StoryEditorOCM
KulturaEDUKATIVNO, ZANIMLJIVO, ZABAVNO, A OVE GODINE I JEDAN NOVI MUZEJ OTVARA VRATA

NOĆ MUZEJA 2020. Donosimo cjelovit program dubrovačkih muzeja i galerija!

Piše Silvia Rudinović
26. siječnja 2020. - 20:24
Bliži se Noć muzeja, vrlo popularna kulturna manifestacija u Dubrovniku koja u muzejske i galerijske prostore privuče raznoliku publiku, onu sklonu posjećivati izložbe kao i onu koja nema takav običaj. Tema ovogodišnje Noći muzeja, koja će se održati 31. siječnja, 18 sati pa do jedan u noći, su velike obljetnice hrvatskih muzeja.

Hrvatsko muzejsko društvo podsjeća kako ove godine bilježe 15. godišnjicu od prve manifestacije koja je održana u nekoliko zagrebačkih muzeja, da bi tijekom godina prerasla u nezaobilazan događaj diljem zemlje.

"Manifestaciju Noć muzeja u proteklim godinama gradili su muzealci svojim programima, publika koja je iz godine u godinu podržavala manifestaciju, ukupna javnost, mediji i partneri. Na temelju brojnih anketa, istraživanja stavova posjetitelja hrvatskih muzeja te kvalitetne evidencije posjeta muzejima i drugim baštinskim ustanovama, može se reći da je više od pet milijuna posjetitelja pohodilo hrvatske muzeje proteklih 15 godina tijekom održavanja manifestacije", priopćili su iz HMD-a.

Ovogodišnja tema vezana je uz dvije velike obljetnice: 200 godina postojanja i rada Arheološkog muzeja Split, osnovanog 1820. godine, i 140 godina Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu, osnovanog 1880. godine.

Do 8. siječnja, svoje programe prijavilo je više od 200 sudionika. U Noći muzeja inače sudjeluju dubrovačke javne ustanove u kulturi - Dubrovački muzeji, Dom Marina Držića, Prirodoslovni muzej, Umjetnička galerija, a od prošle godine i Državni arhiv u Sponzi.

Donosimo što su prijavili Hrvatskom muzejskom društvu:

Čitaonicom stripa “Intervju s Orlandom” i nagradnim kvizom za djecu od 10 do 12 godina, te radionicom bojanja za predškolce u petak, 31. siječnja u 18 sati u Kneževu dvoru će započeti dubrovačka Noć muzeja. Sukladno temi ovogodišnje Noći muzeja, bogat program Dubrovačkih muzeja bit će ispunjen predavanjima, radionicama i prezentacijama posvećenim velikim obljetnicama, a bit će organizirana i stručna vodstva kroz stalne postave te izložbu „Orlando – simbol slobode“. Program će se odvijati na četiri lokacije, a tradicionalni domjenak i dobitnici nagradne igre bit će organizirani u tvrđavi Revelin.

Arheološki muzej objavio je sljedeći program:
18,00 - 1.00 Izložba „Ranosrednjovjekovna skulptura u Dubrovniku i okolici”; Prezentirani su dijelovi ranosrednjovjekovne arhitektonske plastike i kamenoga namještaja datirani od 9. do 12. st. koji potječu s raznih lokaliteta u gradu Dubrovniku i okolici. Najveći dio izložaka potječe iz crkava u samome gradu (Sv. Stjepan, Sv. Petar, Sv. Nikola i dr.), a potom i iz crkvica u okolici (Sv. Marija u Rožatu, Sv. Srđ na Koločepu, Sv. Mihovil na Mrkanu i dr.)
18,00 - 1,00 Prezentacija posvećena Spomenki Petrak, prvoj arheologinji Dubrovačkih muzeja
19,00 - 19,30 Vodstvo kroz izložbu 
20,00 - 20,30 Liljana Kovačić: "Spomenka Petrak, prva arheologinja Dubrovačkih muzeja
22,00 - 22,45 Domjenak i izvlačenje dobitnika nagradne igre

Etnografski muzej:
18,00 - 1.00 Stalni postav muzeja u prizemlju zgrade prikazuje skladištenje žita in situ, dok je na prvome i drugom katu predočeno tradicijsko gospodarstvo i ruralna arhitektura dubrovačke okolice uz svečane nošnje, među kojima se ističu unikatni primjerci iz 19. stoljeća, sa svom raznolikošću tekstilnoga rukotvorstva u dubrovačkom kraju
18,00 - 18,30 Vodstvo kroz postav muzeja
19,00 - 19,40 Scenski prikaz "Šareni svijet Grge Čvarka“
20,30 - 21,10 Dramsko uprizorenje „U DOMU MEŠTRINJE JELKE“


Knežev dvor:
18,00 - 1.00 Stalni postav Kulturno-povijesnog muzeja smješten u Kneževu dvoru, dijelom je ambijentalno riješen i prezentira umjetničku i povijesnu baštinu ponajviše posljednjega razdoblja Dubrovačke Republike. Ujedno dočarava autentičan prostor povijesnoga događanja predstavljajući državne kancelarije, sudnicu i zatvore u prizemlju, te kapelicu, reprezentativne salone i knežev stan na katu
18,00 - 19,00 Čitaonica stripa “Intervju s Orlandom" i nagradni kviz za djecu te radionica bojanja
18,45 - 19,15 Dino Lokas, "IVO VOJNOVIĆ"
19,30 - 20,00 Lucija Vuković, 600 GODINA LJEKARNE DOMUS CHRISTI U DUBROVNIKU
20,00 - 21,00 Čitaonica stripa “Intervju s Orlandom" i nagradni kviz za djecu te radionica bojanja
20,15 - 20,45 Đivo Bašić, "RICHARD LAVJEG SRCA I OTOK LOKRUM"
21,00 - 21,30 Vodstvo kroz stalni postav muzeja
21,30 - 22,00 Vodstvo kroz izložbu „Orlando - simbol slobode“

Pomorski muzej:
18,00 - 1,00 U stalnom postavu otvorenome 1986. predstavljeno je više od sedam stotina predmeta u okviru nekoliko tematskih cjelina koncipiranih tako da u kronološkom slijedu ilustriraju razvoj dubrovačkog pomorstva: "Od kasne antike do pada Dubrovačke Republike", "Pomorstvo dubrovačkog kraja u 19. stoljeću" i "Pomorstvo dubrovačkog kraja u 20. stoljeću"
18,00 - 1,00 Prezentacija posvećena obilježavanju 100. obljetnice rođenja prvoga ravnatelja Pomorskog muzeja u Dubrovniku
20,00 - 20,30 Vodstvo kroz stalni postav

Dom Marina Držića ove godine ima sljedeći program:
18,00 - 19,30 Likovna radionica za djecu „Držićeva putovanja “
19,30 - 22,00 Ansambl Plazarius – koncert renesansne glazbe
20,00 - 21,30 Kušajte delicije iz Držićevog doba
22,00 - Stručno vodstvo kroz stalni postav Doma Marina Držića
23,00 - Stručno vodstvo kroz izložbu "Procesija" umjetnika Petra Dolića

Hit među mlađom populacijom svakako je Prirodoslovni muzej! Okosnica ovogodišnje Noći muzeja bit će gostujuća izložba Hrvatskog prirodoslovnog muzeja KOMARCI – najsmrtonosnije životinje na Zemlji, uz stručna vodstva za djecu i odrasle, kviz znanja i edukativno-kreativne radionice. 

Umjetnička galerija Dubrovnik, uz rock paradu, nudi sljedeći program:
18,00 - 20,00 Maslin kutak za djecu (upoznavanje s likom i djelom Antuna Masle kroz igru i crtanje)
19,00 - 20,00 Stručno kustosko vodstvo kroz izložbu ANTUN MASLE (1919.-1967.) retrospektivna izložba o 100. obljetnici slikarova rođenja
20,00 - 00,00 Dubrovačka Rock-parada u sklopu programa 19. manifestacije Festa 2020 Dubrovnik
Tu je i nagradna igra, a pravila su sljedeća: posjetitelji se moraju fotkati u nekom od prostora UGD-a, objaviti fotku na Facebooku ili Instagramu s hashtagom #momad, a fotku koja osvoji najviše lajkova, nagradit će dizajnerskim suvenirom iz muzejske suvenirnice.

Galerija Dulčić-Masle-Pulitika predstavlja se aktualnom izložbom: JOSIP MIJIĆ: ŽIVOT U KUTIJI, kustosice dr. sc. Nataša Lah. Od 21 sat, ART KVIZ s tematikom moderne i suvremene umjetnosti bit će odlična prilika za zabavu i "provjeru" znanja o umjetnosti. Za ART KVIZ u kojemu sudjeluju grupe do pet članova budući da je broj grupa ograničen, potrebno se unaprijed prijaviti putem emaila: press@momad.hr. Prijave traju do četvrtka, 30. siječnja 2020.

Atelijer Pulitika nudi stalni postav izložbe ovog umjetnika. U skladu s temom ovogodišnje Noći muzeja, velike obljetnice hrvatskih muzeja, u Atelijeru će se održati dječja likovna radionica s temom povijest UGD na kojoj će djeca pod vodstvom akademske slikarice Lene Kramarić učiti o povijesti ovoga muzeja te kroz sliku prikazati svoje viđenje ove ustanove. Na radionicu se zbog ograničenog broja polaznika potrebno unaprijed prijaviti putem emaila: press@momad.hr. 

Obilježavajući 500 godina Palače Sponza, Državni arhiv u Dubrovniku predstavit će se izložbom „Palača Sponza 1520.-2020.“, uz prikaz arhivskih dokumenata, nacrta, fotografija i razglednica koje prate okolnosti gradnje, autorstvo i izvornu namjenu palače kao i brojne intervencije i adaptacije unutar objekta. Palača Sponza danas svoju primjerenu namjenu vezuje uz smještaj arhivskog gradiva iz bogate dubrovačke povijesti.

HMD najavljuje sudjelovanje i Muzeja ljubavnih priča, u Pilama, po prvi put u Noći muzeja. "Prvi ovakav dom ljubavnih priča smješten u Pilama pruža posjetiteljima dubrovačke priče, mitove i legende, filmske ljubavi koje nedavno snimane u Dubrovniku, najljepše melodije, kompozicije i pjesme inspirirane stvarnim osobama i osobne priče i predmete skupljene iz cijelog svijeta. Muzej nudi snažan pozitivan doživljaj uz mogućnost kreiranja sadržaja muzeja posjetiteljima, ostavljajući svoje ljubavne priče, poruke i predmete".

"Želja organizatora Hrvatskog muzejskog društva je da i 15. jubilarna Noć muzeja, 31. siječnja 2020., bude potvrda da hrvatski muzeji imaju znanje, snagu, potencijal i publiku koja ih voli", poručili su organizatori.
27. travanj 2024 09:29