StoryEditorOCM
KulturaU SALOČI OD ZRCALA NARODNE KNJIŽNICE

Predstavljena monografija "Sebasta - grad svetoga Vlaha"

Piše PSD.
5. veljače 2017. - 00:44

U Saloči od zrcala Narodne knjižnice Grad  večeras je predstavljena knjiga "Sebasta - grad svetoga Vlaha.  Knjigu su predstavili dr.sc. Ivo Banac, akademik Stjepan Krasić, dr. sc. Vinicije B. Lupis, voditelj Područnog centra Dubrovnika Instituta Ivo Pilar,  prof. Dalia Ficović  Franušić, potpredsjednica Ogranka Matice Hrvatske Ston te tajnica ogranka Sandra Vuletić.

Monografija o Sebasti,  gradu iz kojega je potekao dubrovački parac, predstavljena je kao pionirski poduhvat koji je  ujedinio hrvatske i armenske autore iz dijaspore. Riječ je o projektu  koji je nastao prije šest godina kao ideja urednika dr. Lupisa u razgovoru s nadbiskupom Katolikata Velike Kuće Cilicije – Njegovom Milosti Naregom Alemezianom, kao svojevrstan prvi korak u međusobnom upoznavanju dvaju naroda. Monografija je izdana  trojezično  na zapadnoarmenskom, engleskom i hrvatskom jeziku.
Urednik koautor monografije dr. sc. Vinicije B. Lupis, obradio je i predstavio temu o Sebasti i njezinoj ulozi u dubrovačkoj memoriji.  Sebasta je iznimno bitna za kršćansku civilizaciju uopće i kao središte armenske civilizacije i kulture tijekom cijelog niza stoljeća, rečeno je.  
-  Sebasta – grad svetoga Vlaha zbornik je više hrvatskih i armenskih autora, koji su svaki na svoj način pokazali svoje viđenje i spoznaje o armenskom gradu koji više ne postoji u smislu kršćanske civilizacije, temeljene na pozitivnim stečevinama antike. Ovaj znanstveni projekt je pionirski, jer uistinu po prvi puta objedinjuje hrvatske i armenske autore iz dijaspore, a koji potječu iz Zapadne Armenije i Hrvatske, kako bi iz više kuteva obradili za svaki narod posebno važan grad – istaknuo je dr.  Lupis. Lupis je objasnio kako je monografija nastala  uz pomoć brojnih svećenika Katolikata Velike Kuće Cilicije iz Anteliasa u Libanonu  gdje je po prvi puta lektorirana i prevedena na zapadnoarmenski jezik, te je katolikos Njegova Svetost Aram I. napisao pismo blagoslova. Blagoslov je dao i Njegova Milost nadbiskup Nareg Alemezian, predsjednik vjerskog vijeća Armenenske Apostolske Crkve Katolikata Velike Kuće Cilicije.  
Knjiga je tiskana uz potporu Grada Dubrovnika, Društva prijatelja dubrovačke starine, Općine Ston, Župe svetog Vlaha- Ston, Župe svetog Antuna -Mali Ston i Dubrovačko neretvanske županije. PR/dv

28. travanj 2024 06:50