StoryEditorOCM
KulturaGALERIJA DPDS U ŠIROKOJ ULICI

Otvorena izložba "Trznice- košic obilja"

8. studenog 2016. - 23:02

Izložba "Trznice- košic obilja", autorice mr. sc. Maje Nodari otvorena je u galerijskom prostoru Društva prijatelja dubrovačke starine u Širokoj ulici, a predstavlja segment Feste sv.Vlaha, a bavi se trznicama- ženama i djevojkama dubrovačkog kraja koje povijest pamti kao pekarice i prodavačice kruha. Izložbu je otvorio tajnik DPDS-a Denis Orlić a govorila je i sama autorica, također člčanica DPDS-a. Ona je podsjetila da su trznice sudjelovale u ceremonijalu proslave Feste gradskog parca i simbolizirale su mir i obilje a reminiscencija prema povijesnim dokumentima na njihovu pojavu, ulogu, osobna imena, odijevanje i ples obilja koji su izvodile prati se do suvremenosti. 
Dubrovačke trznice nisu bile samo dio sačuvanog ceremonijala Feste, nego su tijekom cijele godine obavljale porevažnu ulogu u životu Grada a to je proizvodnja kruha svagdašnjeg. One su svojim proizvodima znale utoliti glad puka. Trznice, kao aktualna, živa dubrovačka baština, otvaraju kroz prizmu povijesnosti slojevitu temu suvremene kulture prehrane, obrade zemlje i proizvodnje hrane.
Svi koji žele doznati nešto više o tom bogatom segmentu kulturne baštine o tome mogu doznati na izložbi u galeriji DPDS-a.

 

28. travanj 2024 20:38