StoryEditorOCM
KulturaPREDSTAVLJEN PROGRAM PETOG IZDANJA

DUBROVNIK U POZNO LJETO Festival kojeg pomalo otkriva Europa i svijet

Piše PSD.
23. kolovoza 2017. - 15:43

Peto izdanje Međunarodnog glazbenog festivala "Dubrovnik u pozno ljeto" predstavljeno je na konferenciji za medije u palači Sponza. Festival počinje 26. kolovoza, a traje do 22. rujna, dok se repertoar sastoji od 15 koncerata koji će se održati u atriju Kneževa dvora.

Privremena pročelnica Upravnog odjela za baštinu i kulturu Ana Hilje u ime Grada Dubrovnika je izrazila zadovoljstvo što se festival radi s predanošću i entuzijazmom te da svi oni koji rade na njemu čine sve da bude još bolji. Naglasila je kako će publika po završetku Dubrovačkih ljetnih igara i dalje moći uživati u koncertima.

Ravnatelj Dubrovačkog simfonijskog orkestra, koji je organizator festivala, Damir Milat rekao je kako je u početku nedostajalo ideja i vizije, ali da je sretan da se festival održao.

- Idemo naprijed iz godine u godinu, prepoznali su nas Grad Dubrovnik i TZ Grada Dubrovnika. A i mi smo odabrali prave suradnike. Svaki rad se osniva na timskom radu, a ovdje smo ponosni na cijeli Orkestar koji zaista dobro i kvalitetno radi. Mi smo uz svo planiranje već zacrtali program za dogodine, sad je tu i veći krug naših prijatelja koji se odazivaju na koncerte, dodao je Milat te otkrio i jednu novost.

Orkestar je održao audiciju koju su prošli dva nova člana: Šimun Končić kao vođa viola i američka violinistica Mirabai Weismehl Rosenthal koja će imati ulogu druge koncertne majstorice.

Glazbeni direktor festivala, austrijski dirigent Christoph Campestrini naveo je kako će publika imati čuti simfonijske koncerte, recitale, gitaru, zborove i jazz.

- Prije pet godina ovaj je festival počeo kao ideja, kao beba, a sada je postao dijete koje skoro pa može i hodati. Sretan sam što mogu gledati kako festival raste, a putujući posvuda čuo kako mu reputacija sve više raste. Zvao me je novoizabrani direktor Bečke filharmonije Daniel Froschauer koji je ovdje nastupao tri puta te je prenio svoje pozdrave i čestitke. Izrazio je nadu za ponovnim dolaskom u Dubrovnik, kazao je maestro predstavljajući program.

Na otvaranju festivala 26. kolovoza s početkom u 21 sat uz orkestar i Dubrovački komorni zbor sudjeluju Oratorijski zbor crkve Sv. Marka Cantores sancti Marci iz Zagreba, bariton Leon Košavić te sopranistica Monika Cerovčec. Na programu je i sada već tradicionalna suradnja s Laus Akademijom Dubrovnik koja dovodi vrsne glazbenike u Knežev dvor – ove godine su to pijanistica Ida Gamulin i čelist David Grigorian. Legendarna pijanistica Dubravka Tomšič Srebotnjak nastupit će s orkestrom 29. kolovoza. Ugledni armenski pijanist i pedagog Ruben Dalibaltayan recital će održati 31. kolovoza, a u rujan ulazimo nastupom naše koncertne majstorice Đane Kahriman. U Gradu će gostovati i njemački dirigent sa zavidnom svjetskom karijerom, Stefan Sanderling, dok će na istom koncertu kao solist nastupiti jedan od najboljih hrvatskih klarinetista, Radovan Cavallin. Naš gitarist Maroje Brčić održat će recital 7. rujna, a ruski violinist Dmitry Sinkovsky nakon ovacija za izvedbu Četiri godišnja doba u lipnju, ponovno dovodi Vivaldijevu glazbu u Grad i to ovoga puta zajedno s vrhunskim talijanskim lutnjistom Lucom Piancom.

U sklopu festivala vodeći jazz glazbenik na ovim prostorima, Matija Dedić će predstaviti svoj novi album „Male ljubavi“, dok će gošća na njegovom koncertu 14. rujna biti svjetski poznata harmonikašica Merima Ključo. Nakon nekoliko godina u grad se vraća nastupati i sopranistica Nikolina Pinko Behrends, dok kanadski dirigent Marc Tardue nastupa u Dubrovniku po prvi put. Omiljena gošća Dubrovnika, pijanistica Jasminka Stančul nastupit će u Dvoru 19. i 21. rujna, a festival će zaključiti naša najpoznatija pijanistica u inozemstvu, Martina Filjak. bLu

28. travanj 2024 03:50