StoryEditorOCM
KulturaSTATISTIKA DUBROVAČKIH KNJIŽNICA ZA 2021.

Donosimo najdraže naslove dubrovačkih čitatelja: bilježi se značajan porast broja korisnika i simpatija prema ljubavnim romanima

Piše Bruno Lucić
23. siječnja 2022. - 12:54

U godini 2021. bilo je dovoljno vremena i razloga posegnuti za knjigom, posebno tijekom prva tri mjeseca kad je još na snazi bio blaži 'lockdown'. Međutim, bez obzira na koronu, prošla godina bila je u znaku knjige kao Godina čitanja. Koliko je ona među hrvatskom populacijom podigla razinu svijesti o važnosti knjige i čitanja, pokazat će statistika, kao i trendovi sljedećih godina. Ohrabruje što se, barem za Dubrovnik, povećao broj aktivnih članova Dubrovačkih knjižnica: dok je u 2020. bio 4270, za 2021. bilježi se porast za više od tisuću članova pa je konačna brojka 5302. Sigurno, nisu svi ti članovi redoviti čitatelji, ali porast je ovo koji daje povoda za optimizam.

Narodna knjižnica Grad

Ono što je već sada jasno, posebno u Dubrovniku, jest podatak o najpopularnijim naslovima među dubrovačkim čitateljima, barem kad je riječ o Narodnoj knjižnici Grad. Naslov "Djevojka iz močvare" američke spisateljice Delije Owens na vrhu je zamijenio ljubavni roman "Priča završava s nama" autorice Colleen Hoover. Knjiga je to koja govori o Lily Bloom koja se zaljubi u neurokirurga Rylea Kincaida, a onda se u svemu tome pojavi njezina prva ljubav, Atlas Corrigan. Knjiga je 2016. osvojila Goodreads Choice Awards. Hooverina knjiga "Opasna ljubav" našla se i na sedmom mjestu te poziciju dijeli s naslovima "Djevojka iz močvare“ Delije Owens i "Pedeset cigareta za Elenu" hrvatske spisateljice Marine Vujčić, jedinog domaćeg predstavnika na listi. Međutim, Hoover je s djelom "9. studenoga" zauzela i 8. mjesto te zavređuje nominaciju u 'top-tenu' najposuđivanijih naslova u Narodnoj knjižnici Grad.

image
5. Elena Ferrante - Mučna ljubav

Debitantski roman Christine MacDonald "Noć kad je Olivia pala" na drugom je mjestu najposuđivanijih naslova. Roman donosi priču o Oliviji koja nakon pada s mosta u ledenu rijeku, leži bez svijesti u bolnici dok je na životu održavaju aparati. Njezina majka, Abi Knight, primijetila je masnice po zglavcima svoje kćeri te doznala da je u drugom stanju već nekoliko mjeseci. Četvrto mjesto drži 'stari poznanik', roman "Povijest pčela" Maje Lunde koji se spustio za samo jedno mjesto u odnosnu na listu iz 2020. Riječ je o knjizi koja se prilično čvrsto drži na ljestvici i zadržava vjernost čitatelja. Štoviše, čak se premijera predstave, nastale po romanu u proljeće očekuje u zagrebačkom HNK, pa će ovaj naslov još dugo obitavati u svijesti hrvatske čitateljske, ali i kazališne publike.

Naslov najpoznatijeg suvremenog norveškog pisca kriminalističkih romana (možda i suvremenog norveškog pisca općenito) "Kraljevstvo" o mračnim tajnama dvojice braće Joa Nesbøa našao se na šestom mjestu. Povratak je ovo skandinavskog majstora krimića nakon što se posljednji put među top 10 pojavio na listi iz 2018., tada s romanom "Žeđ", na sedmom mjestu. Deveta je priča o Lucy koja bježi od života u Engleskoj i u hotelu na otoku vulkana i gejzira susreće Alexa s kojim se zbližava, sve to ukoričeno u knjizi "Mali hotel na Islandu" autorice Julie Chaplin. Novitet na ljestvici je i povijesni roman "Aliceina mreža" autorice Kate Quinn. Knjiga ujedinjuje dvije junakinje: špijunku unovačenu u čuvenu francusku mrežu Alice za vrijeme Prvog svjetskog rata i pomalo neobičnu djevojku, Amerikanku i pripadnicu tamošnjeg visokog društva koja traži rođakinju nestalu 1947.

image
Narodna knjižnica Grad ove godine sigurno neće ostati bez svojih vjernih čitatelja
Dubrovačke knjižnice

Dok je 2020. druga knjiga na ljestvici bila "Genijalna prijateljica" Elene Ferrante, ljestvica lanjske godine izgleda potpuno drugačije. Ferrante je na prošloj listi 'okupirala' čak pet mjesta, a ovaj put su "Lažljivi život odraslih" i "Mučna ljubav" zauzeli treće odnosno peto mjesto. "Mučna ljubav" napravila je korak naprijed jer je u 2020. zauzimala šesto. Može se reći kako dubrovački čitatelji u protekloj godini nisu izgubili simpatije prema Eleni Ferrante.

Znanstvena knjižnica i Odjel za djecu i mlade

U Zbirci Ragusina u 2021. koristilo se 860 svezaka (612 knjiga i 248 jedinica periodike), što je neznatan pad jer ih je u 2020. korišteno 930. Kao i lani, najviše su se koristili i čitali Anali historijskog instituta u Dubrovniku, a nakon čega slijede: "Dubrovnik: cviet narodnog književstva", potom "Slovinac: list za knjigu, umjetnost i obrtnost", "Vlastela grada Dubrovnika" koja je na prošloj ljestvici bila na drugom mjestu, slijedi "Dubrovnik: zabavnik narodne štionice dubrovačke", "Nakit u Dubrovniku od 15. do 19. stoljeća", a tu su i naslovi koji su i u 2021. bili među čitanijima: Vid Vuletić Vukasović "Pripovijetke i priče", "Programma dell' I. R. Ginnasio Superiore di Stato in Ragusa, alla fine dell' anno scolastico 1870.-1871.", Ivan Ostojić "Benediktinci u Hrvatskoj", Josip Lučić "Prošlost dubrovačke astareje", Antun Ničetić "Povijest dubrovačke luke", "Statut grada Dubrovnika" – Ante Šoljić, Zdravko Šundrica, Ivo Veselić.

Kad je riječ o novinama i časopisima, kao i na lanjskoj ljestvici, najviše se čitao Dubrovački vjesnik, potom časopis "Dubrovnik", časopis "Dubrovački horizonti" i "Dubrava".

image
J. K. Rowling - Harry Potter i kamen mudraca

Na Odjelu za djecu i mlade nije se dogodila velika promjena na vrhu. I dalje je serijal "Gregov dnevnik" Jeffa Kinneya na začelju i tako je već od 2017. Na drugom mjestu je serijal "Najgora djeca na svijetu" Davida Williamsa čija knjiga "Mali milijarder" zauzima i četvrto mjesto. Treće je prepušteno svjetski poznatoj spisateljici J. K. Rowling i knjizi "Harry Potter i kamen mudraca". Prošlo je 20 godina otkad se istoimeni film prvi put pojavio u kinima, a isto tako snimljen je i poseban film o povratku glavnih aktera, stoga ne čudi da mali čarobnjak s okruglim očalama i bijelom sovom bilježi uzlet popularnosti među najmlađima. Inače, u lipnju ove godine navršit će se točno četvrt stoljeća otkad je prvi put objavljena ova knjiga. Peto mjesto zauzela je Sanja Polak s knjigom "Morski dnevnik Pauline P." Upravo su dubrovački mališi u sklopu 72. Dubrovačkih ljetnih igara početkom kolovoza 2021. autoricu mogli poslušati uživo jer je u ljetnikovcu Kaboga najmlađima pričala priče o avanturama Pauline P.

Bez obzira što je Godina čitanja prošla, dubrovački čitatelji će zasigurno i bez formalnog okvira, naći motive za druženje s knjigom i u 2022.

Top pet slikovnica

Među 'top pet' slikovnica nalaze se: "Gricko" Emme Yarlett (1. mjesto) koja se na prošloj ljestvici nalazila na drugom mjestu, tu su i noviteti: "Žabica za laku noć" (2. mjesto) i "Dan na plaži" (5. mjesto) Axela Schefflera, "Vjeverice svađalice" Rachel Bright (3. mjesto) te Sophie Schoenwald i Günther Jakobs sa slikovnicom "Veliko pranje zuba u zoološkom vrtu" (4. mjesto).

27. travanj 2024 09:54