StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNervoza raste

Zloglasni Wagnerovci bijesni su na rusku vojsku i Putinovog glavnog generala, pojavila se snimka na kojoj ga brutalno vrijeđaju: Ti si je***i dr***ija!‘; Javio se i Prigožin

Piše Davor Krile/sd
29. prosinca 2022. - 14:31

Vođa Putinove privatne vojske, zloglasne Wagner grupe, izriče sve radikalnije kritike i uvrede na račun regularnih ruskih trupa i njihovog zapovjednog kadra. Unutarnje borbe zbog neuspjeha na ukrajinskim ratištima proteklih mjeseci među ruskim su militaristima očito eskalirale do posve otvorenih animoziteta, ponekad do samog ruba sukoba, donosi Slobodna Dalmacija.

Jevgenij Prigožin, poznat i kao Putinov kuhar, u zadnjem je činu prkošenja moskovskom ministarstvu obrane otvoreno podupro svoje plaćenike, borce Wagnera, koji su objavili videosnimku na kojoj brutalno vrijeđaju načelnika Glavnog stožera Valerija Gerasimova. Osim što Putinova generala u tom videozapisu optužuju da im je posve prepustio sve teške borbe i bojišta i da im ne dostavlja popune streljiva, borac Wagnera šefu ruskog Glavnog stožera istom mu prilikom upućuje i krajnje sirove osobne uvrede, javlja Businessinsider.

image

Valerij Gerasimov

Sergey Fadeichev/Afp

"Ti si j..eni dr..džija! Nemamo se s čime boriti, nemamo metaka. Dečki tamo ginu za vas, a vi je***o sjedite ovdje, i ništa ne pomažete. Trebaju nam zalihe, želimo ih sve sje***i. Borimo se protiv cijele ukrajinske vojske oko Bahmuta. A gdje si ti? Krajnje je vrijeme da nam pomogneš. Ne postoji ništa adekvatnije osim da te ubuduće zovemo mamo..bac!" - obraća se gnjevni wagnerovac u javnoj poruci generalu Valeriju Gerasimovu.

Prigožin je na novinarski zahtjev potvrdio da su to govorili njegovi vojnici, te ih je spremno uzeo u obranu, prenosi Daily Beast i brojni drugi izvori. Šef Wagnera čak je objavio i video u kojem on osobno pozdravlja svoje plaćenike u jednoj zemunici na bojištu kod Bahmuta, da se vidi kako brine o njihovu nezadovoljstvu.

image

Jevgenij Prigožin i Vladimir Putin

Alexey Druzhinin/Afp

"Dečki su me zamolili da im prenesem da je teško čuti probleme na prvoj liniji kada sjedite u toplom uredu. Ali kada svaki dan vučete mrtva tijela svojih prijatelja i vidite ih posljednji put, tada su nove zalihe itekako potrebne. I želite da se svi uskomešaju i barem na neki način razmišljaju o tome kako je njima dok su na prvoj liniji." – izjavio je Prigožin dodajući i da problemi na ratištima ‘nažalost izbijaju na površinu na svakom koraku‘.

Ovo je samo najnoviji dokaz tinjajućih napetosti među ruskom vojnom elitom dok se bore za bilo kakav napredak u Ukrajini. Dok su na početku invazije u veljači izjavljivali da će susjednu zemlju pokoriti u samo nekoliko dana, ovakve nervoze među njima nije bilo.

Nije tajna da Jevgenij Prigožin na račun svojih plaćenika još od ljeta pokušava ojačati svoj položaj moći unutar Kremlja, zbog čega je osobno provodio i mobilizacijske popune grupe po ruskim zatvorima, no oslanjanje Rusije u ratu na Wagner tu je skupinu u zadnje vrijeme počelo previše iscrpljivati.

image

Hi-tech zgrada Wagner centra u Moskvi 

Olga Maltseva/Afp

Još u listopadu su se pojavili lomovi u ruskoj vojnoj eliti i formirala  dva tabora, s ultra-jastrebovima Prigožinom i čečenskim vođom Ramzanom Kadirovim na jednoj strani, te predstavnicima oficijelnog ruskog vojnog establišmenta Gerasimovim i ministrom obrane Sergejem Šojguom na drugoj strani.  

Britanske obavještajne službe su u jednom trenutku bile otkrile da je nezadovoljni Putin pod utjecajem Prigožina i Kadirova htio i smijeniti Gerasimova s dužnosti, no naknadno se predomislio. U prosincu je u više navrata pisano i kako su ruske zalihe streljiva rapidno prorijeđene, što daje temelj javnim pritužbama boraca Wagnera da im sve češće nedostaje municije. 

28. travanj 2024 18:19