StoryEditorOCM

JOSIPA VODENAC: Pravo na moratorij kredita imaju i oni čiji su članovi kućanstva  ostali bez posla ili su im plaće manje

Piše DV
16. travnja 2020. - 10:52
Nakon što je pandemija kronavirusa zaustavila gospodarstvo, u financijskim problemima našli su se i građani, posebno oni koji otplaćuju kredite. Banke su otvorile mogućnost moratorija na otplatu kredita u iduća tri mjeseca, no većina građana u potpunosti ne razumije službene obavijesti banaka. Stoga smo zamolili bankare i to one koji građani poznaju, da nam pojasne sve o moratoriju na otplatu kredita. Sugrađane s ponudom OTP banke ovaj put upoznaje Josipa Vodenac,direktorica dubrovačkog Poslovnog centra OTP banke.

Tko ima pravo na moratorij kredita?

Za moratorij se mogu prijaviti svi korisnici kredita koji uredno otplaćuju kredite te oni kojima su smanjena mjesečna primanja ili su im u cijelosti izostala zbog situacije uzrokovane COVID-om 19. Također, pravo na moratorij imaju i klijenti koji zbog oštećenja zgrada uslijed potresa u Zagrebu imaju dodatne financijske izdatke i potrebe.

Imaju li na moratorij pravo svi građani kojima su u bilo kojem iznosu umanjena primanja ? Naime, nekima su umanjena za 10 ili 15 posto, nekima i 50 posto, a nažalost ima i onih koji su ostali bez ikakvih primanja.

Pravo na moratorij imaju svi klijenti kojima je prestanak primanja uzrokovan pandemijom virusa tipa COVID-19, a koji dokumentacijom mogu potkrijepiti razlog traženja moratorija. Ukoliko se radi o smanjenju primanja u obzir se uzimaju i ostale okolnosti, kao što je iznos smanjenja, ali i obiteljska situacija. Naime, pravo na moratorij imaju i korisnici kredita čiji su članovi kućanstva, poput roditelja, bračnih drugova ili djece radi pandemije virusa tipa COVID-19 ostali bez posla ili su im mjesečna primanja smanjena.



Građanima nije baš jasno na koje se kredite odnosi pravo moratorija?

OTP banka je omogućila podnošenje zahtjeva za odgodom plaćanja za sve vrste kredita za građane od stambenih, gotovinskih, turističkih, hipotekarnih preko auto kredita pa do restruktuiranih kredita.

Koji su uvjeti, ima li dodatnih troškova i kamata dok traje moratorij ? Konkretno, ako ima troškova ili kamata, naplaćuju li se one za vrijeme moratorija ili se sve skupa treba platiti po njegovu isteku ? Možete li nam možda dati primjer na nekom prosječnom primjeru kredita?

Moratorij se odnosi na odgodu otplate glavnice i redovne kamate, s tim da se u tijeku trajanja moratorija obračunava redovna kamata. Po isteku moratorija, ukupan iznos redovne kamate obračunate u periodu moratorija ne dospijeva na naplatu odjednom već se ravnomjerno, zajedno s glavnicom, raspoređuje na preostalu ročnost kredita, na način da obročno dospijeva sa dospijećem svakog redovnog anuiteta, odnosno rate. Kako bi dodatno olakšali situaciju klijentima kojima je odobren moratorij, može se ugovoriti i prolongacija otplate kredita za period trajanja moratorija. Međutim, zbog pripisivanja redovne kamate moratorija od 3 ili 6 mjeseci anuitetu kredita, taj anuitet može biti nešto veći od dosadašnjeg i ako klijentu to ne odgovara period prolongacije mu se može produljiti i do 12 mjeseci na način da anuitet, odnosno rata bude približno jednaka dosadašnjima.
26. travanj 2024 02:07