StoryEditorOCM
Kulturavečeras

Talijansko-argentinski ‘most glazbe‘ za kraj cavtatskog kulturnog ljeta: Viva el tango, viva Epidaurus Cavtat festival!

Piše DV
17. rujna 2023. - 15:55

Ovogodišnje izdanje Epidaurus Cavtat festivala zatvara se koncertom Diega Morena, u Ljetnom kinu Cavtat, večeras u  20 sati.

"Sretan sam i počašćen što dolazim u Hrvatsku po prvi put, zahvaljujući pozivu prijateljice, pijanistice Ivane Marije Vidović, umjetničke direktorice Epidaurus Cavtat festivala. Biti na Epidaurusu, tako važnom festivalu klasične glazbe i brojnih drugih umjetnosti koji je donio izvrsnost u Cavtat tijekom mnogih izdanja, za mene je zaista - zadovoljstvo", poručio je Diego Moreno. 

Diego Lemmi Moreno, poznat u Italiji kao Diego Moreno, argentinski skladatelj, pjevač i gitarist, rođen u Mar del Plati, talijanskog je porijekla. Umjetnik koji je sa sobom iz Južne Amerike donio originalan i privlačan glazbeni jezik koji ga danas karakterizira, nakon 33 godine karijere može se opisati kao - eklektični talijansko-argentinski umjetnik.

Njegov glavni projekt ‘TANGO SCUGNIZZO‘ jedinstveno i originalno kombinira strast argentinskog tanga s napolitanskom glazbom. Stoga nije ni čudo kako je osvojio nagradu Masaniello 2014., nagradu Nicolardi 2020. i nagradu Città di Napoli 2021. godine. Projekt je podržan i od argentinskog veleposlanstva u Italiji, navode organizatori festivala.

‘U našoj glazbi namjera je stvarati ‘most‘, koji zapravo već i postoji, između Argentine i Italije. Naime, Argentina je početkom dvadesetog stoljeća dočekala mnoge useljenike, uključujući i Hrvate, u potrazi za novom budućnošću... Posebno su talijanski useljenici doprinijeli nastanku argentinskog tanga. Dovoljno je spomenuti ova izvrsna prezimena: D‘arienzo, Pugliese, Le Pera, Piazzolla... Svi su oni talijanskog porijekla! Stoga je naš projekt ‘most‘ u glazbi između Argentine i Italije, sve u ritmu tanga. Šaljem vam zagrljaj i s veseljem vas očekujemo na zatvaranju ovog čarobnog Festivala. Abrazos y VIVA El Tango, Napoli, Epidaurus Cavtat Festival... VIVA LA MUSICA!‘, rekao je Diego Moreno.

Na završnici Epidaurus Cavtat festivala, uz ovog glazbenika nastupit će Domenico Guastafierro, flautist i skladatelj, Davide Ferrante, bubnjar i udaraljkaš, te Bruno Salicone, jazz pijanist, skladatelj i aranžer.

S više od sedam albuma u karijeri, Diego Moreno 2018. godine objavio je projekt ‘Che Bella Idea! Canzoni di BuOngustO‘, album na kojem su gostovali između ostalih Peppino Di Capri, Fabio Concato, Enzo Gragnaniello, Tony Esposito, Paolo Fresu, Antonio Onorato, Maria Nazionale i Valentina Stella. Godine 2019. obišao je Italiju na turneji interpretirajući kao bariton uloge ‘Gorrión con sueño‘ i ‘El payador‘ u djelu Astora Piazzolle ‘Maria De Buenos Aires‘, zajedno s Michele Placido, Alinom Di Polito i Vincenzom Bocciarellijem.

29. svibanj 2024 12:33