StoryEditorOCM
KulturaLUMBARDA PONOSNA

Ovaj mladi Korčulanin nominiran je za čak dva Porina

Piše Anđelka Kelava
22. veljače 2024. - 17:08

Mladi korčulanski tenor Roko Radovan nominiran je za ovogodišnju diskografsku nagradu Porin u kategoriji najbolje izvedbe klasične glazbe. Radovan je nominaciju zavrijedio za izvedbu skladbe Pasija Berislava Šipuša. Mladi Korčulanin dobio je još jednu nominaciju za Porin, i to u kategoriji najboljeg albuma klasične glazbe, također za Šipuševu Pasiju. Dodjela Porina će se održati 23. ožujka u Zagrebu. 

Mladi glabenik Roko Radovan iz Lumbarde već za vrijeme studija osvojio je mnogobrojne nagrade kojima potvrđuje svoju kvalitetu, a redovito dobiva i pozive da sudjeluje u značajnim glazbenim projektima i nastupima na najprestižnijim domaćim pozornicama. Široko poznavanje glazbene umjetnosti, znatiželja u mnogobrojnim pravcima svrstavaju ovog mladog umjetnika u predvodnike pjevačkih talenata svoje generacije.

-Moje prvo glazbeno obrazovanje i općenito izvor glazbene inspiracije izvire iz Moje Lumbarde. Prve glazbene i plesačke korake sam napravio u kulturno umjetničkom društvu “Ivo Lozica”. Začudo se moja inspiracija s klasike proširila na folklornu glazbu pa kasnije i na klape. Glazbeni gen sam naslijedio, rekao bih, od oca koji je svestrani zaljubljenik u klasiku, poeziju i beletristiku. Amaterski je glazbenik, trubač, mandolinist, harmonikaš i umjetnički voditelj kulturne udruge “Ivo Lozica”, kao dirigent i voditelj folklora. Sceničnost i potrebu izražavanja glasom sam naslijedio, čini mi se, s majčine strane koja je vrlo ekstrovertirano vokalna i “svoja” - izjavio je jednom prilikom za Slobodnu Dalmaciju Roko Radovan. 

Roko Radovan rođen je 1994. godine, s otoka je Korčule, gdje je započeo glazbeno obrazovanje koje je potom nastavio u Dubrovniku gdje je završio srednju glazbenu školu kao trubač. Trubu je odabrao, kako kaže, jer je to svojevrsna tradicija u njegovom rodnom kraju, točnije u Lumbardi. Njegov otac je trubač, vodi tamošnju limenu glazbu i folklor. Premda je Rokov prvi odabir bio klarinet, kada je vidio novu trubu, kaže, nije joj mogao odoljeti. Pjevanje mu je tada bilo samo hobi, no nakon što je postao drugi izbor na Muzičkoj akademiji, postala mu je primarna aktivnost.

Mnogobrojne nagrade potvrda su njegovoj kvaliteti, kao i pozivi da sudjeluje u značajnim glazbenim projektima i nastupi na najprestižnijim domaćim pozornicama. Tako jr na Dubrovačkim ljetnim igrama nastupio uz Dianu Damrau, jednu od najpoznatijih svjetskih sopranistica. Tu je bio i Simfonijski orkestar HRT-a, predvođen našom živućom legendom, maestrom Ivanom Repušićem.

Voditelj je višestruko nagrađivanih klapa koje ne samo da formira glazbeno u smislu prepjeva tradicionalnih “hitova” za ovu vokalnu formaciju, već i sam sklada pjesme te je dva puta bio dijelom albuma dobitnika nagrade Porin. Prvu je klapu osnovao u srednjoj školi, a čak tri njegove pjesme kvalificirale su se na Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu.

Nagrađivan je i za pisanje poezije, a skladao je i polusatni ciklus od 13 pjesama za glas i klavir koji je nazvao “Ko što stare pjesme poje” i izveo ga u sklopu završnog pjevačkog ispita.

Veton Marevci, Holger Speck, Marc Tardue, Christoph Campestrini samo su dio uglednih imena dirigenata s kojima je surađivao, a na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu podučava ga Martina Gojčeta Silić.

 

25. travanj 2024 19:27