StoryEditorOCM
KulturaKOMEMORACIJA ZA dr. NENADA VEKARIĆA

Oproštaj od cijenjenog istraživača dubrovačke povijesti

Piše DV
3. kolovoza 2018. - 18:08

Komemoracija za akademika Nenada Vekarića, uglednog dubrovačkog znanstvenika, povjesničara i dugogodišnjeg upravitelja Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku, održana je u petak u Kazalištu Marina Držića u organizaciji Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku i Grada Dubrovnika.

Od uglednog znanstvenika koji je nakon duge i teške bolesti preminuo 20. srpnja u Zagrebu, oprostili su se prijatelji, te kolege iz znanstvenih krugova i dubrovačkog Gradskog vijeća.

Govornici su, uz izraze sućuti, ustvrdili kako je prerani odlazak akademika Vekarića ostavio neizmjernu prazninu u hrvatskoj historiografiji. S dr Vekarićem se emotivno oprostio i bivši gradonačelik Andro Vlahušić, njegov prijatelj i suradnik.
- Dok je većina pisala o materijalnom, ti si se odlučio baviti malim ljudima koji su stvarali ovaj grad. U svome radu si vratio od zaborava i oživio pola milijuna ljudi i znao si ih cijeniti jer su oni voljeli ovaj grad - kazao je Vlahušić i prisjetio se kako je Vekarića prije 20 godina zamolio da se uključi u javni, politički i humanitarni rad.

Aktualni dubrovački gradonačelnik Mato Franković istaknuo je bogat znanstveni prinos akademika Vekarića kao i njegov opsežan rad na istraživanju povijesti vlastele u hrvatskoj i međunarodnoj historigrafiji.

- Pod njegovim upravljanjem HAZU u Dubrovniku je postao motor i srce istraživanja slavne dubrovačke povijesti bivše Republike - kazao je Franković.

Akademik Radoslav Tomić iz HAZU-a rekao je kako je Vekarić kao najcjenjeniji istraživač dubrovačke prošlosti i Republike zadužio Dubrovnik i njegov povijesni prostor.

Irena Ipšić je u ime polaznika Poslijediplomskog doktorskog studija "Povijest stanovništva" kazala je kako je Vekarić odgojio brojna imena dubrovačke i hrvatske historiografije, dok je predsjednica Matice hrvatske Dubrovnik Slavica Stojan naglasila kako je Vekarić demografijom unosio krvotok u sterilnu povijest, a poviješću u demografiju unosio dubinu i vjerodostojnost.

27. travanj 2024 17:17