StoryEditorOCM
Kultura3. DUBROVNIK ART FORUM/DANI RUSKE KULTURE

PREKO RUSIJE DO DALEKOG ISTOKA "Ujak Vanja" na japanski način u Kazalištu Marina Držića

Piše PSD.
5. studenog 2018. - 13:30
Četvrtog dana 3. Dubrovnik Art Foruma/Dana ruske kulture u Kazalištu Marina Držića izvedena je predstava „Ujak Vanja“ A. P. Čehova u produkciji teatra Chiten iz japanskog Kyota, a u režiji Motoija Mijure.

Izvedba glumaca iz Dalekog Istoka zahtjeva određenu prilagodbu za gledatelja: jezik, ekspresije, uzvici pa i izražena glasnoća tijekom predstave je nešto na što vjerojatno nije naviknula europska, a kamoli dubrovačka publika. Isprva izazivaju smijeh i simpatije, a onda, zbog tolikog ponavljanja postanu iritantne. Razumljivo, neki nestrpljivi su napustili gledalište prijevremeno ne nalazeći nikakvo zanimanje za daljnje praćenje komada titlovanog na engleskom, ali svejedno je Kazalište bilo poprilično i iznenađujuće ispunjeno što još jednom dokazuje da Dubrovčani vole pogledati nešto „drugačije“. Možda su neki očekivali "Ujaka Vanju" u duhu mange ili animea?!

Upravo taj element drugačijeg je ono što treba pohvaliti u ovom gostovanju, a što opet ne znači da je „Ujak Vanja“ izveden od glumaca teatra Chiten „remek-djelo“ koje se svidjelo svima - daleko od toga! Međutim, pogled u taj nepoznati „univerzum“ i to kulturološko zbližavanje dvaju svjetova, hrvatskog i japanskog preko ruskog medijatora, zaslužuju notu ohrabrenja. Japanski su glumci pokazali pristup glumi kojeg KMD dugo nije doživio i na čije postojanje - s vremena na vrijeme - treba podsjetiti publiku.

U predstavi glume: Yohei Kobayashi, Shie Kubota, Satoko Abe, Koji Ogawara, Dai Ishida i Yuki Tanaka, a članovi autorskog tima su: Itaru Sugiyama (scenografija), Kyoko Domoto (kostimografija), Yasuhiro Fujiwara (dizajn svjetla), Nobuaki Oshika (stage manager) te Toshihiro Dooka (dizjan tona).

Manifestacija se nastavlja 6. studenog izvedbom predstave „Demoni“ Larsa Norena u režiji Elmars Senkovs, a u produkciji teatra Gogolj centar iz Moskve s početkom u 20 sati u KMD-u. bLu
28. travanj 2024 13:45