StoryEditorOCM

Toplo-hladan tuš: Što nam znači suglasnost za topli obrok u školi?

Piše Lorita Vierda
26. prosinca 2022. - 09:07

Sedam i kvarat, opet smo prespali. ‘Bemti alarme, drugi put u ovom tjednu. Ne stignem se zaletjeti po prstić, pekara donosi peciva tek iza 7 ipo... E pa odsad ćemo moći prespavati koliko god puta hoćemo, jer, nakon što mališa obilno doručkuje, kao svaki muškarac u nastajanju, u školi će ga čekati marenda. Tako su nam rekli u ministarstvu, a ja instituciji poput te u potpunosti vjerujem.

Krenula je davno priča o toplom obroku za svakog učenika u Hrvatskoj, jer nekome je iz guzice u glavu došlo da se u Hrvatskoj uglavnom živi jako teško. Da školarci češće nego vi to mislite na nastavu dolaze ne samo u odrpanoj robi, nego i bez doručka i bez marende. Projekt prehrane u školama koji je u svijetu potpuno normalan, kod nas je živo čudo. I naravno, samo lijepa bajka. Svi će jesti! - reklo je ministarstvo (nisu precizirali što), a ja instituciji poput te u potpunosti vjerujem.

Dobili smo u školama papir na kojemu je suglasnost, želim li da moje dijete prima obrok u školi. Naivno razmišljajući o povremeno prespavanom alarmu, zaokružih ‘suglasna’, misleći moj spas za mene i za osmaša. Prvo je krenula priča o kuhanom, nutritivno vrijednom, zdravom obroku. Pa su pošizili ravnatelji svih škola jer rijetko koja u zemlji uopće ima logistiku za kuhanje toplih obroka. Pa su pošizili roditelji djece koji stoljeće traže da se produženi boravak napravi kao dio normalnog školovanja kroz cijelu osnovnu školu. Išao je u produženi, bilo mu je genijalno, sreća je trajala dvije godine, a nakon toga on je doma dolazio pregladnio k’o tek probuđeni lički međed, iako je ministarstvo reklo da će se produženi još produžit’, a ja instituciji poput te u potpunosti vjerujem.

I tako su se rasplinuli snovi o toplom obroku za sve osnovce, ostaje pitanje kakav će to obrok dobiti djeca: sendvič s tunom, podrigušom, kiselim kukumarom ili zamjenom za sir? Hoće li spremačice nalaziti po dvorištu komadiće salate ili kupusa, hoće li se hodnicima i wc-ima hrvatskih škola proširiti neugodan zadah podrignute čajne? Otvara se i pitanje dobavljača (jer navodno se takvog čeka). Budimo strpljivi, isplivat će neki manga koji je kao Delboy uvezao džabe paštete i jabuke lanjske berbe iz Poljske i koji će se dobrohotno ponuditi biti univerzalni dobavljač, a odabrat će ga ministarstvo. A ja u instituciju poput te u potpunosti vjerujem.

Da politika ne gleda samo svoje želuce, imali bismo normalne škole, dugoročne projekte, manje siromašne i manje pretile djece. Dotad su nam ga kliznuli kao obrok, što topao, što hladan.

01. svibanj 2024 19:03