StoryEditorOCM
KulturaNEUOBIČAJENO DUG ROK

Zašto je poništen natječaj za ravnatelja Umjetničke galerije?

Piše Silvia Rudinović
8. prosinca 2018. - 15:39
Umjetnička galerija Dubrovnik, kako stoje stvari, neće dobiti ravnatelja prije ožujka iduće godine. Upravno vijeće Umjetničke galerije poništilo je natječaj za izbor ravnatelja, objavljen prije samo tjedan dana, čak i prije isteka roka prijava. Poništenje i objava novog natječaja objavljeni su danas, 8. prosinca.

- Natječaj nije bio dobro iskomuniciran od same institucije i v.d. ravnatelja u odnosu na Upravno vijeće. On je poništen i raspisuje se novi u istom broju tiska, ali ovaj put neće biti objavljen samo u Dubrovačkom vjesniku nego i u dnevnoj novini, kako to nalaže Statut. Također, Upravno vijeće je stava da su dva tjedna prekratak rok za izradu četverogodišnjeg programa rada Umjetničke galerije – pojasnila je Katja Bakija, predsjednica Upravnog vijeća UGD-a.

U tekstu novog natječaja stoji rok od 30 dana za prijavu kandidata. Potom će Upravno vijeće izdvojiti najboljeg kandidata i predložiti ga Gradskom vijeću Dubrovnik na imenovanje za razdoblje od četiri godine. U poništenom natječaju ispušten je i jedan od uvjeta za izbor i imenovanje. Uz opću zdravstvenu sposobnost, stručnu spremu i stečeno iskustvo, kandidat se mora odlikovati stručnim, radnim i organizacijskim sposobnostima.

Lokalne vlasti prije dvije godine imenovale su Marina Ivanovića ravnateljem ove javne ustanove, iako je tad već bilo jasno kako biografija mladog povjesničara umjetnosti može 'pasti' na ispitu postavljenih natječajnih uvjeta u slučaju pokretanja upravnog spora. Ivanovićeva protukandidatkinja, bivša ravnateljica UGD-a, Vesna Delić-Gozze pravno je osporila njegovo imenovanje. Visoki upravi sud u Zagrebu utvrdio je kako je veći dio ostvarenog radnog iskustva Ivanović stekao prije rujna 2013. godine, dakle, prije nego što je diplomirao i stekao potrebnu stručnu spremu za ravnateljsko mjesto. Ocijenili su kako sav njegov rad prije stjecanja diplome ne predstavlja radno iskustvo uvjetovano natječajem. Tražilo se pet godina rada u muzejskoj djelatnosti ili deset godina u kulturi, znanosti ili drugom odgovarajućem području vezanom za djelatnost muzeja, u propisanoj stručnoj spremi.

Gradsko vijeće u srpnju ove godine primilo je na znanje rezultat spora, smijenilo Ivanovića, ali su ga ostavili na platnoj listi Galerije i imenovali vršiteljem dužnosti ravnatelja. Ako ne može biti ravnatelj, može biti vršitelj te dužnosti, ali najduže godinu dana. A, što nakon provedbe natječaja?

- Marin Ivanović može ostati zaposlenik Umjetničke galerije Dubrovnik sukladno ravnateljskom ugovoru po kojem mu pripada radno mjesto sukladno njegovoj stručnoj spremi – kažu u uredu Jelke Tepšić, zamjenice dubrovačkog gradonačelnika zadužene za kulturu.

Treba podsjetiti na nedavnu presudu Općinskog suda u Splitu, u slučaju Lastovsko otočje, gdje je utvrđeno kako ugovaranje radnog odnosa na neodređeno vrijeme nakon isteka ravnateljskog mandata nije u skladu s Ustavom jer ravnatelje stavlja u povlašten položaj. Naime, ako je ustanova dužna raspisati javni natječaj za radna mjesta, svima koji ispunjavaju uvjete treba pružiti jednaku mogućnost konkurirati zaposlenju.
30. travanj 2024 23:01