StoryEditorOCM
KulturaPREMINUO OSKAROVAC |

ODLAZAK VELIKOG PRIJATELJA DUBROVNIKA U 82. godini preminuo slavni češki redatelj Jiri Menzel, pamtit ćemo ga po režijama na Igrama

Piše dv
7. rujna 2020. - 09:07
Osvjedočeni prijatelj Dubrovnika i Hrvatske, češki filmski i kazališni redatelj Jiri Menzel, preminuo je u 82. godini, objavila je u nedjelju navečer njegova supruga Olga na svojoj Facebook i Instagram stranici.

Menzel koji je Oscara osvojio 1966. za prvi dugometražni film 'Strogo kontrolirani vlakovi', ostavio je neizbrisiv trag i na dubrovačkoj kulturnoj sceni.

image
Oskarovac Jiri Menzel sa nagradom TZ Dubrovnika


Na Dubrovačkim ljetnim igrama režirao je Hamleta kojega je na Lovrjencu početkom 1980-tih tumačio Lazar Riskovski, te frančezariju Nemoćnik u pameti 1999. s Perom Kvrgićem u naslovnoj ulozi.

Osim redateljskih projekata, Menzel će ostati zapamćen kao veliki ljubitelj i promotor Hrvatske, o kojoj je snimio promidžbeni dokumentarac.

Godinama je kao turist češki filmski i teatarski velikan dolazio u Grad i okolicu, neumorno hvaleći njegovu baštinu i prirodne ljepote.

Na smrt velikog redatelja na svojoj su se Facebook-stranici osvrnule su se i Dubrovačke ljetne igre.



- Napustio nas je Jiří Menzel, slavni češki filmski i kazališni redatelj, veliki ljubitelj Hrvatske i prijatelj Dubrovnika, koji će nam posebno u sjećanju ostati po svom angažmanu na Dubrovačkim ljetnim igrama.

Menzel je na Igrama 1982. godine režirao Shakespearova „Hamleta“ kojeg je na Lovrjencu izvodio Festivalski dramski ansambl, a danskog kraljevića igrao Lazar Ristovski za što je nagrađen Orlandom. Prema Tudeševiću i Molièru, Menzel je na Igrama postavio i frančezariju „Nemoćnik u pameti“ 1999. godine na Držićevoj poljani, u izvedbi Zagrebačkog gradskog kazališta Komedija i Festivalskog dramskog ansambla s Perom Kvrgićem u glavnoj ulozi.

Jiříja Menzela svjetski je proslavio njegov prvi dugometražni film „Strogo kontrolirani vlakovi“ iz 1966., za koji je osvojio Oscara u kategoriji najboljeg stranog filma, a i brojni drugi njegovi filmovi postali su klasici i to ne samo za češke gledatelje. Ponosni smo i zahvalni što je dio svoje velike umjetničke čarolije ostavio u Dubrovniku. Zbogom majstore! - stoji u objavi.

26. travanj 2024 05:30