potom su nas upozorile i da su baš maloprije kušale domaću rakiju, donosi Slobodna Dalmacija

Nyala Walker, Christine Gallagher, Janelle Sculley i Tiara Toney dolaze iz Egipta, gdje sve četiri rade kao nastavnice u istoj srednjoj školi. Putuju naoružane znanjem čak četiriju različitih područja - Nyala predaje povijest, Christine francuski, Janelle matematiku, a Tiara biologiju.

Tako svako putovanje mogu doživjeti iz četiri različite perspektive, pa dok će Nyalu intrigirati tragovi različitih razdoblja utkani u zidove palače, Tiari neće promaknuti pozamašan saprofit koji je zaposjeo topolu na Matejušci... Christine će možda upoznati kakve šarmantne Francuze u večernjem izlasku, a Janelle zasigurno neće imati problema s računanjem i plaćanjem nakon nekoliko rundi pića. Kad se male ruke slože...

Nakon tri dana provedena u Splitu, djevojke zaključuju da im se najveći dalmatinski grad ipak sviđa više nego Dubrovnik, iz kojeg su stigle autobusom.

- Ovo je pravi grad, veći je, ima više trgovina, luka je divna... - stala je nabrajati Nyala.

Dan ranije bile su na Hvaru te su nas izvijestile da je tamo u tijeku snimanje novih epizoda američkog reality showa "The Bachelor" (ili po naški, "Gospodin savršeni").

Nyala kaže kako je doista impresionirana arhitekturom iz ere Dioklecijana. Dodaje da je hrana u gradu izvrsna, baš kao i usluga u restoranima.

- Uživale smo u dalmatisnkom pršutu, rakiji, sladoledu - rekla je Tiara, a Nyala je posebno pohvalila crni rižot.

- Zapravo, mislim da ne postoji ništa što nam se nije svidjelo - rezolutno će Tiara o domaćoj kuhinji.

Izvrsnu su hranu kušale i u Bosni, koju su samo nakratko posjetile. 

Putnica se dojmio i prekrasan zalazak sunca koji su promatrale s vrha Svetog Duje.

- Pejzaž je u Egiptu jednoličan, pustinja se prostire unedogled... Za nas je ovo idila. Jako smo sretne što imamo priliku biti tu i istraživati - rekla je Nyala.

Kako kažu, putovanje ide glatko, budući da putuju izvan sezone. Nije previše prometno, a i Covid testovi su pristupačni. Janelle napominje da bi se voljela vratiti i u toplijim mjesecima, kako bi mogla uživati u moru. 

Četiri kolegice praznike uvijek nastoje dobro iskoristiti pa tako putuju ne samo u listopadu, nego i u prosincu, veljači i travnju. Samo u prošloj godini posjetile su Ugandu, Tursku i Južnu Afriku, a prije dolaska u Hrvatsku, svratile su do Crne Gore i Bosne.

Po svemu sudeći, ove bi četiri prijateljice do mirovine mogle proputovati cijeli svijet.

06. svibanj 2024 01:41