StoryEditorOCM
KulturaKAZALIŠTE MARINA DRŽIĆA

Maškarani članovi Dubrovačke udruge likovnih umjetnika otvorili izložbu "Maškare" i publici predstavili svoja ‘zamaskirana platna‘

Piše bruno lucić
28. veljače 2022. - 20:08

Maskirani i veseli okupili su se članovi Dubrovačke udruge likovnih umjetnika (DULU) na otvorenje vlastite izložbe "Maškare" u predvorju Kazališta Marina Držića.  

image
Tonći Plazibat/Cropix

Izloženi su radovi formata 80x60 centimetara koji su nastali tijekom 2022., uglavnom u tehnici akrila ili kombiniranoj tehnici, a na izložbi sudjeluju: Anto Violić, Diana Rajić, Josip Škerlj, Marijan Fragić, Marijana Hure, Marta Baće, Mirica Dubčić, Mišo Baričević, Nikola Dubčić, Pero Skvrce, Robert Kralj, Silvija Sikavica i Valter Kožul.  

Potonji je kao predsjednik DULU-a kazao i nekoliko riječi.  

- Dragi gosti, dobrodošli na "Maškare"! Nažalost, ovo je vrijeme od bolesti i karantene, a inače bi trebalo biti vrijeme od veselja, pjesme, smijeha, jela, pića i, što je najvažnije, druženja. Ali, zadatak maškara je da se rugaju, da svojim maskama ukazuju na različite probleme u društvu, da se javnim autoritetima, javnim osobama iz svjetovnog, duhovnog života narugaju, jednako tako da se narugaju i da pokažu svoj stav o nekakvim događajima. I to je ono što se događa danas, a vuče korijene iz davne prošlosti, još prije Rimljana kad su se slavili različiti bogovi plodnosti, s tim da su to Rimljani isali na veći nivo, njihove su zabave bile tako dobre da su se i zabranjivale, bakanalije u drugom mjesecu.

image
Tonći Plazibat/Cropix

Zadržalo se nešto do danas preko našeg karnevala, ovih maškara, a mi smo ovdje na svoj način pokazali maškare. Nismo se vele ufali u to ruganje, mi smo svojim kistom i svojim bojama nastojali prikazati svoj doživljaj karnevala i maškara tako da ovdje možete vidjeti 13 radova, više je radova nego autora koji su večeras tu, ali, 13 je autora. Ovo je druga naša izložba ove godine, očekujemo još barem četiri. Nastojat ćemo da svaka sljedeća bude malo bolja, bar za koračić da idemo naprijed. Nadam se da možemo i bolje, potrudit ćemo se i naravno, želim se zahvaliti i Kazalištu i Domu Marina Držića i Gradu Dubrovniku. Oni pomažu, Grad sufinancira ove naše projekte, bit će tu s nama i za sljedeće izložbe. Hvala svima koji su došli i hvala svim članovima bez obzira jesu li tu ili nisu. Evo nas na izložbi koja se zove "Maškare" s tim da su nam maske vertikalno pomaknute prema očima, s usta prema očima, poručio je Kožul. 

image
Tonći Plazibat/Cropix

Izložba se može pogledati do 17. ožujka.

27. travanj 2024 01:40