StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvo120 GODINA TURIZMA U OREBIĆU

Iz godine u godinu obaraju turističke rekorde, a tome pridonosi i obnovljena ‘Poloneza‘

Piše D.M.L.
15. ožujka 2024. - 10:14

Orebić ove godine slavi veliku i značajnu obljetnicu - 120 godina turizma. Iako su i prije 1904. u ovo pitoreskno kapetansko mjesto dolazili turisti, ta se godina uzima kao službeni početak razvoja turizma na ovom dijelu Pelješca. U siječnju 1904. je, naime, osnovano ‘Društvo za poljepšavanje i unapređivanje Orebića‘ koje je okupljalo tada najuglednije Orebićane. Imalo je, za ono doba, naprednu svrhu - kontrolu prometa stranaca i unaprjeđenje poljoprivrede u službi sve većih zahtjeva turizma. Slično kao i danas, turizam i poljoprivreda se isprepliću na najbolji mogući način, te gostima koji uživaju u odmoru u ovom dijelu svijeta ostave nezaboravne uspomene.

Intervjuirali smo važnije osobe koje vode neki od segmenata današnjeg turizma u Općini Orebić, koja je prošle godine bila druga u županiji do dolascima i noćenjima turista, odmah iza Dubrovnika.

Mladen Đeldum, direktor Turističke zajednice Općine Orebić, otkrio nam je kako je pelješko mjesto kapetanske tradicije postalo tako turistički privlačno.

image

Mladen Đeldum

Privatni Arhiv/

Kako su izgledali počeci turizma u Orebiću i općini prije 120 godina? Tko su bili prvi turisti, gdje su boravili, gdje su jeli, što su radili?

- Osnivanjem ‘Društva za poljepšavanje i unapređivanje Orebića‘ 1904. počeo je razvoj turizma na našem području. Članovi društva bili su najugledniji i najviđeniji mještani, prvi je predsjednik bio kapetan Lovro Kosović, a svrha mu je bila kontrola prometa turista i unapređenje poljoprivrede kako bi se odgovorilo na sve veće zahtjeve turizma. S iznimnim prirodnim ljepotama Orebić je oduvijek bio vrlo privlačan za odmor i uživanje u suncu i moru. Gosti su uživali i u lokalnoj hrani i vrhunskim vinima, a jeli su kod domaćina kod kojih su i odsjedali. Prvi inozemni turisti, njih 150 iz tadašnje Čehoslovačke dolaze 1923. u Orebić, a od 1930. počinju dolaziti i gosti iz Austrije. U prošlom stoljeću ovdje je izgrađen i najveći broj hotela, a 1988. vrhunac je turističkih dolazaka i noćenja. Tada je na pelješkoj rivijeri od Vignja do Orebića zabilježen posjet 61.817 turista i ostvareno je 626.168 noćenja. Naravno, tadašnji rezultati nisu ni približni današnjima, no u 20. stoljeću bili su rekordni.

Kako je pelješko mjesto bogate kapetanske tradicije postalo tako atraktivno stranim gostima?

- S 2600 sunčanih sati Orebić je destinacija atraktivna u sva četiri godišnja doba. Oni koji vole mir i opuštanje sve više dolaze u pred i posezoni, dok je za ljubitelje mora, kupanja, i ljetnog šušura idealna sezona. S dva poznata vinogorja Dingačem i Postupom, najvišim pelješkim vrhom Svetim Ilijom i bogatom pomorskom baštinom te prekrasnim plažama, Orebić je jedna od najatraktivnijih dalmatinskih destinacija. Vole je ljubitelji outdoora, Viganj i Kućište ne propuštaju surferi, raj smo za planinare i brdske bicikliste, a i oni koji nisu u top formi mogu zavrtjeti pedale ili prošetati uz more. S bogatom pomorskom tradicijom gosti se mogu upoznati u Pomorskom muzeju, svakako trebaju posjetiti Franjevački samostan i crkvu Gospe od Anđela, ujedno i jedan od najljepših vidikovaca na Pelješcu.

Zašto iz godine u godinu dolazi sve više gostiju, pa su lanjski rezultati pokazali da je općina Orebić druga na turističkoj ljestvici u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, odmah iza Dubrovnika? Što je tome konkretno pridonijelo?

- Prošle godine imali smo više od 130 tisuća dolazaka, što je porast od 12 posto u odnosu na godinu ranije te gotovo milijun noćenja, što je 2,3 posto više nego 2022. a čak 4,3 posto bolje nego u 2019. koja se uzima za referentnu. Iz godine u godinu obaramo rekorde i prvi smo iza grada Dubrovnika i tako je proteklih 18 godina. Prirodne ljepote, povijesno nasljeđe, brojni ugostiteljski objekti visoke kategorije, atraktivne manifestacije i vrhunska outdoor ponuda te gotovo 12 tisuća komercijalnih ležajeva kao i godine predanog rada na unapređenju ukupne ponude, rezultirali su ovakvim uspjehom za koji su zaslužni svi dionici u turizmu, na čemu im želim zahvaliti. S brojnim aktivnostima koje pripremamo za ovu godinu nastojat ćemo opravdati povjerenje stalnih i očekivanja novih gostiju.

Osim turizma, i vinogradarstvo je jedna od najvažnijih gospodarskih grana ovog dijela Hrvatske. One se savršeno nadopunjuju. Kakvi su dojmovi turista što se tiče vinske ponude?

- Gosti su oduševljeni našim vinima, posebno Dingačem i Postupom. Ova dva najpoznatija vinogorja strmo se spuštaju prema moru kreirajući prekrasne pejzaže u kojima uživaju i oni kojima osnovni motiv dolaska nije eno-gastro ponuda. Vinska tura na području općine Orebić se ne propušta, od Potomja i Trstenika do Mokala neke su od najpoznatijih i u svijetu nagrađivanih vinarija.

Što sve podrazumijeva bogat program tijekom cijele godine u kojoj se slavi ova važna obljetnica?

- Velika obljetnica 120 godina turizma u Orebiću posebno će se obilježiti u sklopu Festivala peljeških kapetana. Priprema se i zanimljiv program za Noć starog Orebića, atraktivnu manifestaciju koja oživljava vrijeme kada je Orebić bio pomorska velesila. I ove godine pripremamo koncerte najpoznatijih izvođača, a posebnim događanjem na kraju sezone posvećenim velikoj obljetnici zaključit ćemo turističku godinu za koju vjerujemo da će u najmanju ruku biti odlična kao i prošlogodišnja.

Koliko je izgradnja Pelješkog mosta pomogla još većem turističkom razvoju Orebića i cijele općine od Trstenika do Lovišta?

- Pelješki most je važan za turizam čitavog poluotoka, približio nas je zračnoj luci Split i otvorio nas je kao destinaciju posebno domaćim gostima. Osim što je prometno povezao Hrvatsku, Pelješki most je postao jedna od najvećih turističkih atrakcija na jugu pa smo nakon njegovog otvorenja u srpnju 2022. zabilježili ogroman porast dolazaka domaćih gostiju pogotovo vikendima. Taj trend rasta domaćih gostiju na području općine Orebić se nastavio i prošle godine kad smo zabilježili porast od 18 posto.

Tko su najvjerniji gosti ovog dijela Hrvatske i je li se to i kako mijenjalo kroz godine?

- Posljednjih osam godina na prvom mjestu su gosti iz Poljske, potom iz Njemačke pa gosti iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Češke, Austrije… Od završetka Domovinskog rata pa do prije osam godina na prvom mjestu po strukturi gostiju izmijenjivali su se Nijemci i Česi.

NAJVEĆA NAGRADA SU NAŠI MLADI

Gordana Mustapić, predsjednica Folklorne skupine ‘Poloneza‘ približila nam je njihov rad i ponovno okupljanje koje se dogodilo lanjske godine:

image

Gordana Mustapić

Bozo Radic/Cropix

- Zahvaljujem svakoj članici i članu ‘Poloneze‘, to su ljudi koji su i prije plesali, kao i djeci koja su danas već odrasli ljudi, što su se ponovo okupili u ovu folklornu skupinu i ponovo je pokrenuli. Ima puno volje i entuzijazma! Nakon ponovnog okupljanja već smo nastupili u Stonu, na manifestaciji Dani otvorenih vrata peljeških podruma. Uspjelo se skupiti osam parova. Nastupili smo i za Advent u Orebiću. Svi su naši članovi srčani i s puno entuzijazma su prihvatili ponovno pokretanje ‘Poloneze‘.

Je li teško naučiti plesati vaše plesove?

- Što se tiče Kapetanskog plesa, nije. Naučila sam ga i ja koja nikad prije nisam plesala. Uvijek netko fali na probama, bilo žensko ili muško, pa ja plešem umjesto njih. Više je to stvar ponosnog držanja kapetana i njihovih gospođa. Trenutno imamo pedesetak aktivnih članova. Jako smo ponosni na kompletnu postavu mladih od petog do osmog razreda. Srednjoškolci plešu u starijoj grupi. Mislim da je najveća nagrada kad se djeca pridruže ovakvom folklornom društvu.

Gdje održavate probe i imate li svoje prostore?

- Probe održavamo ponedjeljkom i četvrtkom u općinskoj dvorani i zahvaljujem načelniku što nam je to omogućio, a pomaže nam i financijski u uređenju garderobe gdje ćemo držati sve nošnje. Ove godine smo imali vrlo vrijednu donaciju od Udruge mladih Orebić koji su nam donirali 3400 eura. Potpisali smo s njima ugovor da ćemo ih uložiti baš u izradu tradicionalnih nošnji. Naša narodna nošnja je jedinstvena, vesela, šarolika, mediteranskog tipa. Skupljali smo je od baka, od teta, netko je imao svoju, negdje su ostali dijelovi po ormarima, a nešto smo uspjeli sašiti.

Koji nastupi čekaju ‘Polonezu‘ u bližoj budućnosti?

- Najprije na Danima malostonske kamenice za blagdan svetog Josipa, kad ćemo u Brijesti nastupiti s Kapetanskim plesom. Sudjelovat ćemo u svim događanjima koja se tiču Općine Orebić, u Kulturnom ljetu Turističke zajednice, a bit će nam drago sudjelovati i u svim drugim kulturnim i vjerskim manifestacijama. Angažirali smo vrhunske koreografe. Prof. Goran Oreb će nam postaviti ples Korčulanski stari bali, a pomogao nam je svojim stručnim savjetima i u mentoriranju plesova koje smo i dosad znali, te mu se puno zahvaljujem. Prof. Vido Bagur će s nama postaviti plesove Pelješke župe, s naglaskom na Sabioncellinu koja još nigdje nije postavljena. Planira je posvetiti baš ‘Polonezi‘, a mi je planiramo premijerno izvesti na svečanoj proslavi povodom 60 godina krajem listopada ove godine.

Pomaže li vas Općina financijski?

- Prije nego smo se ponovno aktivirali, bili smo na sastanku s načelnikom i upoznali ga s našim namjerama. Zamolili smo ga da planira sredstva u proračunu i za nas, a načelnik i Vijeće su nas podržali i na tome ih hvala. Podržava nas i Turistička zajednica Općine Orebić.

Početak Poloneze

Pomorci Orebića nakon povratka sa mora, organiziraju nastupanja i zabave sa pomorskim obilježjima.
Tako je nastao i Kapetanski ples 1964., godine pod vodstvom prvog predsjednika Matka Župe. U veljači iste godine održana je Turistička noć na kojoj je prvi put nastupila Poloneza.
Godine 1974. Poloneza je nastupila na Međunarodnoj smotri folklora u Zagrebu.
Zamalo da nije nastupila na tom važnom nastupu, jer Kapetanski ples je imao glazbu, ali nije imao riječi, odnosno tekst pjesme.
Zahvaljujući dosjetljivim članovima, Ivku Gregu, Stanku Tolju, Mladenki Pecotić Marinković i meštru Branku Njakara, nastao je tekst u kojem se spominju sva nevremena i vjetrovi na moru, povezujući na taj način Kapetanski ples i pjesmu sa slavnom pomorskom poviješću Orebića.
Ovaj događaj se do dana današnjeg prepričava među članovima, kaže Gordana Mustapić.

26. travanj 2024 20:52