StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoEUROPE DIRECT DNŽ domaćin studijskog posjeta

"Europa ulaže u ruralna područja: Održivi turizam u ruralnim područjima"

Piše Promo
3. svibnja 2023. - 16:04

Centar EUROPE DIRECT Dubrovačko-neretvanske županije kojeg vodi Regionalna agencija DUNEA, od 26. do 28. travnja, bio je domaćin studijskog posjeta "Europa ulaže u ruralna područja: Održivi turizam u ruralnim područjima".

Glavni cilj studijskog posjeta bio je promocija Zajedničke poljoprivredne politike 2023.-2027., te razmjena iskustava i predstavljanje primjera dobre prakse u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Sudionici posjeta bili su predstavnici LAG-ova iz Koprivničko-križevačke i Brodsko-posavske županije, predstavnici centra EUROPE DIRECT Koprivničko-križevačke županije kojeg vodi Regionalna agencija KKŽ-PORA te EUROPE DIRECT-a Slavonski Brod koji djeluje kroz rad Europskog doma Slavonski Brod.

image
Europe Direct

Posjet je započeo operativnim sastankom regionalnih koordinatora nakon čega je u Studentskom centru Dubrovnik održano predavanje "Održivi ruralni turizam - primjeri dobre prakse iz Dubrovačko-neretvanske županije" prilikom kojeg su okupljenima predstavljene najvažnije značajke ruralnog turizma u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, od tradicionalnih gastronomskih delicija do bogate kulturne baštine. Okupljenima su se tom prilikom uvodno obratile ravnateljica Regionalne agencije DUNEA Melanija Milić te pročelnica UO za poslove župana i Županijske skupštine Žaklina Marević, koje su u svojim pozdravnim govorima prvenstveno zaželjele gostima dobrodošlicu u Dubrovačko-neretvansku županiju te istaknule važnost promicanja i ulaganja u održivi ruralni turizam.

U svrhu predstavljanja rezultata uspješno provedenih EU projekta u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, sudionici studijskog posjeta potom su obišli Studentski centar Dubrovnik, ciklo-središte u Popovićima te Centar za promicanje znanja u Pridvorju. Prvi dan posjeta zatim je zaključen obilaskom primjera dobre prakse, agroturizma Kameni Dvori u Lovornom.

image
Europe Direct

Drugog dana studijskog posjeta u Muzeju vinogradarstva i vinarstva Putniković održano je predavanje voditeljica LAG5 i LAG Neretva "Program ruralnog razvoja 2014.-2020. u Dubrovačko-neretvanskoj županiji i očekivanja od Zajedničke poljoprivredne politike 2023.-2027." nakon kojeg je uslijedila konstruktivna rasprava i razmjena iskustava među okupljenima te obilazak muzeja uz stručno vodstvo. Tijekom istog dana sudionici studijskog posjeta obišli su još jedan primjer dobre prakse odnosno, agroturizam Antunović u Kuni Pelješkoj te se upoznali s povijesnim znamenitostima Stona prilikom čega su se predstavljeni aktualni i uspješno realizirani EU projekti značajni za područje poluotoka Pelješca.

Posljednjeg dana studijskog posjeta organiziran je obilazak Centra za nadzor i prevenciju rizika od poplava u Opuzenu te Centra za obuku operativnih snaga civilne zaštite u Kuli Norinskoj financiranih iz EU sredstava, nakon čega je zajedničko druženje okončano vožnjom tradicionalnim plovilom, neretvanskom lađom.

image
Europe Direct

Podsjetimo, informacijski centar EUROPE DIRECT Dubrovačko-neretvanske županije projekt je čiji je nositelj Regionalna razvojna agencija Dubrovačko-neretvanske županije - DUNEA, a ujedno je dio europske mreže informacijskih centara te predstavlja produženu ruku Europske komisije i promiče njene prioritete. Centar EUROPE DIRECT Dubrovačko-neretvanske županije smješten je u gradu Opuzenu, a s radom je započeo 1. svibnja 2021. godine. Partneri u provedbi aktivnosti centra su Srednja poljoprivredna i tehnička škola u Opuzenu i Erasmus Student Network Dubrovnik (ESN).

image
DnŽ/

 

28. travanj 2024 15:00