StoryEditorOCM
KulturaRAZGOVOR S RAVNATELJICOM DUBROVAČKIH LJETNIH IGARA

IVANA MEDO BOGDANOVIĆ Voljela bih kad bi se vijećnik Raguž više interesirao za program Igara, a manje za usporedbu s Real Madridom

8. lipnja 2018. - 23:36

Nepunih mjesec dana prije početka 69. Dubrovačkih ljetnih igara, ravnateljica Ivana Medo Bogdanović ima sve razloge za zadovoljstvo. Dugo nije vladalo mirnije i stabilnije stanje oko festivala, a iz Festivalske palače skoro svaki dan dolaze dobre vijesti. Kako teku posljednje pripreme, kako reagiraju sponzori, što će najviše koštati i što kaže na usporedbu festivala, dubrovačkog kulturnog prvoligaša sa svjetskim nogometnim prvoligašem Real Madridom, Medo Bogdanović otkriva u razgovoru.
 

NEMA POSKUPLJENJA ULAZNICA

 

Najnovije je vijest kako će budžet Igara biti obogaćen i novcem iz europskih fondova?

Da, Dubrovačkim ljetnim igrama odobreno je za projekt naziva Future Epics sufinanciranje na natječaju unutar programa Kreativne Europe, potprogram Kultura. Mi smo najveći partner, a nositelj je Fondacija Heartefact iz Beograda. Ukupni projekt, koji će trajati sve do 2020., vrijedi 200 tisuća eura. Ulog Igara je 30 tisuća eura, a iz europskih fondova će Igre dobiti 50 tisuća eura što će se rasporediti na te dvije godine trajanja. Odlično je što Grad Dubrovnik i Ministarstvo kulture potiču ustanove u kulturi da se prijavljuju na fondove tako što sufinanciraju uspješne programe, pa možemo očekivati dodatna sredstva od Grada i Ministarstva u sljedeće dvije godine.
 

Kako će taj program izgledati?

O tome ćemo moći detaljnije govoriti krajem ove godine, ali svakako nas u dvogodišnjem razdoblju čeka provedba kreativnih labova, istraživanja, rezidencija, javnih rasprava i radionica te simpozija, a predviđene su i tri dramske produkcije u suradnji s partnerima koje će biti premijerno izvedene na Dubrovačkim ljetnim igrama 2020. Tema je baština ili točnije dekonstrukcija postojećih povijesnih narativa i njihova reinterpretacija kroz suvremenu izvedbenu umjetnost. Na projektu će raditi pretežno mladi umjetnici, a ciljna publika su također mladi od 15 do 29 godina.
 

Budžet Igara porastao je i potpisivanjem ugovora s Caboga Stiftung?

Ponosni smo i sretni zbog ostvarenja te suradnje, a radi se o donaciji od 920 tisuća kuna s ciljem investiranja u budućnost i u mlade ljude. Tako će se ovog ljeta u okviru Igara održati tri glazbene međunarodne majstorske radionice. Violinist Stefan Milenković, tenor Krešimir Špicer te pijanistica Maria João Pires vodit će majstorske radionice u Umjetničkoj školi, u trajanju od sedam do deset dana. Kao prigodni kraj radionica, održat će se besplatni koncerti, dva puta u ljetnikovcu Bunić Kaboga te jednom u Kneževom dvoru kako bi građani čuli što supolaznici pripremili. Dolazi nam i njemački vokalni ansambl Singer Pur koji će u ljetnikovcu nastupiti 14. lipnja. Caboga Stiftung poduprla je koncert „Dubrovnik plovi u intonaciji“ u okviru kojeg će na Igrama ovog ljeta svirati dvadesetak dubrovačkih umjetnika. Bit će to pravi dubrovački koncert u Kneževu dvoru.

Gradski vijećnik Željko Raguž „pohvalio“ vas je rekavši kako su Igre bolje i od Real Madrida jer „sprže“ 20 milijuna kuna u mjeseci pol dana te za direktore imate ljude koji su već stalno zaposleni u Zagrebu?

Cijeli razgovor možete pročitati u  novom tiskanom izdanju Dubrovačkog vjesnika!

 

 

04. svibanj 2024 05:22