StoryEditorOCM
KulturaPALAČA SPONZA

Članovima Dubrovačke udruge likovnih umjetnika slikarska je "Noć" pala na oči pa su otvorili izložbu: ‘Umjetnici su strastveno pristupili platnu te imaju snažan energetski stimulans‘

Piše Bruno Lucić
27. rujna 2022. - 22:14

Dubrovačka udruga likovnih umjetnika otvorila je u atriju palače Sponza izložbu pod nazivom "Noć". U izložbi sudjeluju: Anto Violić, Josipa Vlašić, Karja Tolja, Loren Ligorio, Luce Đuraš, Dragica Maca Lučić, Marijana Hure, Marta Baće, Mirica Dubčić, Miro Stamatović, Mišo Baričević, Nino Dubčić, Robert Kralj, Silvija Sikavica, Valter Kožul i Vedran Grabovac. Više o samoj izložbi rekao je predsjednik DULU-a Valter Kožul koji je pozdravio okupljene te im zahvalio na dolasku:

image

Valter Kožul i Andrea Batinić Ivanković

Tonći Plazibat/Cropix

- Ovo je prigodna izložba u prigodnom trenutku, večeras vam se predstavlja naših 16 članova s 25 radova. Ovo je naša četvrta izložba ove godine, dakle, nakon "Svetog Vlaha", nakon izložbe "Maškara", nakon "Glazbe" u Cavtatu, evo nas ovdje po noći s "Noći". Drago mi je da ste nam došli i nadam se da ćete nas pratiti do kraja godine, planiramo napraviti još dvije izložbe do kraja godine i polako se spremamo za sljedeću godinu, a iskoristio bih priliku i zahvalio Gradu Dubrovniku koji nas prati financijski i daje potporu za naš program i naše izložbe. Hvala Arhivu, hvala našoj Andrei koja je napisala predgovor u katalogu, hvala svim članovima koji su napravili radove i koji su svojim radom sudjelovali u organizaciji izložbe, poručio je Kožul.

image
Tonći Plazibat/Cropix
image
Tonći Plazibat/Cropix

Autorica teksta u katalogu izložbe je povjesničarka umjetnosti Andrea Batinić Ivanković

- Umjetnici ovom izložbom interpretiraju značenje noći kroz individualne, misaone, simultane žeravice. Jedan dio umjetnika noć vidi kao simbol ili kao semiotički spomenik svojih nada, čežnji, noćnih mora, tuge, sve ono što ih proganja dok drugi dio umjetnika ipak stavlja na postament sadržajne prizore koje se kreću od figuracije do čiste ekspresivnosti i apstrakcije. Njihova inovativnost te različitost detalja otvara nam vrata različitom interpretiranju i čitanju njihovih djela, samim time, rekla bih da su umjetnici na ovoj izložbi, što vidimo kroz ove radove, kreću od klasičnog slikarskog postupka, figuracije, znalačkog manipuliranja bojom te klasične slikarske geste, ali isto tako, imamo i zastupljene slike gdje su se umjetnici odvažili na nekakve malo suvremenije slikarske tehnike poput kolažiranja, kaširanja, rezanja novinskih isječaka i lijepljenja na platnu čime nam daju uvid u njihov slikarski rad. Kule i zidine Dubrovnika, fragmenti Grada i njegove okolice, noćni pejsaži, usamljene dječačke figure u noći – sve su to različiti motivi i varijacije na temu koje otvaraju kozmičke prostore individualnog beskraja umjetnika. 

image
Tonći Plazibat/Cropix
image

Okupljeni umjetnici

Tonći Plazibat/Cropix

- Od svih ovih slika koje vidimo ovdje večeras, svaka je drukčija, svaka ustreptava, svaka ima dijalog s prirodom u sebi, ali i izvan sebe, svaka ima različita likovna i kompozicijska rješenja, isto kao što svaka ima različite kontraste. Ovom izložbom i ovim opusom slika, htjela bih reći da se vidi da umjetnici strastveno pristupaju platnu, imaju snažan energetski stimulans i na taj način stvaraju svoj predmetni svijet, vizije predmetnog svijeta koje zapravo transcendiraju u čistu duhovnost. Također, večerašnji opus slika zaista je lijepo okružen i cijela izložba "Noć" zaista predstavlja sve ono što njih mori i čime se oni zaokupljaju, bilo da su to pejsaži, bilo da su to čežnje ili slutnje, kazala je Batinić Ivanković, čestitavši svim umjetnicima. 

27. travanj 2024 15:39