StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoNA RUBU EGZISTENCIJE|

MARINE TRAŽE UKLJUČIVANJE U VLADINE MJERE Nautičari jedva čekaju da jedrima daju vjetra

Piše Maja Rilović Koprivec Foto:
23. travnja 2020. - 10:25
„Pozorno pratimo epidemiološku situaciju u Hrvatskoj i u svim našim emitivnim zemljama i ne nedostaje mi optimizma, iako smo svjesni činjenice da će ova nautička sezona po svemu sudeći biti potpuno drugačija od dosadašnjih i po prometu daleko od lanjske. Predstavnici svih ACI marina u stalnom su kontaktu s klijentima i, sudeći po njihovim riječima, jedva čekaju ublažavanje epidemioloških mjera u Hrvatskoj i matičnim zemljama kako bi mogli doći u marine i na svoja plovila.“ Navodi to Kristijan Pavić, predsjednik Uprave ACI d.d. o eventualnom početku rada ove sezone i otvaranju granica za auto goste.

Bez pomoći

Hrvatske marine i na njih vezane čarter tvrtke s nestrpljenjem iščekuju prve signale iz Vlade o budućnosti njihova poslovanja jer sadašnja ih je situacija dovela do ruba egzistencije. Nezadovoljni time što su ih Vladine mjere za ublažavanje posljedica korona krize sasvim zaobišle, udruženje marina tražilo je posebnu pomoć. Zašto oni, nisu u mogućnosti koristiti mjere za pomoć gospodarstvu koje je donijela Vlada RH pitamo Pavića koji je i potpredsjednik Udruženja marine?
- Razlog tomu je što marine, zbog prirode poslovanja, ne ispunjavaju tražene uvjete za korištenje donesenih mjera, iako od samoga početka epidemije uzrokovane virusom COVID-19 i primjene donesenih preventivnih preporuka i mjera direktno osjećaju posljedice gospodarske krize uzrokovane globalnom pandemijom. Također, pred marinama je izrazito neizvjesno i krajnje izazovno vrijeme koje će obilježiti pad prometa, posebno prometa tranzitnih i mjesečnih vezova, ali i očekivani problemi pri naplati ostalih usluga. Svjesni da će srednjoročne i dugoročne posljedice pandemije i posljedično gospodarske krize uzrokovati ozbiljne probleme u poslovanju svih marina, Udruženje marina pri HGK zatražilo je od Vlade RH donošenje tri konkretne mjere koje se odnose isključivo na luke nautičkog turizma – marine. Riječ je o prijedlogu oslobađanja koncesijske naknade za pomorsko dobro, mogućnosti korištenja državne potpore od 4.000 kuna za radnike i konačno snižavanju stope PDV-a za usluge smještaja plovila i nautičara na vezu u marinama na 13 posto – navodi Pavić dodajući kako ipak vjeruju da će Vlada RH na vrijeme prepoznati ugrozu i reagirati mjerama koje će i nautičkom turizmu, kao i ostalim gospodarskim djelatnostima i granama, pomoći da prebrode ova teška vremena.

2500 zaposlenih

U sustavu hrvatskih marina zaposleno je oko 2500 ljudi, a zbog specifičnosti poslovanja ne udovoljavaju uvjetima za isplatu državne potpore za minimalnu plaću budući da kreću s radom od 1. travnja, pa ne mogu dokazati pad prihoda u proteklom period.
- Istina je da marine trenutačno nisu u mogućnosti koristiti horizontalne mjere Vlade RH, pa tako ni ona koja se odnosi na subvenciju plaća zaposlenika. Važno je napomenuti da je u marinama, zbog usvojenih mjera sprečavanja širenja zaraze i posljedično pada prometa i aktivnosti, trenutno aktivna najviše trećina ukupnog broja zaposlenih. Neovisno o svim okolnostima, u ACI-ju su sačuvana sva radna mjesta, iako je trenutno teško procjenjivati kada će ponovno postojati potreba za istim brojem radnika kao i prije krize. Prema našim informacijama, ista je situacija i u ostalim marinama u Republici Hrvatskoj – kaže Pavić.
U udruženju marina, koje zbog svojih poslovnih poteškoća u krizi pritišću charter tvrtke, za najveće bi olakšanje osjetile kroz smanjenje naplate koncesija za korištenje pomorskog dobra, odnosno da se marine oslobodi plaćanja koncesije za 2021. godinu, kako bi one pomogle čarterašima I čitav sektor preživio do oporavka i prvih plovidbi nautičara.
28. svibanj 2024 15:38