StoryEditorOCM
KulturaU CRKVI MALE BRAĆE

Uz zborsku i klapsku pjesmu zatvoreni 12. Dani kršćanske kulture

Piše PSD.
11. travnja 2017. - 14:40

Koncertom duhovnih skladbi u izvedbi dubrovačkih klapa i crkvenih zborova sinoć je u crkvi Male braće zatvorena desetodnevna manifestacija "Dani kršćanske kulture".

Nastupili su: klapa Cavtajke, crkveni zbor župne crkve sv. Nikole u Čilipima, klapa Atlant, Katedralni zbor mladih, klapa Amfora, crkveni zbor župe sv. Nikole u Cavtatu, klapa Subrenum Župa dubrovačka te Dubrovački komorni izbor.

Zbor iz Čilipa te Katedralni zbor mladih pratio je glumac Kazališta Marina Držić - Frane Perišin. 

Program ovogodišnje završne večeri sročen je poput korizmene pjesmarice ispunjene glagoljaškim napjevima i skladbama, poglavito iz Dubrovačke biskupije, uz poneku zlatnu kajdu Wolfganga Amadeusa Mozarta i maestra di capella Sikstina - Sergia Militella, a sve u izvođenju domicilnih klapa i zborova.

Posebnost večeri svakako je bio "Gospin plač" iz Konavala u izvedbi crkvenog zbora iz Čilipa priređen temeljem kazivanja članova zbora, pok. tete Nike Šiljug iz Dube, Ane Čeović i Mare Orepić iz Stravče i dopunjen tekstom iz zbirke rukopisnih tekstova obitelji Baule kod Čilipa. 

Tekst konavoskog "Gospina plača", kao svojevrsnog osmeračkog pučkog spjeva, veoma je star i jedan od najuspjelijih pučkih pjesničkih tvorevina nastao u njedrima Franjevačke provincije "Bosne Argentine". Prema svjedočenju kazivačica, osim u župnoj crkvi na Veliki petak, seoske djevojke su ga pjevale naizust, po kućama i u baštini, tijekom čitave korizme. 

Danas je ovaj običaj živ još samo u rijetkim seoskim sredinama Imotske i Sinjske krajine te u Bosni I Hercegovini i Slavoniji, ali unatoč zajedničkom ishodištu u opisu Kristove muke iz Ivanova evanđelja, izvodi se po posve drugačijim predlošcioma teksta i melodije onog zabilježenog u Konavlima. Spjev je priredio Krešimir Magdić, a čilipski ga je zbor izveo pod ravnanjem njihovog voditelja Matije Novakovića.  

Dubrovački biskup mons. Mate Uzinić na kraju je zatvorio manifestaciju te istaknuo kako "kršćanske kultura ne samo da nas povezuje nego nas čini i boljim ljudima". 

Inače, Dani kršćanske kulture održale su se ove godine po trinaesti put i to u tri grada: Splitu, Dubrovniku i Šibeniku. U Dubrovniku se Dani održavaju dvanaesti put, a organizatori ovogodišnjih Dana bili su Vijeće za kulturu i znanost Dubrovačke biskupije u suradnji s nakladnom kućom „Verbum“ iz Splita. 

27. travanj 2024 17:25