StoryEditorOCM
KulturaIZ FINSKE KOJA SLAVI 100. ROĐENDAN S LJUBAVLJU

<br /> <br /> Le Petit Festival zagrijao Hanko

Piše Željko Tutnjević
26. kolovoza 2017. - 17:19

U gradu Hanko, najjužnijem mjestu Finske, jučer je počeo 3. Le Petit Festival, inozemna "podružnica" Le Petit Festivala du Theatre iz Dubrovnika, jedinog hrvatskog festivala s "filijalom "u inozemstvu.

Zajedno su ga pokrenuli i osmislili Vinko Mario Prizmić i popularna finska kazališna i filmska glumica Mi Aleksandra Gronlund.
Svojevrsna "uvertira"  Festivalu je radionica modernog plesa koju s mladim plesačicama iz Plesne škole Hanko u prirodi  vodi Namiko Gahier Ogawa, francusko-japanska plesačica i koreografkinja.
Službeno je LPF Hanko otpočeo otvaranjem i crvenim tepihom ispred hotela Regatta u središtu mjesta.

"Našli" su se tu mnogi popularni likovi iz umjetničkog, političkog i sportskog života iz Svijeta i Finske, a Festival je učinio čudo i "okupio" žive i trenutno popularne s onima koji su to bili, a više nisu među nama.
I to je jedna od čarolija Le Petit Festivala. Izlazak je najavljivao Vinko Mario Prizmić, a kapu osmišljenu u čast 100 godina Finske izradio je skopski dizajner lija Kostadinov. Maske je učinio američki dizajner Matthew Brill.
Ispred Gradskog kulturnog središta nastupili su Miska Mykkanen, Oliver McLean i Roope Raittinen iz ulične plesne grupe Break Factory.

Na sceni Gradskog kulturnog središta su potom koncert tradicionanih japanskih minyo folklornih napjeva na  jedinstveni jazzistički način, prateći se harmonikama, izveli Aco i Taca, japanski umjetnici koji su umjetnički 'osvajati' Europu zajedno krenuli iz Pariza.
U dvorani Gradskog kulturnog središta izloženi su nakit, fotografije i slike, radovi japanskih umjetnika Fumio Kawashima, Shigeru Asano, Takuji Saito, Kensuke Saito, Ikuo Ichimori i Yuriko Yamauchi, te Jori Tapio Kalliola i Titta Vilhunen iz Finske i Vinka Prizmića iz Hrvatske, a fotografije Ulfa Saupe iz Njemačke s motivima morske površine i valova izložene su na stijenama ispred Gradske vijećnice. S obzirom da je tema ovogodišnjeg LPFT, kao i u Dubrovniku, voda, potpuno je prigodno i kiša padala po fotografijama...

Gustaf Brooms iz Švedske svojim je konceptualnim nastupom zaključio prvi dan LPFT Hanko. Jedan je od vodećih umjetnika performansa u Švedskoj, posebno zainteresiran za dualistički koncept umjetnika uhvaćenog u realnosti vlastitog tijela i misli, u odnosu na svjetske fenomene na koje ne može utjecati.

Hanko je toplo dočekao umjetnike i goste, iako ih većina, kao uostalom i domaći,  hoda u zimskoj odjeći, što i ne čudi s obzirom na vjetar s Baltika koji dodatno snižava temperaturu zraka od 12 Celzija.
Dokaz više kako  i biti najjužnije u Finskoj  i uz to najveći turistički mamac, uz temperaturu mora od 14 stupnjeva i brojne prekrasne plaže ne znači i kupališnu sezonu...


Iz Hanko, perom i kamerom:

Željko Tutnjević

27. travanj 2024 07:23