StoryEditorOCM
KulturaMUZEJSKO VIJEĆE RASPISALO NATJEČAJ

Traži se ravnatelj/ica Dubrovačkih muzeja

Piše Silvia Rudinović
29. rujna 2016. - 14:26

U jučerašnjem elektroničkom izdanju Narodnih novinama, objavljen je javni natječaj za izbor ravnateljice ili ravnatelja Dubrovačkih muzeja.
Muzejsko vijeće je kao natječajne uvjete postavilo završen fakultet i pet godina rada u muzejskoj djelatnosti ili deset godina rada u kulturi, znanosti ili drugom odgovarajućem području vezanom uz djelatnost muzeja. Potom, traže se stručne, radne i organizacijske sposobnosti, znanje jednoga stranog jezika te hrvatsko državljanstvo. Aktualna ravnateljica je Pavica Vilać, a baš danas će Gradsko vijeće Grada Dubrovnika raspravljati o radu Muzeja u prošloj godini.
Prema financijskom izvješću, 2015. godine prihodi i primici Dubrovačkih muzeja iznosili su 13,4 milijuna kuna. U tom izviješću stoji kako čak 94 posto ili 12,6 milijuna kuna prihoda dolazi iz gradske blagajne, jedan posto ili 82.400 kuna iz državnog i županijskog proračuna, dok su vlastiti prihodi iznosili tek pet posto ili nešto manje od 750 tisuća. Istina je zapravo da su Muzeji među najizdašnijim izvorima prihoda gradskog proračuna putem turističke kartice. Naime, javna ustanova ne raspolaže novcem prikupljenim od ulaznica, a pod vlastite prihode se podrazumijevaju tek prodaja suvenira, najam prostora i donacije.
S druge strane, 65,5 posto novca ide na plaće i ostale rashode zaposlenika, dok je na opremu, odnosno izložbene vrijednosti, potrošeno 4,1 posto prihoda. Ostatak ide na materijalne troškove.
Gradsko vijeće upravo će na današnjoj sjednici odlučivati o izdvajanju ustrojbene jedinice Muzej suvremene povijesti iz javne ustanove Dubrovački muzeji te će odmah potom osnovati Muzej Domovinskog rata.
Predlaže se imenovanje Varine Jurice Turk za privremenu ravnateljicu Muzeja Domovinskog rata sa zadaćom da obavi pripreme za početak rada ustanove, pribavi potrebne dozvole za početak rada te podnese prijavu za upis u sudski registar ustanova.

27. travanj 2024 19:02