StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoILI CIJEPIVO ILI PLAĆA|

DUBROVAČKI UGOSTITELJI PORUČUJU: Tko se neće cijepiti nek napusti posao! Ali zašto ja moram ići u HZZO po potvrdu, a oni ne moraju biti cijepljeni?

Piše Kristina Filičić
9. srpnja 2021. - 07:26

Ubuduće bi Vladina potpora za očuvanje radnih mjesta kao podrška poslodavcima u prevladavanju koronakrize mogla biti uvjetovana covid potvrdama djelatnika. Uz već postojeći kriterij o padu prihoda, tako bi potpora ovisila i o broju cijepljenih. U takvom prijedlogu nadležni ne vide elemente diskriminacije već potez kojim se želi zaštititi zdravlje. Što kažu dubrovački djelatnici u ugostiteljstvu jednoj od pandemijom najpogođenijih grana koja je i preživila covid godinu na račun potpora.

- Želim da se donekle vratimo u normalu, a jedini način je cijepljenje. Je li se slažem s tim ili ne, je li to moralno na taj način, mene ne interesira. Samo želim da mi firma preživi i da mogu hranit obitelj – kaže dubrovački ugostitelj Robert Jasprica, vlasnik restorana 'Dalmatino' u kojem je od 11 zaposlenih čak 10 cijepljeno. Pitamo ga što bi da je obratna situacija?

image
Robert Jasprica: Želim da se donekle vratimo u normalu, a jedini način je cijepljenje
Božo Radić/cropix

- Imam stalne zaposlenike i svjesni su situacije. Kako je kod drugih ne znam, ne mogu komentirati. Nisam nikoga silio, samo sam pitao što hoće, a svi su rekli hoćemo se vratiti u normalu – kaže pa dodaje kako mu je neshvatljivo 'kada se netko ne želi cijepiti ali se sada cijepi kada mu je u pitanje doveden ulazak u disco klub'.

- Samo se nadam da će pravilo vrijediti za svakoga. Nema smisla da mi to činimo a da javna uprava, tete iz vrtića, medicinsko osoblje, vozači javnog prijevoza... ne moraju. Onda sam ja ispao budala a oni su što, pametniji od mene? Mislim da mora biti isto pravilo za svakoga. Ako bude, to će biti u redu – kaže Jasprica koji je mišljenja kako previše kasnimo jer 'sad nas je uhvatila panika što će biti sa sezonom, a brojke će poći gore to se vidi'. U razgovoru s gostima koji dođu u restoran doznaje kako ih je barem 90 posto cijepljeno.

image
Onaj tko živi na proračunu državnom, županijskom ili gradskom mora poštovati Vladu i isto tako pristupiti cijepljenju, smatra turistički sektor
Božo Radić/cropix

- Pitaju i nas jesmo li se cijepili. Kad kažemo da jesmo i to obje doze Pfizera ili Moderne, onda tek skinu maske i sjednu. Samo se nadam da će doći odluka da oni koji su cijepljeni mogu skinuti maske i raditi u nekim normalnim uvjetima jer s maskom raditi po ovoj vrućini je vrlo teško, a uostalom gost konobara ne razumije i ne čuje ga.

Nada se kako potpore neće trebati za srpanj, kolovoz i rujan, ali zime je svih strah.

Ni Hrvoje Vuković, vlasnik konobe 'Moby Dick' nema problema s procijepljenošću djelatnika.

- Pitao sam 'hoćete se cijepit', rekli su može. Naručio sam ih, cijepili su se. Od devetero  zaposlenih još njih četvero čeka drugu dozu.

Na pitanje kako komentira prijedlog da potpora Vlade poduzetnicima bude uvjetovana covid potvrdama djelatnika odgovara pitanjem:

image
Hrvoje Vuković: Imali smo karantenu prije 500 godina, pa idemo koristiti nove tehnologije
Božo Radić/cropix

- Je li u redu imati sanitarnu iskaznicu? Ista stvar. Ako je nešto propisano, ako je netko tko je pametniji rekao 'OK ti to trebaš imati', neka bude. A ako zadire u nečija prava onda nije OK. Najiskrenije ne mogu reći 'da, za to sam' ili 'ne, nisam za to'. Želja mi je da sve završi i da svi lijepo živimo jer Dubrovnik je 100 posto u turizmu. U ovoj državi valjda postoji netko kojeg svi mi plaćamo a tko može donijeti tu odluku pa neka iza nje i stoji.

Srećom nije u situaciji da je itko od djelatnika odbio cijepljenje. Kako bi u tom slučaju postupio, iskreno će kako ne zna.

- Probao bih pričati s njima. Imali smo karantenu prije 500 godina, pa idemo koristiti nove tehnologije. Da sam mogao birati ne bih se cijepio, ali znam čime se bavim i moram. Prijatelj ima bolesno dijete koje se ne može cijepiti. Na meni je da se cjepim da se to dijete ne zarazi. Ideš u dobroj volji. Bi li nekoga tjerao, ne bi. Neka bude na njima. Hvala Bogu svi su se cijepili i svi happy - kaže Vuković kojemu je veći problem moraju li cijepljeni ili ne moraju raditi s maskama jer 'sve je nedorečeno, nitko ništa ne zna, pa daj definiraj nešto na vrijeme'.

Dubrovački konobar Željko Zekić, koji se cijepio, smatra kako ovakva zamisao nadležnih nema smisla.

- Ne može tebi nitko narediti da se cijepiš. Apsolutno se diraju u ljudska prava. Ne možeš ti čovjeku ukinut potporu zato što se neće cijepiti. Možda se netko boji, možda je netko alergičan, svatko ima svoje razloge. Ja sam se cijepio ali što mi to znači opet se mogu zaraziti. Apsolutno je čudno što opet to traže od turističkog sektora. Ako je uredba ovakva, uvedi je za svakoga – kaže Zekić pa ističe kako su djelatnici u kafiću svi svojevoljno prijavljeni za cijepljenje, 'netko je došao na red, netko još nije'.

image
Željko Zekić: Ja sam se cijepio i smaram da ti ne može nitko narediti da se cijepiš
Božo Radić/cropix

Susrećemo konobara iz jednog dubrovačkog kafića u povijesnoj jezgri i odmah nam daje do znanja da želi ostati anoniman da mu netko ne bi zamjerio na razmišljanju. On podržava ovakav prijedlog jer 'ako radim ovdje i zarazim gosta ili gost zarazi mene kako ću doć doma majci koja ima 82 godine?'

- Ako je država cijelu zimu ljudima davala novac a nisu ništa radili, onda je u redu da se svi cijepe – smatra pa nastavlja o onome što ga ljuti:

image
Kad gostima kažete da ste cijepljeni skinu masku i sjednu
Božo Radić/cropix

- Zašto ja moram ići u HZZO uzet potvrdu od covida a oni ne moraju biti cijepljeni. A moram poć kod njih. Tko mi kaže da me neće zaraziti a i oni, kao i ja, rade s ljudima. Što smo mi u turizmu budale? Zašto razlika između njih i nas? Primali su redovnu plaću iz proračuna, zašto i njima nije bila potpora od četiri tisuće kuna, po čemu smo različiti? Zašto se profesori u školi ne cijepe, kako ću dijete u vrtić poslati ako odgajateljica nije cijepljena? Tko god radi s ljudima mora bit cijepljen, nema priče. Tko neće nek napusti posao – zasuo nas je pitanjima konobar pa mu postavljamo još samo jedno: može li se dogoditi da poslodavci podijele otkaze necijepljenima?

- Ma ne, mislim da će se ljudi ipak cijepiti – pa za kraj iznosti i ideju kako bi 'na vratima kafića i restorana napisao 'covid free' samo tamo gdje je cijeli personal cijepljen'.

- Slažem se da se ne može ljude natjerati i da nismo našli rješenje koje ima zakonski okvir, međutim postoji zdravorazumsko uporište pogotovo u kontekstu Dubrovnika koji živi od turizma. Veća procijepljenost znači veću sigurnost i manje mjera koje će onemogućiti rad i to je bitno osvijestiti, a time će postojati i manja potreba za mjerama. Ako netko ne prihvaća cijepljenje postoje PCR ili antigenski testovi. Ukoliko djelatnici zaista mogu prihvatiti svaki ponedjeljak raditi PCR ili dva puta tjedno antigenske testove, nemam ništa protiv. Postoje alternative cijepljenju – kaže predsjednica Ceha ugostitelja županijske Obrtničke komore Nikolina Farčić i dodaje kako je privatnom sektoru u interesu da se ne donose mjere koje obustavljaju gospodarske aktivnost što se može postići dobrom procjepljenošću. Zeleni status je vrlo krhak što se pokazalo na primjeru Zadra ili primjerice Portugala, pa zbog nedostatne procijepljenosti, tvrdi, već sutra nam se može dogoditi scenarij od prošle godine.

image
Onaj tko živi na proračunu državnom, županijskom ili gradskom mora poštovati Vladu i isto tako pristupiti cijepljenju, smatra turistički sektor
Božo Radić/cropix

- Budući da je Vlada RH stala iza cjepiva kao civilizacijske tekovine, nabavila ga i besplatno je dostupan svim građanima, netko tko živi na proračunu državnom, županijskom ili gradskom mora poštovati Vladu i isto tako pristupiti cijepljenju. Oni bi trebali biti primjer svima drugima. Ukoliko Vlada ne postupi na isti način s javnim sektorom onda će se produbiti taj antagonizam između realnog i javnog sektora. Od turističkog sektora se i očekivalo da se prvi cijepi ususret sezoni i to smo sve prihvatili ali to ne amnestira javni sektor od odgovornosti prema cijepljenju i to ne amnestira nikoga od nas da preuzmemo odgovornost – smatra Farčić pa dodaje:

- Ukoliko se netko u turističkom sektoru ne želi cijepiti onda će se jednostavno morati prestati baviti nekim poslovima.

image
Nikolina Farčić: Ako netko ne prihvaća cijepljenje postoji laternativa, PCR ili antigenski testovi
 
Tonci Plazibat/Cropix
Dovoljno se čekalo na zdrav razum

- U Njemačkoj se u kafić ne može sjesti bez digitalne potvrde, ne možeš rezervirati mjesto u restoranu, ući u trgovinu odjećom, samo u apoteku i samoposlugu možeš ući.  Ova zemlja je dovoljno čekala na zdrav razum i savjest pojedinaca, a kad je to izostalo moraju postojati mjere. Smatram kako smo mi koji smo postupili po zdravom razumu u odnosu na one koji nisu, diskriminirani – kaže predsjednica Ceha ugostitelja županijske Obrtničke komore Nikolina Farčić.

24. travanj 2024 19:49