StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoRIZIČNO ALI ISPLATIVO

Dubrovnik ima nekoliko milijunaša koji su zaradili na Bitcoinu i drugim kriptovalutama: evo kako su se obogatili i što savjetuju ulagačima

Piše Ahmet Kalajdžić
19. travnja 2022. - 07:31

- Predviđam eksponencijalni rast vrijednosti kriptovaluta. Prije šest godina sam kupio Ethereum po 400 kuna i čuvao na posebnom, "ledger" USB-sticku. Nedavno sam ga morao prodati po 18 tisuća da premostim koronakrizu. Mnogi stječu krivu sliku o astronomskim zaradama zbog falsih reklama po društvenim mrežama tipa 'Emil Tedessci i Luka Modrić zaradili milijune, uložili 100 dobili 10 tisuća dolara u samo mjesec dana'. Lažne platforme iskorištavaju neuke za laku zaradu. Stoga smo nedavno proširili tvrtku i legalno pomažemo u rješavanju tehničkih problema kao otključavanje i pokretanje digitalnog walleta, ispravljanje greški na svjetskim mjenjačnicama pri izradi računa. Nismo financijski savjetnici a kriptovalute su, kao i dionice, visokorizično ulaganje i nužno je proučiti u što uložiti novac - kaže Boris Brailo, mladi dubrovački poduzetnik koji je jedini pristao osobno istupiti na temu kriptovaluta. Iinače je to u javnosti magloviti pojam koji mnoge asocira na mutne poslove. Tragom toga, ali i podatka o nekoliko multimilijunera u Dubrovniku, pokušali smo istražiti detalje.

image

Totem za provjeru stanja na kripto - računu

Marco Bello

U razgovoru s mladim sugrađaninom, već iskusnim 'ratnikom' na tržištu kriptovaluta, doznajemo kako je kao student prije šest godina prvi u Hrvatskoj vodio klub zaljubljenika u kriptovalute:

Nije to kao e-mail

- Na seriju predavanja osoba uspješnih u IT tvrtkama uvijek je dolazilo stotinjak polaznika, povezali smo se s već osnovanom Udrugom za blockchain baze podataka i kriptovalute, koja se već ustoličila. Najjednostavnije, kriptovalute su novi oblik plaćanja koji je 2008. krenuo s bitcoinom kao odgovor na tadašnju financijsku krizu. Bio je to početak 4. industrijske revolucije, temeljene na blockchain bazi podataka o ulaznim i izlaznim transakcijama, nego je distribuirana na računalu svakog ulagača i može se vidjeti gdje počinje i završava kretanje novca. Postoji mnogo kriptovaluta jer su mnogi, imajući drugu viziju, pokrenuli vlastite valute. Neke su postale mainstream i sigurnija investicija. Najveći problem je da svaki dan nastaje nova valuta i aktivno ih je više od 15 tisuća. Najpoznatije su Bitcoin i Ethereum. Pametni ulagači polovicu novca ulažu u "top 10" a s ostatkom riskiraju. S druge strane, Dogecoin je meme-coin (šala) i sredstvo velike manipulacije te su se mnogi obogatili, ali i izgubili.

image

Mlađi ulagači napuštaju klasični novac i ulažu u digitalni

AFP

Na upit o sigurnosti kripto-ulaganja te omjeru dobitak-gubitak, sugovornik ističe:

- Jedna je sigurnost da ništa nije sigurno! Da bi netko ušao u taj svijet i profitirao, mora istražiti kriptovalute i tehnologije koje su neupućenima dosta složene. Nije to jednostavno kao pristup e-mailu: za blockchain-tehnologija treba multidisciplinarni pristup tehnologije, ekonomije i filozofije. Postoje skupine kriptoulagača udruženih zbog većeg potencijala, udruženih po principuu grčkih polisa. U Hrvatskoj se više tvrtki bavi kupoprodajom kriptovaluta i svi mogu doći u njihove poslovnice i posjetiti web-stranice. Nema tehničkog, ali postoji inicijalni rizik ulaganja koje nije na kratke staze. Kriptovalute su ulaganje za zaradu na dulje vrijeme, a ne preko noći. Tko uloži 100 eura da bi dobio desetak tisuća, mora biti strpljiv mjesecima i godinama.

Sugovornik je u svijet kriptovaluta ušao kao tehnološki entuzijast željan zarade, procjenjuje da su 80 do 95 Dubrovčana kriptoulagači. Mnogi žele sitno uložiti, dobiti mnogo u kratko vrijeme i negoduju ako nije tako. Važna je analiza tržišta i tehnologije jer u protivnom nema ozbiljnog profita.

image

Sve je počelo od Bitcoina

Jakub Porzycki/AFP

Naši poduzetnici ulažu kao na burzi a gubitke su shvatili kao lekciju koja je cijena kripto-biznisa. Sad mudro šute, zarađuju i ulažu profit svojih firmi. Riskiraju, ali ih privlači svjetska kripto-mjenjačnica Binance gdje trguju s više valuta koje prolaze provjeru i sve su sigurnije za trgovanje.

Njegovo veličanstvo

Za doznati tko su kriptoulagači treba veliko znanje a u bazi podataka kriptovaluta ne piše tko stoji iza enkripcije, odnosno šifriranog zapisa brojeva i slova. Ali, konvencionalna metoda socijalnog inženjeringa može otkriti ulagače, pa i iznose. Kupci kriptovalute primaju na "wallet" (digitalni novčanik) koji ima funkciju slanja kriptovaluta bilo kome i zaprimanja od bilo koga uz malu proviziju. Sve je anonimno a krađa kriptovaluta uz zaštićenu tehnologiju je moguća tek uz krađu šifre neopreznih ulagača koji ih sami otkriju.

Na internetu je niz članaka kako se zaštititi od neželjenih "upada". Kripto je ulaganje na duge staze i više za mlađe ljude. Postoje i stabilne coin-valute što je kao replika dolara (USD) i uvijek imate isti iznos, ali i kriptovalute s velikim oscilacijama i samo onaj tko prati tržište zna kad što slijedi. Bogati rade "pump & dump": grupiraju se i kupuju, a potom prodaju kriptovalute, što utječe na tržište. Klasični odnos ponude i potražnje: stvaraju paniku a naivni jeftino prodaju.

image

Trgovanje Ethereumom nije za svakoga

Igor Stevanovic/Science Photo

Tata svih kriptovaluta

Bitcoin je zlato, njega se prati i otac je svih kriptovaluta: svi ga prate i žele 20-30 posto svog uloga imati u toj valuti te još 15-20 posto Ethereuma, mreži s najviše transakcija. Ostali novac raspoređuju u prvih sto valuta i traže potencijal za porast od 100 ili tisuću puta. Stranci sve češće žele platitit kriptovalutom, a svjetske mjenjačnice rade konverziju kriptovaluta.

Sad i Hrvatska pošta radi konverziju, moguća je zamjena pet najčešće korištenih kriptovaluta Bitcoin, Ethereum, Stellar, Ripple i EOS. Među prvima u svijetu je izdala seriju kripto-marki, a izdali smo kripto-karticu koju je svojedobno prihvatio Agrokor. Iza nekih projekata stoji sustav VISA i treba samo vremena da ljudima sve "sjedne".

Društvene mreže pune su lažnih reklama za kriptovalute i nužan je oprez za sve naoko lijepo i skoro besplatno. Na sve utiču Ukrajina, poskupljenja i svijest da oročena štednja donosi manju kupovnu moć nego pri oročenju, tumači nam sugovornik.

 

 

26. travanj 2024 14:43