StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoSUGESTIJA ČISTOĆI I KOMUNALNIM REDARIMA

Naložite čišćenje divljih kampirališta

Piše Ahmet Kalajdžić
Foto: Ahmet Kalajdžić
26. listopada 2018. - 12:55
I ova je turistička sezona već iza nas, a dok poduzetnici zbrajaju financijske učinke i već razmišljaju kad i gdje pronaći radnike za iduću sezonu, građani s neskrivenim zgražanjem uočavaju i neke neželjene efekte dubrovačkog turizma.

Već smo više puta pisali o mladim backpackerima koji su odlučili kušati "istinske čari Dubrovnika" i bez plaćanja smještaja u sobama, kampovima, apartmanima, hotelima ili hostelima, odlučili besplatno razapeti šator i prenoćiti u parku na Boninovu ili parku Gradac. Dok se dio sugrađana zgražao zbog tečinjenice, drugi su ih blagonaklono gledali prisjećajući se dana kad su i oni bili mladi te putovali svijetom i istraživali skrivene čari destinacija.

Međutim, sve treba gledati i u kontekstu indirektnih posljedica na čistoću i ukupni izgled destinacije. Dovoljno je stoga pogledati samo na ostatke ambalaže fast fooda, pizze i grickalica koje neodgovorni pojedinci bacaju gdje stignu. Ovdje je primjer samo jednog od odlagališta otpadaka uz ogradu parka Gradac. No, problem je tim veći što se otpad ne može "normalno" ukloniti jer se često nalazi na nedostupnim lokacijama, pa i iznad provalija. Kako god, nadležni bi trebali iznaći način da se očiste neke lijepe šetnice i parkovi kako bi, barem sada tijekom izvansezone, mogli šetati i u njima uživati, konačno i građani Dubrovnika.
27. travanj 2024 11:06