StoryEditorOCM
KulturaFESTIVALSKA PALAČA |

DRUGA DRAMSKA PREMIJERA 72. IGARA "Glava lava" značajna je ‘ansambl-predstava‘ za našu kulturnu sredinu i relevantna je za Dubrovnik

Piše Bruno Lucić
16. kolovoza 2021. - 13:26
Marijana Fumić, Aida Bukvić, Dora Ruždjak Podolski, Josipa Vodenac, Ivan Salečić i Karla LabašTonći Plazibat/Cropix

U Festivalskoj palači održana je konferencija za medije povodom dramske premijere „Glava lava“ Ivana Salečića u režiji Aide Bukvić i izvedbi Festivalskog dramskog ansambla na 72. Dubrovačkim ljetnim igrama.

Uz pisca romana Ivana Salečića, redateljicu predstave Aidu Bukvić te druge članove autorskog tima i ansambla, o drugoj dramskoj premijeri 72. Igara govorili su intendantica Igara Dora Ruždjak Podolski koja je projekt opisala krasnim te vrhuncem dramskog programa 72. Igara.

image
Dora Ruždjak Podolski
Tonći Plazibat/Cropix

- Već prije 2 godine smo se Saša Božić i ja odlučili za ovaj poduhvat. Postavljanje hrvatskog suvremenog romana značajno je za našu kulturnu sredinu. Drugo, izuzetno je relevantan što se tiče Dubrovnika, prilazi dubrovačkoj tradiciji i povijesti iz nekoliko kutova. U njemu se isprepliću dva narativa, jedan koji se tiče sadašnjice i peripetije oko kupnje stana, a druga linija narativa tiče se baroka, posebnost je da se autor bavi bremenitošću obitelji Gundulić. Sasvim je nesvakidašnji taj prosede, neobičan, zaista, dašak je to europskog, svjetskog miljea.Roman je dospio u prave ruke, navela je intedantica pohvalivši članove autorskog tima i dramski ansambl.

Na konferenciji je sudjelovala i Josipa Vodenac, direktorica PC Dubrovnik i južna Dalmacija OTP banke koja je donator predstave. Kazala je kako je velika čast za OTP banku podupirati Festival te je intendantici predala ček u iznosu od 180 tisuća kuna.

image
Dora Ruždjak Podolski i Josipa Vodenac
Tonći Plazibat/Cropix

Dramaturgiju i adaptaciju potpisuje Marijana Fumić, scenografiju Ivo Knezović, kostimografiju Mirjana Zagorec, svjetlo Martin Šatović, glazbu Marko Market, a scenski pokret Blaženka Kovač Carić. Savjetnik za govor je Maro Martinović, asistentica redateljice Antonela Tošić, asistent scenografa i slikarske radove priredio je Pietro Boban, za kiparske radove zadužen je Timo Škrlec, a inspicijent je Roko Grbin.

U predstavi igraju: Amar Bukvić (Ivan), Iva Kraljević (Vanja), Jadranka Đokić (Laima/Nika Gundulić), Dražen Šivak (Šeh), Branimir Vidić Flika (Nikša), Maro Martinović (Dživo Franov Gundulić), Doris Šarić-Kukuljica (Profesorica/Luce), Romano Nikolić (Šiško Dživov Gundulić), Marin Klišmanić (Mato Dživov Gundulić), Glorija Dubelj (Kate) i Veronika Mach (Dživa Gundulić).

Salečić je kazao kako je zahvalan timu Igara, glumačkom ansamblu i OTP banci. Označio je projekt odličnim, a kazao je kako je postavljanje njegovog djela na Igrama možda najdublje čitanje romana do sada.

Fumić je dodala kako je roman zaista opsežan, a prevesti ga u kazalište bio je kompleksan posao. Trudila se da svaki lik sadrži karakter onako kako ga je Salečić zamislio, rekla je da nijedan glumac nije epizoda, svatko od njih ima što igrati jer nitko nije 'skica'.

image
Ivan Salečić
Tonći Plazibat/Cropix

Bukvić je naglasila kako je poziv za rad u Dubrovnik čast, privilegija i odgovornost. Dodala je kako se 'cast' proteže od 'veterana' kazališta i Igara do najmlađih.

- Roman je zaista kompleksan za prijenos u kazališni medij. Marijana Fumić napravila veliki posao. Beskrajno scenski potentna je ta isprepletenost vrenena u Dubrovniku. Pretakanje mentalnog prostora romana u onaj vizualni je beskrajno zanimljiv, kazala je Bukvić.

Glumac Amar Bukvić smatra da je napravljena lijepa i "prava ansambl-predstava". Šivak je rad na predstavi opisao kao nešto "skladno, jednostavno i pozitivno". Martinović je izjavio da je od Gundulićevog kipa na placi pokušao napraviti "živog čovjeka od krvi i mesa".

image
Tonći Plazibat/Cropix

Premijera predstave „Glava lava“ na programu je 72. Igara 20. kolovoza u 21:30 sati na igralištu ispod tvrđave Minčeta, a ostale izvedbe su 21., 22., 23. i 24. kolovoza.

26. travanj 2024 15:06