StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPINK PANTHER

Zovu je žena pauk! Kako je reprezentativka bivše Jugoslavije postala mozak najzloglasnije kriminalne organizacije?

Piše MOZAIK SD
6. rujna 2023. - 12:05

Olivera Ćirković jedna je od najintrigantnijih javnih ličnosti u regiji. Od bivše vrlo uspješne košarkašice u Jugoslaviji postala je članica kriminalne grupe ‘Pink Panther‘, a zatim i u zatvoru napisala knjigu ‘Pink Panther – moja zatvorska ispovijest‘.

Poznata plavuša rođena je u Beogradu 1969. godine, te se vrlo mlada mlada počela baviti sportom. Košarku je najprije igrala u KK ‘Voždovac‘, pa u KK ‘Crvena zvezda‘, a postala je i reprezentativka Jugoslavije u ovom sportu. Međutim, na sportsku karijeru ubrzo je bačena sjena, a Olivera je postala poznatija po svojim kriminalnim poduhvatima.

Kada su svjetski mediji objavili vijest o ‘Ženi pauku‘ koja je uhićena u ožujku 2012. godine kao jedan od mozgova najpoznatije lopovske bande na svijetu, ‘Pink Panther‘, a potom i da je pobjegla iz najčuvanijeg zatvora u Ateni, ‘Korydallos‘, javnost u Srbiji bila je šokirana. Mediji u Srbiji odmah su je preimenovali u ‘Žena zmaj‘, zbog čega je postala jedna od najpoznatijih žena kriminalaca, piše Story.

A ovako je sve krenulo.

Nakon što je napustila sport, iz hobija se počela baviti prodajom bundi i markirane odjeće u Beogradu. Budući da je roba koju je prodavala bila sumnjivog porijekla, njen hobi bio je na rubu zakona. Tim poslom počela je ulaziti u kriminal. Prvi put je uhićena na Kreti 2006. godine gdje je bila organizator pljačke zlatarnice. Tada je već bila član ‘Pink Panthera‘. Zbog ovog zločina u zatvoru je provela dvije i pol godine. Nakon izlaska nastavila je sa svojim kriminalnim poslovima, uglavnom pljačkama zlatarni.

Sljedeći put uhićena je u ožujku 2012. godine prilikom pripreme krađe. Već u srpnju iste godine ulazi u povijest kao jedina žena koja je uspjela pobjeći iz grčkog zatvora.

U rujnu iste godine ponovno je uhićena i dobila je kaznu od 32 i pol godine zatvora. Nakon mnogobrojnih žalbi raznim sudovima puštena je u kolovozu 2017. godine. U Srbiji je davala mnoge intervjue, gostovala je i gostuje na televizijama, a napisala je i dvije knjige ‘Ja, Pink Panther‘ u kojima je otkrila sve tajne svog života i zanata.

‘Najteži trenutak za mene bio je poslije mog bijega iz zatvora. Odlučujem se vratiti drugi put u istu zemlju iz koje sam pobjegla zbog najvećeg posla kojeg sam planirala. To je bio odličan potez jer je bio posao završen. Loše je što je ispao takav splet okolnosti i uhvaćeni smo poslije nekoliko dana, izjavila je.

Od izlaska iz zatvora 2017. godine Olivera se vratila starom životu bez kriminala, no još uvijek se navikava na svakodnevne situacije koje nije naučila ranije obavljati.

06. svibanj 2024 00:42