StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoZABRANA PUTOVANJA

Ako i sami budemo u lošoj epidemiološkoj situaciji, bilo kakva odluka britanske ili druge vlade nam neće mnogo značiti

Piše Silvia Rudinović
23. ožujka 2021. - 15:17

U britanskim medijima danima se piše o zabrani putovanja na odmor izvan države te mogućim astronomskim kaznama za one koji namjeravaju ignorirati ovu protuepidemijsku mjeru. Turistički radnici u Hrvatskoj, a osobito na dubrovačkom području gdje sezona u velikoj mjeri ovisi o posjetiteljima iz Velike Britanije, pomno prate sve vijesti s otoka.

- Osim odluke da će 12. travnja potvrditi ili prolongirati zakazani termin mogućeg putovanja u inozemstvo od 17. svibnja, druge još nisu donesene. Međutim, po svemu što se može iščitati iz objava britanskih medija, teško je očekivati da će se u svibnju posve liberalizirati putovanja u inozemstvo u turističke svrhe. Grupa ministara i stručnjaka razrađuje paket pravila koja će vrijediti za putovanja, a na nama je budemo strpljivi, pričekamo njihovu odluku i činimo sve da budemo u zelenoj zoni za putovanja, jer u suprotnom nećemo imati britanskih a ni drugih turista – komentira Vladimir Bakić, direktor Turističke zajednice Dubrovačko-neretvanske županije.

U vrijeme kad se u Britaniji govorilo kako će tamošnje stanovništvo možda ipak moći na turistička putovanja od sredine svibnja, dubrovački iznajmljivači i hotelijeri počeli su primati rezervacije, no to  je opet zaustavljeno novim objavama mogućim epidemioloških pravila. Bakić kaže kako su svi oprezni, jer predstavnici vlasti javno poručuju da još nije vrijeme za planiranje putovanja.

image
Vladimir Bakić, direktor TZ DNŽ: "Po svemu što se može iščitati iz objava britanskih medija, teško je očekivati da će se u svibnju posve liberalizirati putovanja u inozemstvo u turističke svrhe"
Božo Radić/HANZA MEDIA

- Britansko tržište je kod nad na prvom mjestu po broju noćenja. Gubitak s tog tržišta je nešto što je teško nadoknaditi s bilo kojeg drugog tržišta i u redovnim okolnostima a nekmoli u ovim izvanrednim prilikama. Nemamo izbora nego unutar naše županije, pa i države, osigurati povoljne epidemiološke prilike za prihvat turista, a to znači da smo u zelenoj zoni. Ako smo mi u lošoj epidemiološkoj situaciji, nikakva odluka britanske ili druge vlade nam neće mnogo značiti. U ovoj situaciji, svi trebaju sebe smatrati turističkim djelatnicima, trebaju se pridržavati propisanih mjera kako bi se smanjio broj oboljelih i kako bismo se doveli u priliku biti dobrim domaćinima svima koji žele doputovati – kaže Bakić.

- Bit će ovo još jedna vrlo izazovna sezona za sve iznajmljivače u Hrvatskoj, a osobito za dubrovačko područje. Tješi me da ćemo se možda procijepiti i da će nam onda posezona biti dobra. To je jedino čemu se sada nadam – kaže Barbara Marković, potpredsjednica Hrvatske udruge obiteljskog smještaja.

image
Dubrovački turizam u velikoj mjeri ovisi o britanskom tržištu
Božo Radić/cropix

Udruga je tek osnovana i konačno okuplja iznajmljivače iz čitave države. Marković je privatna iznajmljivačica i vlasnica agencije koja radi s obiteljskim smještajem u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Kaže kako već ima rezervacija iz Velike Britanije u lipnju za koje očekuje otkazivanje. Najviše surađuje sa Skandinavcima, a oko 40 posto gostiju joj dolazi iz Velike Britanije.

- Morat ćemo ići u korekciju cijena, ali ove godine ne bih išla u drastično sniženje, jer to utječe na ugled destinacije. Dubrovnik to sebi ne bi trebao dopustiti. Ne očekujem početak sezone prije lipnja. Neki se oslanjaju na 15. svibnja i otvaranje Grčke, ali u tom mjesecu možda bude nešto domaćih gostiju ili posjetitelja iz susjednih zemalja koji su uglavnom usmjereni na Istru i Kvarner. Lani su me u lipnju iznenadili Mađari i Francuzi – kaže Barbara Marković, koja desetak godina nudi edukacije privatnim iznajmljivačima susjedne županije.

Kao i Bakić, Marković strahuje kakve ćemo epidemiološke prilike imati u svojoj državi i upozorava na važnost procjepljivanja turističkih djelatnika. Svoje će kapacitete oglašavati uz poruku da je ona kao iznajmljivačica cijepljena kako bi se gosti osjećali sigurnije.

28. travanj 2024 02:01