StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoVEĆ OD OVOG MJESECA

Airbnb podignuo kazne iznajmljivačima za otkazivanje rezervacija. Žele stati na kraj onima koji otkazivanjem špekuliraju do bolje zarade. Ako ste među njima, evo koliko ćete platiti

Piše Maja Rilović Koprivec
3. kolovoza 2022. - 18:56

Internet platforma za kratkoročni najam Airbnb svim je iznajmljivačima smještaja ovih dana poslala obavijest kako od 22. kolovoza primjenjuje  stroža pravila u slučajevima kada domaćin smještaja otkaže rezervaciju turistima.

Iako domaćini u Hrvatskoj rijetko otkazuju rezervacije, iskustva Airbnba očito nisu takva pa su za otkazivanje rezervacije bez opravdanoga razloga odredili naknade od minimalnih  50 do maksimalnih 1000 američkih dolara.

Određena otkazivanja mogu poremetiti planove gostiju i narušiti povjerenje u našu zajednicu. Iz tog razloga, u određenim okolnostima, ako domaćin otkaže potvrđenu rezervaciju ili ako se utvrdi da je odgovoran za otkazivanje u skladu s našim uvjetima, Airbnb može odrediti naknade i druge sankcije. Mi ćemo se odreći naknada, a u nekim slučajevima i ostalih sankcija ukoliko domaćin otkaže zbog izvanrednih okolnosti ili određenih valjanih razloga na koje ne može utjecati', napisali su iz Airbnba iznajmljivačima o izmijenjenim uvjetima.

Otkaže li domaćin rezervaciju 48 sati ili manje prije dolaska ili nakon dolaska gostiju, naknada će iznositi 50 posto iznosa rezervacije, a ako rezervaciju otkaže do mjesec dana prije početka rezervacije, naknada iznosi  25 posto njezina iznosa. U slučaju otkazivanja više od 30 dana prije početka rezervacije vlasnik apartmana bit će penaliziran naknadom od 10 posto iznosa rezervacije. Svi su domaćini oslobođeni plaćanja u slučaju izvanrednih okolnosti ili određenih razloga na koje nisu mogli utjecati prema Airbnbovim pravilima, ali će zato kao i ranije morati ponuditi dokaze. Komunikacija s njihovom korisničkom službom uglavnom funkcionira bez većih poteškoća.

image

Ilustracija

Mario Todoric/Cropix

Nino Dubretić iz Direct Bookera koji posluje s više od tisuću iznajmljivača, većinom na dubrovačkom području kaže kako ih novi uvjeti Airbnba nisu iznenadili jer nisu niti mnogo stroži nego raniji.

- Nije se puno promijenilo u onome što Airbnb radi. Ranije je naplaćivao otkaze od 50 do 100 dolara fiksno, a sada naplaćuje u postotku i ovisno o danu koliko je ranije otkaz u odnosu na početak rezervacije i oni su 10, 25 ili 50 posto. Ranije se taj otkaz naplaćivao od 50 do 100 dolara, a sada je od 50 do tisuću dolara.  I dalje  nema  puno promjena u onome  što Airbnb naplaćuje  ako otkažeš rezervaciju bez opravdanog razloga koji se nije moglo izbjeći. Povećan je samo gornji limit jer se vjerojatno sa 100 dolara nisu mogli 'pokriti' u slučaju  kada gosta koji je imao rezervaciju od 3000 eura  prebacuju u neki objekti koji je koštao 3500 dolara. Tu je Airbnb gubio pa se tu i ide zaštititi – kaže Dubretić i dodaje kao Direct Booker nije radi ovih novih uvjeta iznajmljivačima  slao  posebnu obavijest.

Airbnb iznajmljivače koji ne otkazuju  rezervacije, a imaju i dobre recenzije nagrađuju statusom Superhosta koji nosi dodatne pogodnosti. Štoviše, i sami iznajmljivači kažu da oni koji otkazuju rezervacije kako bi prodavali smještaj po višim cijenama, i zaslužuju da se od njih penali i naplate. Airbnb je zajednica koja se temelji među ostalim na povjerenju pa bez obzira na penale iznajmljivači s njima rado posluju, naročito zbog toga što Airbnb ima nešto niže provizije nego druge platforme.

26. travanj 2024 03:39