StoryEditorOCM
KulturaGALERIJA MATICE ISELJENIKA

IZLOŽBA 'Na početku za kraj' Lene Kramarić

Piše Ahmet Kalajdžić Foto: Ahmet Kalajdžić
23. prosinca 2016. - 14:32

-Mlada dubrovačka umjetnica Lena Kramarić kroz svoj cjelokupni ciklus provodi finu, osjećajnu potku kontroliranu mirnim prijelazima iz teme u temu naglašavajući konkretan motiv od kojeg polazi, odnosno dominaciju ženskih likova kroz koje progovara njezina vlastita individua. Stoga se njezinim temama ne nazire kraj, dapače, upravo su ženske figure nositeljice apoteoze majčinstva, predstavljajući život koji se dalje nastavlja- ljubav majke prema djeci, ali i prema slikarskom platnu. Tako je umjetnica u jednom sasvim jednostavnom motivu pronašla kompleksnu temu udahnuvši joj naizgled shvatljive i banalne simbole, ali s dovoljnom suzdržanošću da ostavi prostora interpretaciji onih skrivenih vrijednosti koje proizilaze iz unutrašnjih pogleda na život, igru i snove.
Rekla je to na otvorenju izložbe naše sugrađanke, akademske slikarice Lene Kramarić u galeriji Matice iseljenika povjesičarka umjetnosti Andrea Batinić Ivanović. O izloženom opusu Leninih slika u uvodnom tekstu prateće programske knjižice Andrea Batinić navodi i ovo:
-Ovim ciklusom Lena Kramarić pokazala se umjetnicom suzdržanog rukopisa i samozatajne romantčarske geste koja vlastite želje, emocije i strahove s lakoćom kista prenosi na slikarsko platno, stvarajući tako snažna djela koja probijaju okvire prostora i vremena u kojem nastaju, ostavljajući dojam viđenog i snenog te svjesnog i podsvjesnog.

 

27. travanj 2024 13:24