StoryEditorOCM
MišljenjaENGLEZ U DUBROVNIKU

Ne lažimo se, Dubrovnik nije pet friendly destinacija: Policija je s prazne plaže otjerala šokirane njemačke turiste samo zato što su došli sa psom

Piše Mark Thomas
30. listopada 2023. - 09:12

Je li Dubrovnik turističko odredište koje je dostupno i kućnim ljubimcima ili kako bi moderno rekli pet-friendly destinacija? Nije, stoga ako ste stranac (a bogami i domaći turist) te imate kućnog ljubimca nemojte dolazit u Dubrovnik ili općenito na hrvatski jug! Žao nam je, ali mi nismo pet-friendly! O ovoj sam temi pisao nebrojeno puta, ali svako malo ona se ponavlja na neki drugi, ružan način i onda se zateknem kako (opet) lupam po tipkovnici.

"Ovo je nevjerojatno; pa u kojem stoljeću vi živite?" komentirao je njemački turist. Ali, krenimo od početka. Iako Župa dubrovačka slovi kao kraj s najljepšim plažama, što osim toga potvrđuje i slogan "Rajske plaže", nijedna od njih nije predviđena za kućne ljubimce. Možda je to čudno ako živite u Berlinu, Londonu ili Barceloni, međutim, na jugu Hrvatske to je sasvim normalno.

image
Dusko Marusic/Cropix

Prije neki dan moji su britanski prijatelji bili na jednoj od tih prekrasnih plaža sa svojim psom. Moglo bi se reći da su imali plažu "za sebe" s obzirom da je osim njih bio još jedan par Nijemaca sa svojim psom te sasvim daleko još jedan par. Dakle, velika plaža, mjesta ko u priči… šetali su opušteno po plićaku i psima bacali loptice, sve dok…. "Oprostite, morate napustiti plažu s psima," došla je naredba od policajca. O da, stigla su dva policajca kako bi moje prijatelje upozorili da napuste (praznu) plažu jer nije dopušten boravak psima.

Niđe nikoga. Osim policije...

Kad sam čuo što se dogodilo prva mi je misao bila zašto se rasipaju državna sredstva slanjem policajaca zbog nečeg ovakvog? Pa ne bi da su bile u pitanju borbe pasa. Gdje su uostalom, ako ćemo mak na konac, institucije zadužene za ovakve stvari, nego trebamo slati policiju na turiste? Naravno, jasno je ko dan tko je zvao policiju ako u jednadžbi imamo dva para stranaca s psima i 200 metara udaljene lokalce.

Ali, ja ih ne krivim. Bi li ja isto reagirao u njihovu slučaju? Ne bih! Iako je plaža označena kao zabranjena za pse, bila je gotovo prazna i dovoljno velika da se nitko ne bi trebao osjećati ugroženim. Ovdje se postavlja još jedno pitanje, a to su table sa zabranom.

image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

S obzirom da se takve table mogu kupiti u bilo kojoj butizi široke potrošnje za kuću i kućanstvo, znači da je bilo tko od nas može kupiti i staviti gdje mu padne na pamet. Možda griješim, ali znam da u Velikoj Britaniji i zemljama koje sam posjetio, ispod svake table sa zabranom piše tko je izdao i kad. Znam da će mnogi od vas reći "e, a da smo mi u njih doma, vidjeli bi…kazne…". Tako da očekujem i molim da mi se slobodno obrate službe zadužene za ovu problematiku. No vratimo se mi našoj temi.

U ovoj priči jedini je krivac lokalna uprava koja od silnih plaža, uvalica i stijena nije bila u stanju odrediti mjesto na kojem se mogu kupati kućni ljubimci. Međutim, to me ne čudi. Naime, cijeli grad Dubrovnik, s tolikim priljevom turista, ima samo jednu plažu za pse. Svaki put kad to spomenem prijateljima iz Velike Britanije oni ostanu u šoku.

Turisti potjerani s župske plaže spadaju u odgovorne vlasnike pasa, ali su svejedno potjerani. "Da nas policija potjera s plaže zbog pasa, to je jednostavno….ne znam što bismo rekli," rekao je turist. Ne postoji loš pas, samo loš vlasnik. Ili, bolje rečeno neodgovoran vlasnik.

Stani doma

Problem nije samo u plažama. Pronalazak smještaja koji prima ljubimce u Dubrovniku također je veliki izazov, pa sam malo istražio kakva je situacija drugdje. Na jednoj od najpopularnijoj platformi za smještaj, booking.comu, samo 13 posto smještajnih jedinica kod nas dopušta boravak kućnim ljubimcima. Iskreno, to je više nego sam mislio.

Pogledao sam zatim po nešto civiliziranijim odredištima u Njemačkoj: Berlin s ogromnih 44 posto, Frankfurt s nevjerojatnih 60 i pobjednik Munchen sa 61 posto smještajnih jedinica s oznakom pet-friendly. U tome leži pitanje njemačkog turista "u kojem stoljeću živimo"? Veći postotak smještaja s pet-friendly oznakom imaju i naši veliki konkurenti pa tako Barcelona ima 22, a Venecija je s 28 posto kapaciteta otvorena za naše dlakave prijatelje.

image
Niksa Stipanicev/Cropix

Čak i u zemlji koja ima najviše zabilježenih prekršaja na pravima životinja postotak pet-friendly smještajnih jedinica je 18 posto, znači viši nego kod nas. Komentar jednog od turista, onako, ravno u glavu: "Dubrovnik definitivno nije pet-friendly destinacija.

Plaža na kojoj je psima dozvoljen pristup je mala, prljava i bez hlada. U hotelima koji dopuštaju smještaj ljubimcima i kojeg uredno platite, pas mora boraviti u sobi. Ulaz u restorane i barove je zabranjen. Kad putujete sa psima bolje vam je da odaberete Italiju ili Grčku." Slažem se.

Da ne živim ovdje, nikad ne bih došao na odmor sa psom. Sumnjam da će se i naši njemački gosti s kućnim ljubimcem iz naše priče ikad više pojaviti kod nas.

26. travanj 2024 12:01