StoryEditorOCM
MišljenjaEnglez u Dubrovniku

Vjerujte mi, nimalo ne boli: Čitajte knjigu isto kao što plaćate kredit, u ratama, pomalo...

Piše Mark Thomas
16. siječnja 2023. - 12:41

"Čovjek koji ne čita, ne razlikuje se od onog koji ne zna čitati," napisao je davno veliki američki pisac, Mark Twain. I to je sasvim točno. Kad ste zadnji put pročitali neku knjigu? Pretpostavljam da bi većina odgovora glasila – uf, davno, možda dok sam išao u školu. Ne brinite, i sam pripadam istoj "ekipi". Nije da ne čitam, čitanje je između ostalog moj posao i to radim svaki dan, ali sam jednostavno izgubio običaj čitanja dobre knjige.

Okružen ‘knjiškim moljcima‘

Većina će reći, a u toj grupi sam i ja "nemam vremena za čitanje." Što nije istina. Svi imamo vremena, samo ne znamo raspolagati njime. Radije ćemo vrijeme provesti gledajući tuđe fotografije na društvenim mrežama ili gledati Netflix. Sve ovo pišem jer sam upravo započeo s čitanjem jedne knjige. Zaboravio sam taj osjećaj knjige u rukama, njen miris i iščekivanje onog što slijedi u tekstu, zaboravio sam koliko volim knjige.

image

Svijet knjiga

Ronald Gorsic/Cropix

Boravak u Engleskoj tijekom Božića podsjetio me na kulturu čitanja na Otoku. Pretpostavljam da je okruženje ono što pridonosi popularnosti čitanja knjige. Kad si okružen "knjiškim moljcima" i sam postaneš jedan od njih. A u Engleskoj ih stvarno ima. Bez obzira voziš li se vlakom, autobusom ili dođeš u kafić okružen si ljudima koji čitaju, duboko "uvučeni" u knjigu i sasvim nesvjesni okoline. A knjižare cvjetaju. Primjetili smo da je jednaka gužva bila u knjižarama kao u butigama od hrane.

Nemojmo zaboraviti da je najbogatiji čovjek na svijetu posao započeo upravo s prodajom knjige; tvrtka je rasla iz godine u godinu, a njeno je ime Amazon. Tijekom 2021. godine u Velikoj je Britaniji prodano 212 milijuna knjiga što bi značilo da je svaka osoba kupila gotovo četiri. Za nas na jugu teško da možemo reći tako nešto. Ponekad, vrlo rijetko naletim na nekoga s knjigom, najčešće je to na plaži, ali od desetero ljudi s knjigom devet je stranaca.

Iz svega se da zaključiti da bi hrvatska verzija Amazona teško uspjela. Naravno, ne treba generalizirati, poznajem ljude koji strastveno čitaju, međutim, oni su u takvoj manjini da je zaista zabrinjavajuće. Iskreno, kad ste vidjeli nekoga da sjedi u kafiću na Stradunu i uživa u čitanju knjige (a pritom sigurno "prevrće" po mobitelu)? Podaci pokazuju da gotovo 50 posto Hrvata u 2021. godini nije pročitalo nijednu knjigu. Ama baš niti jednu!

image

Hrvati bi trebali čitati više

Vanesa Pandzic/Cropix

Dakle, što ja trenutno čitam? Knjigu Salt Path. Za ovu knjigu sam se zainteresirao jer je u njoj riječ o avanturi koju sam i sam prošao sa suprugom i našim kučkom Totom. Priča je to žene koja je također prošla South West Coast Path, što se da naslutiti iz naslova.

Riječ je o pobjedi nad životnim nedaćama. Nakon što su doživjeli bankrot, ostali bez kuće, sa suprugom u terminalnoj fazi bolesti i još nizom užasnih priča, autorica i muž zaputili su se na putovanje koje im je promijenilo život. Riječ je o istinitoj priči, iako bi s obzirom na sve što se dotičnom paru izdogađalo, čitatelj mogao steći dojam da je riječ o fikciji. Međutim, prije svega priča je o nadi.

Prvi je korak najteži

Prije odlaska na naše putovanje namjerno smo izbjegli čitanje ove knjige jer smo htjeli ostati "neobilježeni" tuđim iskustvom i cijelu avanturu obojati vlastitim. Htjeli smo čisto platno za ispisali svoju priču. Mislim da nas je barem jednom dnevno netko od šetača znao upitati jesmo li pročitali knjigu Salt Path. Što još jednom potvrđuje snažnu i vrlo živu kulturu čitanja u Velikoj Britaniji. Sad kad smo oboje pročitali spomenutu knjigu, sretni smo što smo kroz tuđe oči još jednom proživjeli naš dvomjesečni put. Dogodile su se dvije, zapravo tri stvari: prvo, smijuljio sam se njihovim izazovima, padovima i usponima tijekom cijeloga puta. Drugo, pronašao sam svoju izgubljenu ljubav prema knjigama i treće, dobio sam inspiraciju da napišem knjigu o vlastitom iskustvu.

image

Svečano otvorenje 44. Interlibera u studenom 2022.

Ronald Gorsic/Cropix

Autorica je knjigu napisala dvije godine nakon povratka, s tim da je njihovo putovanje trajalo duplo duže nego naše. Svakako imam vremena da mi se sve slegne. Trebat će dugo, doista dugo da knjiga nastane, ali ovo putovanje me naučilo da je prvi korak najteži. I zatim polako, sasvim polako i odlučno dođeš do cilja, ma kakav god on bio. "Svi mogu dobiti ideju, samo je teško realizirati," još je jedna genijalna rečenica Marka Twaina. Ja imam (zasad) dosta ideja; mislim da će njihova izvedba možda biti problem.

Nakon što sam dovršio čitanje Salt Patha, odmah sam se primio sljedeće knjige, čak sam na ponovno za čitanje uzeo i neke stare. Predugo su knjige u mene doma stale kao ukras na policama skupljajući prašinu i "glumeći" biblioteku. Ne morate slijediti moj put (oprostite na šali) kako biste ponovo počeli čitati (knjige). Ali pokušajte. Vjerojatno ste zaboravili na nagradu koja vas dočeka na kraju čitanja. Čitajte knjigu na isti način kao što plaćate kredit, u ratama, pomalo. To nije utrka. "Tajna napredovanja je njegov početak," još je jedna Twainova izreka. Uživajte u ponovo otkrivenom svijetu knjige i šaljite preporuke jer s mojih polica knjige već pomalo nestaju.

27. travanj 2024 15:39