StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvojoš ima problema

Jeste li se navikli na eure? Ako i jeste, pripazite kod plaćanja računa: ‘Da sam bila malo neopreznija, bilo bi ajme!‘

Piše PSD.
23. veljače 2023. - 20:28

Uplatnice koje građani dobivaju ove godine trebaju biti iskazane u eurima, iznimka su uplatnice koje su unaprijed poslane te mogu biti u kunama.

Rekli su nam to u Ministarstvu financija odgovarajući na naša pitanja potaknuta zanimanjem građana kojima uplatnice za usluge iz prošle godine ovih dana stižu u kunama i pitaju se kada će svi napokon prijeći na euro.

Tri komunalne tvrtke koje su potrošačima u drugoj polovici siječnja i u veljači poslale uplatnice u kunama za račune izdane na 31. prosinca prošle godine, pitali smo zbog čega šalju uplatnice u kunama, a ne u eurima.

Iz "Vodovoda Imotske krajine" koji je uplatnice u kunama poslao u veljači i uz njih prateći račun s dvojno iskazanim iznosima, rekli su nam da svi računi izdani za prošlu godinu moraju biti iskazani u kunama.

Plaćanje je u eurima

Iz splitske "Čistoće" ističu da se knjigovodstvena isprava ispostavlja u valuti koja je važeća u trenutku njezina izdavanja, a knjiženje poslovnih događaja na temelju vjerodostojne knjigovodstvene isprave provodi se u poslovnim knjigama ovisno o datumu nastanka poslovnog događaja. Tako su, objašnjavaju nam, računi koji su ispostavljeni zaključno s 31. prosinca 2022. godine u kunama i knjiže se u poslovne knjige za prošlu godinu u kunama.

– Slijedom gore navedenog računi za odrađenu javnu uslugu za prosinac 2022. godine su izdani na dan 31. prosinca 2022. godine u kunama. Ukupan iznos je prikazan dvojno (znači i kune i euri), a skeniranjem bar koda iznos se učitava u eurima i takvo je i plaćanje, dakle u eurima – kažu u "Čistoći".

Iz "Vodovoda i kanalizacije" Split kazali su da svi računi izdani do kraja 2022. godine sukladno zakonu mogli biti fakturirani jedino u službenoj valuti u kunama, uz dvojno iskazan iznos u eurima.

U Ministarstvu financija kažu nam da je prilikom unosa valute na računu važan datum izdavanja računa. Svi računi s datumom izdavanja zaključno s 31. prosinca 2022. morali su biti iskazani u službenoj valuti kuni. Svi računi s datumom izdavanja na dan i nakon 1. siječnja 2023. moraju biti iskazani u službenoj valuti euru.

– Nalog za plaćanje (uplatnica), nakon uvođenja eura, izdaje se u euru te pružatelj platnih transakcija smije samo u euru izvršavati platne transakcije – ističu u Ministarstvu financija. Ukazuju da pritom postoji jedna iznimka, a radi se o unaprijed poslanim uplatnicama koje mogu biti u kunama.

– Međutim, postoji mogućnost da je nalog za plaćanje (uplatnica), prije uvođenje eura, dostavljen za više mjeseci unaprijed. Naime, sukladno članku 56. Zakon o uvođenju eura banka ili drugi pružatelj platnih usluga koji zaprima nalog za plaćanje, tijekom šest mjeseci od dana uvođenja eura dužan je omogućiti tehničke pretpostavke, uključujući korištenje 2D bar koda za izvršenje naloga za plaćanje (uplatnica) na kojem je iznos plaćanja naveden u kuni i koji je primatelj plaćanja pripremio, tiskao i unaprijed dostavio platitelju, a koji je platitelj podnio na izvršenje banci ili drugom pružatelju platnih usluga, koji zaprima nalog za plaćanje u euru u iznosu koji odgovara iznosu kuna navedenom na nalogu za plaćanje, uz primjenu fiksnog tečaja konverzije u skladu s pravilima za preračunavanje i zaokruživanje iz Zakon o uvođenju eura – pojasnili su nam u Ministarstvu financija i dodali da je u slučaju kršenja članka 56. Zakona o uvođenju eura propisana je i prekršajna odredba za što može biti kažnjena pravna osoba novčanom kaznom od 2650 do 13.270 eura.

Neki građani koji su krajem siječnja i u veljači dobili uplatnice u kunama ispričali su nam da im je pao mrak na oči kada su vidjeli iznose na uplatnicama misleći da se radi o eurima. Prvo su pomislili da su potrošili previše vode ili da je nešto poskupjelo a to nisu znali, a onda su, iščitavajući prateće račune, shvatili da je iznos na uplatnici u kunama umjesto u euru. A 50 ili 100 kuna znatno je manje od 50 ili 100 eura.

Unaprijed dostavljeno

Ante Tičić, dopredsjednik Splitskog potrošača, kaže nam da je i on primio uplatnice za komunalne usluge koje su bile u kunama.

– Platio sam onoliko koliko je trebalo u eurima, internet bankarstvom nije mi to predstavljalo problem. Ali, ako je od 15. siječnja obveza da se plaća u eurima, onda od tog dana i iznosi na uplatnicama trebaju biti u eurima, neovisno o tome kako su računi složeni ili obračunati. Ako se plaća u eurima, onda i uplatnica treba biti u eurima, to je moj stav i mislim da ne može biti drugačije. Nema veze od kada su obveze, ako je zakonom određeno da je od 15. siječnja valuta euro, onda bi, prema mom mišljenju, sve trebalo biti iskazano u eurima – smatra Ante Tičić.

Uplatnice u kunama građani mogu platiti putem internet bankarstva, a na šalterima banaka i u Financijskoj agenciji će ih primati sve do kraja lipnja ove godine i konvertirati u eure. No s konverzijama i čitanjima bar kodova vrijedi biti na oprezu, može se dogoditi da platite više nego što treba...

– Neki dan sam primila račun za komunalnu uslugu u kunama. Iznosio je 400 kuna i skenirala sam bar kod putem mobilne aplikacije za plaćanje. Aplikacija ga je konvertirala u eure tako da je ispalo da umjesto 400 kuna moram platiti 400 eura, samo je promijenjena valuta plaćanja iz kuna u eure, ali je iznos ostao isti. Nisam platila, ali da sam bila malo neopreznija mogla sam ga platiti i onda bi bilo ajme – ispričala nam je jedna poznanica iz Zagreba, a na to njezino iskustvo u Ministarstvu financija navode da nisu primili pritužbe građana u svezi korištenja 2D bar koda prilikom plaćanja uplatnica dostavljenih prije uvođenja eura.

Svima onima koji su imali ovakvih iskustava poručuju da mogu podnijeti pritužbu na adresu elektroničke pošte: upiti.euro@mfin.hr.

02. svibanj 2024 17:21