StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvo‘MAKEOVER‘ SUNSET BEACH DUBROVNIK

Marinko Benić: ‘Plaži Lapad vratit ćemo prirodni oblik, bit će to najljepše kupalište u Dubrovniku, ali i hrvatskoj obali!‘ Pogledajte kako će izgledati

Piše DV
21. ožujka 2022. - 14:47

Plažu Sunset Beach u Uvali Lapad čeka preuređenje. Povratak zelenila i prirodnog oblika plaže glavne su smjernice novog izgleda. O novim sadržajima i atrakcijama koje će uskoro biti na omiljenom kupalištu Dubrovčana i turista govori Marinko Benić, direktor Sunset Beach Dubrovnik.

Za nama su dva teška pandemijska ljeta, kako je Sunset Beach Dubrovnik financijski ‘izgurao‘ ove dvije kratke i ipak nesigurne turističke sezone?

Zadnje dvije godine su bile izrazito izazovne. Prilagodili smo poslovanje pandemijskim vremenima, što je značilo veće okretanje domaćem tržištu, proaktivno nuđenje novih sadržaja, ali i smanjenje broja zaposlenih i ostale mjere optimizacije poslovanja. Zadovoljan sam jer smo sačuvali osnovni tim ključnih radnika kompanije. Također mislim da smo se istovremeno pozicionirali kao mjesto u Dubrovniku na koje možete računati da ima i sadržaj i zabavu usred zime kad je većina ostalih objekata zatvorena.

image

Specijal JL Dubrovnik, 100322. Marinko Benic direktor Sunset Beach-a. Foto: Tonci Plazibat/CROPIX

Tonci Plazibat/Cropix

Iako je izgrađen prije pet godina, cijeli projekt Sunset Beach ostao je nedovršen. Sadašnji vlasnik, odnosno investitor Richard Alm, preuzeo je projekt u kojem su lokacije i sadržaji već bili unaprijed određeni i urbanističko-arhitektonskim natječajem za plažu Uvale Sumratin i planovima razvoja ranijeg koncesionara obiju koncesija. Otkad ste glavni manager tvrtke, više puta ste iznosili nove planove za razvoj plaže. Što ste dosad postigli u smislu infrastrukture, a što posjetiteljima ostaje skriveno?

Koristimo ovu priliku da prvi put vizualno prikažemo novi projekt građanima Dubrovnika. Vizuali koje sada vidite i koji će biti na našim web stranicama rezultat su dugotrajnog rada na analizi tržišta, analizi sličnih projekata u svijetu, te osmišljavanja ukupnog sadržaja plaže. Vizuali su također rezultat našeg dosadašnjeg rada i iskustva na ovoj zaista jedinstvenoj lokaciji. Na neki način, zbog svoje kompleksnosti i veličine, ovaj projekt i jest zahtjevao nešto duži razvoj, pa tako i ovaj drugi korak.

image

Budući izgled plaže Sunset Beach Dubrovnik

Sbd

Koliko je tvrtka od preuzimanja koncesije dosad uložila u plažu?

U prvoj fazi smo uložili 13 milijuna eura i stvorili dobru podlogu za nastavak. Unutar iznosa investicije se nalazi i gradska kanalizacijska infrastruktura koju smo izgradili i predali na korištenje Gradu.

Najavljujete sasvim novi projekt uređenja plaže. Tko potpisuje novo uređenje plaže? S kojim ste arhitektima razvijali ovaj projekt i koja je osnovna misao vodilja za budućeg uređenja plaže?

Arhitektonski projekt uređenja plaže potpisuje arhitekt Dario Travaš iz ATP d.o.o. Zagreb. ATP je jedan od vodećih arhitektonskih studija u svijetu, sa sjedištem u Austriji i poslovanjem u nizu zemalja srednje i zapadne Europe.

Osim ATP-a, na projektu rade i Gugl Design iz Beograda i Attelior sa uredima u Zagrebu i Londonu. Nadam se i suradnji s lokalnim dubrovačkim arhitektima jer nas očekuje još dosta dodatnog posla.

image

Budući izgled plaže Sunset Beach Dubrovnik

Sbd

Misao vodilja je bilo kako omekšati prostor, smanjiti količinu oštrih rubova i maksimalno uvesti oble forme, odnosno prostor uljepšati i učiniti ga opuštajućim.

Također, ideja je bila vratiti plaži prirodan oblik na način da se umanje negativni efekti postojeće depresije terena nastale zbog ograničenja visine glavnog objekta i gradske infrastrukture. Samim time bi vratili blagi nagib plaže i odgovarajući pogled na more sa znatno više lokacija nego je to sada slučaj.

Namjera nam je također bila ukloniti velike bazene upitne funkcionalnosti koji su narušavali dinamiku i povezanost prostora.

Najviše prigovora na aktualno uređenje odnosio se na nedostatak zelenila. Je li povratak prirodnijem obliku plaže jedan od vaših ciljeva?

Naravno, ulaganja podrazumijevaju i znatne količine dodatnog zelenila. Zona vrta s postojećim maslinama već sada je prekrasna, ali će trebati još stabala. Znatne količine zelenila će biti neophodne u svim ostalim zonama, uključujući i plažu. Plan je isporučiti zelenilo u skladu sa vizualima.

image

Budući izgled plaže Sunset Beach Dubrovnik

Sbd

Planirate prostor podijeliti u zone. Što će tamo sve biti i što se želi postići zoniranjem?

Prostor je podijeljen u osam cjelina kako bi se zadovoljile potrebe različitih vrsta gostiju, kao i građana Dubrovnika. Vertikalno gledajući prema moru, prostor smo podijelili u tri područja: Family, TIKI i VIP. Horizontalno imamo Sport, Food&Shop, Garden i Event u pozadini. Na ovaj način su Family, TIKI i VIP dobili svaki svoj dio mora, odvojen od zona kojima nije bitno more i nemaju pristup na njega. Iznimno, zona Sport je dobila vatrepolo igralište i dodatne ekološki i sugurnosno prihvatljive sadržaje na moru.

Htjeli smo postići funkcionalno i vizualno odvajanje zona, a ujedno uspostaviti cjelovitost i kontinuitet prostora. Logično je da je u drugom koraku trebalo prilagoditi projekt.

Hoće li sve zone, pa i ViP-zona, biti otvorene za sve goste kako je i predviđeno koncesijom?

Naravno, sve zone kao i VIP zona će biti otvorene svima sukladno zakonu i koncesiji. VIP zona će imati ponudu koja zadovoljava najviše zahtjeve gostiju visoke platežne moći, to je realnost turizma i onoga što želimo kao destinacija Dubrovnik postići. U ovom trenutku razvijamo komercijalne nazive za sve zone, ali nismo htjeli ići sa komercijalnim imenima dok ona nisu potvrđena. VIP zona je radni naziv i najbolje opisuje naše namjere oko ponude.

image

Budući izgleda plaže Sunset Beach Dubrovnik - vizuali

Sbd

Sunset Beach postao je zadnjih godina vrlo popularno mjesto i među Dubrovčanima i turistima i izvan sezone kupanja. Jeste li u novim planovima razvoja posebno obratili pozornost na to da prostor svojim sadržajima ubuduće ima cjelogodišnju namjenu i dolazak domaćih ljudi?

Trudili smo se napraviti dodatnu ponudu zimi. Prednosti cjelogodišnjeg poslovanju u turizmu su enormne. Hrvatska i Dubrovnik imaju fantastične potencijale u tom segmentu. Pri tome mislim na blizinu emitivnih tržišta, odličnu klimu, članstvo u EU, kulturne sadržaje i sl. Želio bih da se na tome više radi, kako od javnog tako i od privatnog sektora, i iskreno se nadam da Hrvatska zgrabiti tu priliku. Doprinos smo već dali prethodnih zima, ali puno je lakše raditi ako imate i nešto stranih gostiju. Ovo je jako važno kako zbog profitabilnosti tako i zbog atmosfere u ugostiteljskim objektima i cijelom gradu. Vjerujemo da će sportski sadržaji te sadržaji za djecu naše sugrađane često dovesti u Uvalu. Jako mi je drago što mogu objaviti i suradnju s pekarom Kroštula, znate i sami da je u Dubrovniku teško pronaći dobar kruh i pekarske proizvode, a mi prvi u Grad dovodimo taj brend poznat po kvaliteti.

Problem nedostajućih bazena, izgrađenih, a nedovršenih, na plaži je jedan od većih problema, a zbog nedovršenosti ponajprije i sigurnosni problem? Kako ćete riješiti to pitanje? Zbog natkrivanja jednog od bazena i pretvaranja u skladišni prostor izložili ste se kaznenoj prijavi? Možemo li reći da bazena u vašim budućim planovima za Sunset Beach više nema i zašto?

Bazeni nisu ni postojali u originalnom idejnom projektu Županije. Jedan bazen je zatvoren zbog sigurnosnih razloga i sve je obrazloženo nadležnim inspekcijama. Suludo je optužiti nas za natkrivanje tih ružnih velikih betonskih školjki. Prostor ispod se ne koristi kao skladišni prostor, ali navedena mogućnost postoji ako se usvoje izmjene i dopune građevinske dokumentacije. Dodatno, u našim planovima prostor ispod oba bazena bi se koristio za dodatne sanitarne čvorove kojih nikad nema dovoljno. Moram naglasiti da dosad nikad nismo naplaćivali ulaz u sanitarne čvorove, neovisno o tome jesu li naši gosti trošili novce na plaži ili nisu. Naplaćivali smo samo tuševe 2 kune po tuširanju, ali to je racionalna odluka zbog ograničenja nepotrebne potrošnje vode.

image

Budući izgled plaže Sunset Beach Dubrovnik

Sbd

Sportske sadržaje na otvorenom planirate podignuti na područje krova koje nije u obuhvatu nijedne koncesije? Jeste li sa Županijom dubrovačko neretvanskom potpisali poseban ugovor za zakup te javne površinu, ili je tu potreban novi natječaj za koncesiju?

Napravit ćemo teretanu na otvorenom, teren za squash, teren za badmington odnosno paddle, stolni tenis, ali i vatrepolo igralište na moru. Planiramo i veliko dječje igralište. Očekujemo kako će se točne lokacije sportskih i dječjih sadržaja riješiti u sklopu ukupnog pravnog okvira oko naše koncesije.

Koliko će realizacija svih vaših planova još koštati?

Planirano ulaganje je za sada na visini od 5 milijuna eura.

U kojem se vremenskom roku se planira realizirati investicija? Hoće li se prve naznake novog identiteta vidjeti već ove sezone, odnosno što ćemo od planiranoga moći koristiti već ovog ljeta?

S ulaganjima krećemo od ove sezone, a većina planiranih sredstava bit će uložena tijekom priprema za sezonu 2023.

image

Budući izgleda plaže Sunset Beach Dubrovnik - vizuali

Sbd

Koncesija na plažu Uvale Sumratin?

Možete li objasniti pravnu situaciju s koncesijama na plažu Uvale Sumratin? Zbog čega se vodi postupak na Visokom upravnom sudu, kakvo je sadašnje pravno rješenje i odnosi vaše tvrtke s davateljem koncesija, Županijom dubrovačko-neretvanskom?

Nismo stranka u postupku koji je u tijeku. Mi imamo scenarije za bilo kakav ishod postupka i donijet ćemo odgovarajuće odluke kad za to dođe vrijeme. Trudimo se biti dobar partner Županiji, a istovremeno smo jako zadovoljni suradnjom i pristupom Županije i lokalne samouprave. Dubrovnik i okolica imaju nažalost previše projekata koji su "zapeli" ili su čak na razini ozbiljnog sudskog spora. Smatram da se razlozi manje kriju u nekim dubrovačkim specifičnostima, a više u nečemu što se zove "doing business" u Hrvatskoj.

09. svibanj 2024 21:59