StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoHUT IZNOSI REZULTATE

Dubrovačko-neretvanska županija na začelju s 1,1 milijun noćenja u kolovozu

Piše SR
2. rujna 2020. - 13:42
Hrvatska je i posljednjeg tjedna kolovoza bila tražena turistička destinacija. Unazad tjedan dana, ovdje je boravilo prosječno dnevno više od 356.000 turista, od toga 96 posto stranih turista, objavila je Hrvatska udruga turizma. Samo tijekom posljednjeg kolovoškog vikenda, u Hrvatsku je došlo oko 106.000 stranih gostiju te je za vikend ostvareno ukupno preko milijun turističkih noćenja.

Prema posljednjim podacima e-Visitora, od početka mjeseca do 30. kolovoza Hrvatska je zabilježila više od 2,6 milijuna kuna turističkih dolazaka, 54,86 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, i preko 20,7 milijuna turističkih noćenja, što je 63,96 posto u odnosu na 2019., donosi HUT kojega vodi bivši ministar turizma, Veljko Ostojić.

Najviše noćenja je u kolovozu ostvareno u Istri (preko pet milijuna), u Primorsko-goranskoj županiji (4,1 milijuna noćenja), Splitsko-dalmatinskoj (3,9 milijuna noćenja), Zadarskoj (3,8 milijuna noćenja), Šibensko-kninskoj (1,6 milijuna noćenja) i Dubrovačko-neretvanskoj (1,1 milijuna noćenja). U kolovozu je najviše turističkih noćenja ostvareno s tržišta Njemačke, njih preko 5,2 milijuna što predstavlja 82,8 posto lanjskog rezultata. Zatim slijedi tržište Slovenije s kojeg je ostvareno 2,8 milijuna noćenja, što je 84,6 posto lanjskog rezultata te tržište Poljske s kojeg je ostvareno 2,2 milijuna noćenja, što je 4,13 posto bolji rezultat nego prošle godine. Gledajući po destinacijama, u dosadašnjem dijelu kolovoza najviše je noćenja ostvareno u Viru, Rovinju, Medulinu, Poreču i Crikvenici.

"Hrvatska je povećala sigurnost svojih građana i svih gostiju predstavljanjem mobilne aplikacije “Stop Covid-19”. Mobilna aplikacija je u potpunosti usklađena s Preporukom Komisije (EU) 2020/518 od 8. travnja 2020. te je interoperabilna sa svim sličnim aplikacijama u drugim EU članicama. To znači da gosti iz EU zemalja koji na svojim mobilnim uređajima imaju instaliranu sličnu aplikaciju dolaskom u Hrvatsku ne moraju ništa dodatno instalirati, već će njihova aplikacija normalno funkcionirati te ih upozoriti u slučaju epidemiološki rizičnog kontakta", poručuju iz HUT-a.

Napominju kako turisti imaju mogućnost testirati se na Covid-19 u Hrvatskoj, a sve više turističkih kompanija nudi mogućnost sufinanciranja troškova testiranja, posebno za goste iz zemalja koje pri povratku svojih građana iz Hrvatske traže test. I lokalne jedinice u turističkim destinacijama počele su nuditi sufinanciranje troškova testiranja, a prvi su s programom krenuli Grad Rab i Turistička zajednica grada Raba, u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije. Turistima koji borave u objektima u domaćinstvu, a kojima test treba za nesmetan povratak u matičnu državu sufinanciraju 50 posto troška PCR testa na COVID – 19.

Hrvatska je dodatno ubrzala ulazak u zemlju uvođenjem posebnih traka ENTER CROATIA na graničnim prijelazima Bregana, Macelj, Rupa i Plovanija za sve putnike koji su se prijavili za ulazak u zemlju putem službenog sustava Enter Croatia. Prema podacima total-croatia-news.com, oko 70 posto stranih gostiju koje je ušlo u Hrvatsku prijavilo se ranije u taj sustav i na taj način uštedilo vrijeme na ulasku u zemlju. Prosječan ulazak u zemlju bez prijave u sustav traje pet do osam minuta, dok oni prijavljeni u sustav granicu prelaze za manje od 30 sekundi. Ukupno je u tri mjeseca od pokretanja sustav ENTER CROATIA stranim gostima uštedio 21,7 godinu čekanja na granici, navodi HUT.

U Hrvatskoj se nesmetano putuje unutar zemlje i u cestovnom, željezničkom i pomorskom prometu, a zračne luke su otvorene za domaći i međunarodni promet.
Poljski LOT u rujnu nastavlja prometovati na liniji Varšava - Dubrovnik četiri puta tjedno, ponedjeljkom, srijedom, četvrtkom i subotom, a Krakow - Dubrovnik, jednom tjedno, subotom.

Transavia, niskobudžetna aviokompanija iz Air France - KLM grupacije, objavila je red letenja za rujan ove godine prema kojem će letjeti prema pet hrvatskih zračnih luka. Linija Dubrovnik - Nantes najavljena je za rujan jednom tjedno, svake subote, a očekuje se nastavak prometa i kroz listopad. Od 26. rujna prometuje linija Dubrovnik - Pariz Orly koja je u prometu tri puta tjedno, utorkom, subotom i nedjeljom, a 19. rujna najavljen je zadnji let na liniji Dubrovnik - Rotterdam, do tada će linija biti u prometu dva puta tjedno.

Ryanair nastavlja prometovati u rujnu na način da linija Dublin - Dubrovnik nastavlja prometovati dva puta tjedno, srijedom i nedjeljom.

EasyJet u rujnu nastavlja sa sljedećim linijama za Zračnu luku Dubrovnik:
Dubrovnik - Bristol (do 27. rujna),
Dubrovnik - Edinburgh (do 26. rujna),
Dubrovnik - Geneva (do 26. rujna),
Dubrovnik - London Gatwick,
Dubrovnik - London Luton (do 12. rujna),
Dubrovnik - Manchester.
28. travanj 2024 20:16