StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoMOŽE SE I BEZ DIPLOME

Imate SSS i tražite posao? Ovo su najtraženija zanimanja u Hrvatskoj, a evo koliko su plaćena

Piše Karla Zupičić/jl
18. rujna 2023. - 13:07

Na popisu tradicionalno najtraženijih zanimanja u Hrvatskoj najviše je onih za koje je potrebna srednja stručna sprema. Trgovci, vozači, kuhari, konobari i skladištari su posebno u vrijeme sezone traženi radnici, a poslodavci često negoduju da ih ne mogu pronaći u dovoljnom broju. Podaci ipak pokazuju da im to nije bio dovoljan motiv da im podignu mjesečne plaće, pa prosječna plaća ni za jedno od 10 najtraženijih zanimanja za koja je potrebna srednja stručna sprema ne doseže hrvatski prosjek.

Konkretno, prosječna hrvatska neto plaća u lipnju iznosila je 1150 eura, a u Gradu Zagrebu još i većih 1317 eura. Istovremeno su od 10 najtraženijih SSS zanimanja najplaćeniji kuhari (prosjek je 1119 eura) i vozači (1046 eura). Razlika je kod drugih zanimanja još izraženija. Prema podacima portala Moj Posao, iz ove kategorije trenutačno su najtraženiji trgovci, čija se mjesečna plaća u prosjeku penje do svega 741 euro, zatim skladištari (892 eura) te konobari i barmeni (890 eura), donosi Jutarnji list

Pola ih je u Zagrebu

- Stručna sprema sama po sebi ne određuje plaću, pa netko sa SSS može biti direktor ili programer i imati osjetno višu plaću od prosjeka. Primjerice, backend developer sa SSS ima u prosjeku 1858 eura neto plaću, dok se prosječna plaća u Hrvatskoj početkom srpnja kretala oko 1140 eura - objašnjavaju iz portala Moj Posao na kojem se objavljuju oglasi za posao.

Od "tipičnih" zanimanja sa srednjom stručnom spremom najveće prosječne plaće imaju pomorci (2002 eura) i šefovi kuhinja (1658 eura). Osim prije spomenutih, trenutačno najtraženija zanimanja sa SSS-om su i radnici u proizvodnji (824 eura), prodajni savjetnici (794 eura), administratori (823 eura), dostavljači i kuriri (838 eura) i recepcioneri (870 eura).

Kada se gleda ukupno, prosječna plaća zaposlenih nakon srednjoškolskog obrazovanja je 963 eura, što je, očekivano, više jedino od onih koji su završili samo osnovnu školu - tada je prosječna plaća 879 eura. Oni koji pak odluče završiti program usavršavanja ili stručni studij, mogu očekivati prosječnu plaću od 1123 eura, fakultetski prvostupnici 1167 eura, magistri struke 1301 euro, a oni koji su pohađali poslijediplomske studije i MBA poslovne škole 1679 eura.

Gledano po županijama, najviše se radnika traži u Gradu Zagrebu i Zagrebačkoj županiji - i kada se gleda broj oglasa za sve poslove i za poslove za koje je potrebna srednja stručna sprema. Tako se za samo te dvije županije objavljuje 51 posto svih oglasa i čak 69 posto oglasa za srednju stručnu spremu. Druga županija po broju oglasa za SSS je Splitsko-dalmatinska s 22 posto svih oglasa, a slijede Primorsko-goranska (21 posto), Istarska (15 posto) i Zadarska (13 posto).

Žene najzastupljenije

Ovakva raspodjela može se povezati i s potrebama vezanim uz turističku sezonu, koja najveći utjecaj ima upravo na potražnju za poslovima u sektoru uslužnih zanimanja. S druge strane, najmanje se radnika sa srednjom stručnom spremom traži u Virovitičko-podravskoj županiji - svega dva posto ukupnih oglasa odnosi se na mjesta i gradove u toj županiji.

Portal Moj posao nema podatke o tome kakva je raspodjela spolova po zanimanjima jer se njihovi izračuni temelje na podacima o oglasima za posao koji bi bili diskriminatorni kada bi se objavljivali s namjerom da se zaposli osoba određenog spola. Iako su svi oglasi označeni s "m/ž", neke trendove ipak prepoznaju, piše Jutarnji list

- Načelno, žene su te koje su zastupljenije u zanimanjima s nižim stručnim spremama. Utoliko i dolazi do velike razlike među plaćama po spolu. Žene u prosjeku imaju 16 posto nižu plaću od muškaraca, a kada se uspoređuju samo identične pozicije, onda je ta razlika osam posto - objašnjavaju.

27. travanj 2024 16:06