StoryEditorOCM
KulturaDUBROVAČKE KNJIŽNICE

U prizemlju Narodne knjižnice Grad otvorena druga izložba minijatura: umjetnički odgovor suvremenoj megalomaniji

Piše Bruno Lucić
5. prosinca 2022. - 21:46

U prizemlju Narodne knjižnice Grad otvorena je posljednja ovogodišnja izložba u organizaciji Dubrovačkih knjižnica, a riječ je o drugoj izložbi minijatura. Prva je održana u prosincu prošle godine. Sedamdesetak umjetnika ove je godine predstavilo svoje slike, crteže i skulpture.  Na početku je okupljene u ime domaćina pozdravila glasnogovornica Dubrovačkih knjižnica, Andrea Oberan, a o karakteru izložbe govorio je autor teksta u predgovoru kataloga, povjesničar umjetnosti Ivan Viđen.

image
Vedran Levi/Dubrovačke knjižnice
image
Vedran Levi/Dubrovačke knjižnice
image
Vedran Levi/Dubrovačke knjižnice

- Puno je značenja i asocijacija uz riječ "minijatura", jedna je svakako univerzalna, a to je da se radi o nečemu malih dimenzija. Međutim, nije za minijaturu to jedini ključni element, najvažniji element je da je to cjelovito umjetničko djelo, da to nije tako onda bi komadić neke slike, kipa ili crteža mogao biti minijatura, ali nije. Dakle, ono što je ovdje za svaku pohvalu da su u pozivu na ovu izložbu Dubrovačke knjižnice ograničile samo format, samo dimenzije umjetničkog djela, a sve ostalo je prepušteno na volju autorima. Ako se nastavi ovakav tip revijalnih izložbi, vidjet ćemo hoće li doći do neke diferencijacije među autorima. Minijatura, osim što je malo, cjelovito umjetničko djelo u našem današnjem vremenu koje se natječe i ‘nadmeće‘ veličinom i megalomanijom, minijatura kao umjetnička forma pokazuje jedan drugi pravac, pokazuje da je često manje-više. Ako ćemo to u ovom filozofskom smislu reći: pokazuje jedan drugi put, put drugačiji od tog puta megalomanije koji karakterizira naše vrijeme. Naravno, u današnje doba minijatura nema onu umjetničku ni socijalnu funkciju koju je imala u prošlosti, a to je da bude jedna intimna umjetnost, povezana s bliskim dodirom među ljudima, mogla se nositi u džepu, oko vrata, a to danas više nije tako. I, upravo ta sloboda minijature vidi se i na ovoj izložbi. Čestitam onima koji su zamislili i postavili ovu izložbu, zahvaljujem svim autorima, vama svima koji ste došli i čestitam Dubrovačkim knjižnicama na još jednoj uspješnoj izložbenoj godini ovdje u ovom prepoznatljivom prostoru – prizemlju njihove zgrade u Ulici od Puča, poručio je Viđen. 

image
Vedran Levi/Dubrovačke knjižnice
image
Vedran Levi/Dubrovačke knjižnice
image
Vedran Levi/Dubrovačke knjižnice

Grafičko oblikovanje kataloga izložbe potpisuje Marta Baće, a za postav izložbe odgovorni su Robert Kralj, Marta Baće i Anamarija Obradović.  

U izložbi sudjeluju: Ante Tonći Alač, Hiba Alajbegović Mustafić, Marta Baće, Martina Baće, Muhamed Bajramović, Mišo Baričević, Cvjetana Bazina, Anamarija Bezek, Emil Bobanović, Igor Brešan, Maro Cetinić, Željka Ćimić, Kristina Ćavar, Nives Čičin-Šain, Branimir Dorotić, Megaly Dragičević, Luce Đuraš, Elia Friganović, Jakica Gluić, Lili Gluić, Vedran Grabovac, Frana Grbić, Jelena Grgić, Trpimir Grgić, Vulko Hajdić, Petra Held Potočnjak, Ana Hrćan Šojat, Stefanie Hudspeth, Diana Jurin, Livia Kaciga, Stjepan Katić, Klara Knego, Marija Koprivica, Enca Kovačević, Maja Kovačević, Robert Kralj, Tomislav Kralj, Jasmin Kukavica, Maro Kriste, Loren Ligorio, Iris Lobaš Kukavičić, Dragica Maca Lučić, Pavo Marčinko, Đurđa Merle, Neno Mikulić, Goran Milinković, Berta Miloš, Romana Milutin Fabris, Nora Mojaš, Snježana Novotny, Anamarija Obradović, Dijana Rajić,  Anamarija Rozić, Samir Serhatlić, Silvija Sikavica, Miro Stamatović, Miroslav Šetka, Pero Skvrce, Pero Šantić, Josip Škerlj, Ana Katarina Šolić, Veronika Šulić, Mihael Štengl, Karja Tolja, Dubravka Tullio, Lana Nana Matić, Josipa Vlašić, Ivo Vojvoda, Ksenija Zec i Nada Zec-Ivanović.  

image
Vedran Levi/Dubrovačke knjižnice

Izložba ostaje otvorena do 15. siječnja. 

29. travanj 2024 19:04