StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetHEP I DUŽNICI

Zima je, vikend, a vi niste platili račun za struju? Valjda imate dovoljno deka!

Piše Gabrijela Bijelić
4. veljače 2022. - 07:29

- Istina je, nisam na vrijeme platila račun, ali sam imala tu pegulu da su nam iskopčali struju u petak, pred vikend, bez najave. Prvo sam mislila da mi je doma neki kvar, ali kad sam u susjeda vidjela da gore klime i sijalice, shvatila sam što je posrijedi. Nazvala sam Elektrojug i pitala što se događa, ali su me preusmjerili da zovem u Elektru, da oni s tim nemaju ništa – požalila nam se Dubrovkinja, majka dvoje male djece koja je cijeli zimski vikend, kaže, provela ogrnuta dekom jer je električna grijalica prinudno 'odmarala'. Ukućani se nisu mogli ni okupati jer je 'mirovao' i bojler.

Nije nego

Zbog hladnoće je, priča dalje, pokušala ishoditi ukapčanje tijekom vikenda i obećala da će dug podmiriti u ponedjeljak čim svane, ali bezuspješno:

- Rečeno mi je da subotom i nedjeljom ekipe ne idu po terenu za prikopčavanje dužnika, čak i ako su platili dug u petak do kraja radnog vremena. Jedva sam dočekala ponedjeljak i odmah ujutro platila dugovanje. Negdje oko podne su nas konačno priključili nakon što smo se smrzavali više od dva dana. Grijemo se i kuhamo na struju. Priznajem da sam bila nemarna u plaćanju, ali sam isto nekako očekivala da će me barem obavijestiti koji dan prije nego nam 'prerežu' struju – kazala nam je sugovornica. Tragom njezina slučaja koji, veli nam, nije usamljen jer dužnika ima još, u središnjici Hrvatske elektroprivrede raspitali smo se jesu li utemeljene pritužbe. Iz Zagreba, međutim, stiže oprečan odgovor:

- Privremena obustava isporuke električne energije u pravilu se ne provodi petkom, subotom ili nedjeljom, na blagdan ili dan prije blagdana. Napominjemo da je dežurna služba HEP-ODS-a koja obavlja ponovna uključenja na raspolaganju korisnicima svaki dan, 24 sata dnevno – tvrde iz Službe za odnose s javnošću HEP-a koju smo pitali i o učestalosti iskapčanja neplatiša:

image
Iz HEP-a opovrgavaju tvrdnje da vikendom ostavljaju ljude bez struje
Cropix

Obročne uplate i odgode

- Elektrojug Dubrovnik kao dio HEP Operatora distribucijskog sustava na području RH, provodi isključenja električne energije prema zahtjevima opskrbljivača električnom energijom unutar i izvan HEP grupe. U 2021. ukupno je obrađeno 3.765 takvih zahtjeva. HEP Elektra, koja obavlja javnu uslugu opskrbe na čitavom području RH, pa tako i tamo gdje je Elektrojug Dubrovnik, mjere prisilne naplate potraživanja, odnosno privremene obustave isporuke i pokretanja ovršnih postupaka, prilagođavala je fazama epidemije i primjene protuepidemijskih mjera. Kontinuirano se provodi program mjera pomoći kupcima u podmirenju dugovanja poput obročnih otplata ili odgoda plaćanja dugovanja, ako za to postoje uvjeti i vodeći računa o jednakom tretmanu svih kupaca – poručuju iz nacionalnog distributera.

Raste broj priključaka

U HEP-u smo pitali koliko je građana i tvrtki priključeno u elektrosustav:
- Na dan 31. prosinca 2020. na području Elektrojuga bilo je 56.866 obračunskih mjernih mjesta (OMM), od čega 50.116 u kategoriji kućanstvo i 6.750 u kategoriji poduzetništvo. Trenutni je broj OMM-a 57.025 (50.192 u kućanstvima i 6833 u poduzetništvu). Dakle, broj OMM-a priključenih na električnu mrežu porastao je za 159, a s obzirom na veći broj izdanih elektroenergetskih suglasnosti, trend povećanja broja priključaka nastavit će se i u ovoj godini – ističu iz Hrvatske elektroprivrede I napominju kako je cijena priključenja definirana Metodologijom utvrđivanja naknade za priključenje na elektroenergetsku mrežu novih korisnika i za povećanje priključne snage postojećih korisnika mreže. Naknada za priključenje utvrđuje se umnoškom jedinične cijene i zatražene priključne snage uz obračun stvarnih troškova priključenja na elektroenergetsku mrežu.

Hrvatsku elektroprivredu pitali smo i je li na krajnjem jugu porasla potrošnja struje uslijed jakog zahlađenja prošlog vikenda:

Pokazalo se kako je potrošnja od sredine siječnja, još i prije hladnog vala, na području koje pokriva Elektrojug Dubrovnik porasla za nešto više od 4 posto u odnosu na treći tjedan prvog mjeseca 2021. Ipak, iz središnjice Hrvatske elektroprivrede ističu kako je u usporedbi s tim razdobljem, potrošnja struje 'pala' za nekih 5 posto.

No, sasvim je drugačija slika za ljetne mjesece:

- Potrošnja električne energije na području Elektojuga Dubrovnik u 2021. godini iznosila je 423 Gwh, a godinu ranije 373 GWh. U 2021. godini potrošnja električne energije ovdje se povećala nešto više od 8 posto, a glavni je razlog povećanja bolja turistička sezona u odnosu na prethodnu – izvijestili su nas iz HEP-a.

Potrošnja od sredine siječnja, još i prije hladnog vala, na području koje pokriva Elektrojug Dubrovnik porasla za nešto više od 4 posto

04. svibanj 2024 13:57