StoryEditorOCM
KulturaDodjela u ožujku iduće godine

Nikša Butijer igra u ‘Tragovima‘, hrvatskom kandidatu za filmsku nagradu Oscar

Piše HINA
7. rujna 2023. - 16:05
Split, 221014. U splitskom HNK odrzana je konferencija za medije povodom premijere dramske predstave Cudo u Poskokovoj Dragi, u reziji Marija Kovaca, a prema romanu Ante Tomica. Na fotografiji: Glumac Niksa Butijer.Jakov Prkic/Cropix

Hrvatsko društvo filmskih djelatnika odabralo je film "Tragovi" Dubravke Turić za hrvatskog kandidata za 95. nagradu Oscar Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti u kategoriji najboljeg međunarodnog dugometražnog filma.

"Izuzetna nam je čast ove godine biti hrvatski predstavnik na Oscaru. Od srca hvala komisiji", rekla je u srijedu redateljica Dubravka Turić na konferenciji za novinare.

Film je otvoren prošle godine s dva europska A festivala, u Varšavi i Talinu. "Film je već bio u kinodistribuciji i imao bogati festivalski život s puno nagrada", dodala je Turić, koja je svoj dugometražni prvijenac snimila nakon tri uspješna kratkometražna filma

Ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Chris Marcich rekao je da će se potruditi maksimalno promovirati film. "Kampanjom koju radimo u SAD-u korak po korak ostvarujemo bolju prepoznatljivost hrvatskih filmova", ustvrdio je.

Predsjednica Hrvatskog društva filmskih djelatnika Ksenija Marinković poželjela je filmu što veći uspjeh i prolaz."HAVC se zadnjih godina ozbiljno počeo baviti kampanjama kako bi osigurali da naši filmovi dođu na ‘short‘ listu jer im je to ulaz za dalje", napomenula je.

Film "Tragovi" prati antropologinju koja se kao zadnja iz nekada brojne obitelji suočava s osobnom krizom. Provodi istraživanje kroz koje, u nizu podudarnosti, tragova i simbola na stećcima, dobiva putokaz prema izlazu iz vlastite traume.

Uz Mariju Škaričić u glavnoj ulozi, u filmu glume Nikša Butijer, Mate Bulin, Lana Barić i Tvrtko Jurić. Osim režije, Dubravka Turić potpisuje, s Danijelom Žeželjom, scenarij filma koji je sama i montirala.

Film, nastao u produkciji Kinorame, svjetsku premijeru imao je na Međunarodnom filmskom festivalu u Varšavi, hrvatsku na Zagreb Film Festivalu.

U konkurenciji za hrvatskog kandidata za Oscara bili su i filmovi "Cvrčak i mravica" Luke Rukavine, "Garbura" Josipa Žuvana i "Pelikan" Filipa Herakovića.

Krajem prosinca znat će se koji su filmovi ušli na užu listu za nagradu Oscar, u siječnju će se objaviti nominacije, a dodjela je najavljena za 10. ožujka iduće godine.

27. travanj 2024 03:40