StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetnepopunjene kvote

Želite upisati fakultet? Nema problema, ima još mjesta koliko hoćete! Za studij u Dubrovniku još je mjesta za 340 brucoša

Piše PSD.
1. kolovoza 2022. - 12:54

Pravni i ekonomski studiji, koji i inače imaju visoke upisne kvote, uvjerljivo vode prema broju dostupnih mjesta za upis budućih brucoša u jesenskom roku.

Drugim riječima, najviše nepopunjenih mjesta na ljetnom upisnom roku na fakultetima ostalo je upravo na ovim studijima, a osobito se to odnosi na pravne fakultete na sva četiri velika sveučilišta (Zagreb, Split, Rijeka, Osijek) koji u prvom upisnom roku nisu uspjeli popuniti ni kvote za redovite studente.

Kvote za jesen

Od 21. srpnja, naime, traju prijave studijskih programa za upis u prvu godinu studija u jesenskom roku, nakon završenog ljetnog roka tijekom kojega je pravo upisa steklo 25.625 kandidata/kinja koji su mogli aplicirati na oko 40 tisuća mjesta i ukupno 908 studijskih programa. Iako je za jesenski rok prazno ostalo oko 14 tisuća mjesta, prema podacima koje su dostavili iz Agencije za znanost i visoko obrazovanje (AZVO), visoka su učilišta (privatna i javna) u ovom trenutku otvorila ukupno 13.019 mjesta za upise u jesenskom roku.

- Kvote za jesenski rok objavljuju visoka učilišta nakon provedenih upisa. Ovo je trenutno stanje u sustavu koje će se još mijenjati - kažu u Središnjem prijavnom uredu AZVO-a te objašnjavaju kako se istaknuta kvota odnosi kako na domaće buduće studente, tako i one iz zemalja Europske unije i strance.

Podsjetimo, državnu maturu ove su godine na ljetnom roku pala (obvezne predmete) 223 gimnazijalca i 4469 učenika strukovnih škola, pa čak i da svi oni prođu jesenski rok i namjeravaju se upisati na neke od fakulteta, mjesta ima više nego dovoljno. Ne naravno na svim studijskim programima – medicinu, logopediju, arhitekturu, dizajn, pa i psihologiju, kao i ovogodišnji ljetni hit - redoviti studij kondicijske pripreme sportaša na zagrebačkom Kineziološkom fakultetu – mogu prekrižiti jer tamo mjesta više nema.

Prema broju dostupnih upisnih mjesta za jesen trenutno vodi izvanredni stručni studij poslovne ekonomije na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu, na kojemu je slobodno čak 289 mjesta, na izvanrednom studiju poslovne ekonomije na istom fakultetu još su 254 slobodna upisna mjesta, a među redovitim studijskim programima najviše ih je na studiju prava na zagrebačkom Pravnom fakultetu – čak 183.

Pravo u Splitu

Ne zaostaje puno ni pravo (redovni studij) u Splitu s otvorenih 130 upisnih mjesta za jesenski rok, izvanredna ekonomija i poslovna ekonomija na Sveučilištu u Osijeku imaju 134 slobodna mjesta, a redovita ekonomija na istom fakultetu još njih 110. U Splitu je pregršt upisnih mjesta i na redovnom stručnom upravnom studiju Pravnog fakulteta (94) te također na redovnom studiju poslovne ekonomije na Ekonomskom fakultetu (81).

image
Jakov Prkic/Cropix/Ilustracija

Na četiri pravna fakulteta u zemlji na redovitom studijima prava čak je 449 slobodnih mjesta za jesenski rok (Zagreb 183, Split 130, Osijek 74, Rijeka 62). Ti studiji redovito posljednjih godina bilježe pad interesa, ali nisu jedini.

Na zagrebačkom sveučilištu praktički osim medicine, logopedije (i ostalih studija na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu), elektrotehnike i računarstva, nekoliko studija na Filozofskom fakultetu (jednopredmetna psihologija, povijest, filozofija, dvopredmetna sociologija), arhitekture, većine studija na Zdravstvenom veleučilištu te još ponegdje teško je pronaći studij na kojemu baš nije ostalo niti jedno jedino mjesto za jesenski upisni rok.

Primjerice, brojna su mjesta ostala nepopunjena na Tekstilno-tehnološkom fakultetu (tekstilna tehnologija i inženjerstvo itd.), Metalurškom fakultetu (Sisak), Katoličko-bogoslovnom fakultetu, Filozofskom fakultetu, kao i na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu (PMF). To se prije svega odnosi na nastavničke studije.

Iako je resorno Ministarstvo znanosti i obrazovanja najavilo kako će uvesti posebne stipendije za nastavničke STEM studije od čak 600 eura mjesečno, čini se da ni to nije bio dovoljan mamac koji bi privukao mlade tome zvanju. Primjerice, na nastavničkom smjeru fizike i kemije na zagrebačkom PMF-u u ljetnom upisnom roku pravo upisa na taj studij nije stekao – nitko, a svega po jedan ostvario je pravo upisa na nastavničke smjerove fizika te fizika i informatika.

Nastavnički smjer

Za jesenski rok tako je prazno ostalo mjesta na svim nastavničkim smjerovima toga fakulteta (od 31 mjesta za fiziku/informatiku do tri prazna mjesta za nastavnika biologije i kemije). U Zagrebu ponešto mjesta ima čak i na redovnom studiju farmacije (6) te medicinske biokemije (3) na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu, a na četiri upisna mjesta mogu računati i kandidati za upis na studij dentalne medicine na Stomatološkom fakultetu.

Iako se nekad rukama i nogama 'čupalo' za mjesto na Fakultetu političkih znanosti, sada mjesta za jesen ima i na redovnim studijima novinarstva (10) i politologije (8).

image
Mario Todoric/Cropix/Ilustracija

Kandidati za upis na splitsko sveučilište u jesenskom roku vjerojatno dobro znaju kako farmaciju, medicinu, dentalnu medicinu, arhitekturu i urbanizam, dizajn vizualnih komunikacija, pomorski menadžment, studij informatike i tehnike ne trebaju ni pokušavati upisati jer slobodnih mjesta tamo više nema.

Osim prava i ekonomije na listu od maksimalno deset željenih studijskih programa, poredanih prema prioritetima, mogu međutim staviti, primjerice, kemijsku tehnologiju (smjer kemijsko inženjerstvo) gdje je za jesen slobodno 47 mjesta, na strojarstvu na FESB-u njih 40, a naravno ni na splitskom PMF-u na ljetnom roku nije bilo previše interesa za nastavnički studij matematike i informatike gdje je za jesenski rok slobodno ostalo čak 17 mjesta (od ukupne upisne kvote 20). Na tome fakultetu mjesta jedino nema na studiju informatike i tehnike, svi ostali smjerovi su nepopunjeni.

Na Sveučilištu u Splitu u jesenskom roku moći će se upisivati i na studij kemije (24 mjesta), forenzike (24), kineziologije (21), vojnog pomorstva MORH-a (21), brodogradnje na FESB-u (17) itd.

Mjesta u Zadru i Dubrovniku

Na Sveučilištu u Zadru najviše slobodnih mjesta za jesen ima na redovnom studiju kulture i turizma (43), dvopredmetnim studijima njemačkog jezika i književnosti (33) te povijesti umjetnosti (33), a iako je prilično dobro popunjena – dva dostupna upisna mjesta ostala su i na psihologiji.

U Dubrovniku su prema broju slobodnih mjesta u vrhu također ekonomski studij: redovni studij poslovne ekonomije, smjer turizam, na Odjelu za ekonomiju i poslovnu ekonomiju Sveučilišta u Dubrovniku (53 mjesta), potom nautika na Pomorskom odjelu toga sveučilišta (34) te poslovna ekonomija, smjer marketing (32).

Nula upisanih?!

Za upis u prvu godinu studija u novoj akademskoj godini 2022./2023. za upise u ljetnom roku bilo je dostupno ukupno 908 studijskih sveučilišnih i stručnih programa, što redovitih, što izvanrednih, na javnim i privatnim sveučilištima, veleučilištima i visokim školama. Kao zanimljivost istaknimo kako tijekom ljetnoga roka u 75 studijskih programa nijedan jedini kandidat nije ostvario pravo upisa. To i ne čudi jer 50 studija nijedan kandidat nije stavio kao prioritet, to jest na vrh liste željenih studija. Primjerice, za redovni stručni studij prehrambene tehnologije na Veleučilištu “Marka Marulića” u Kninu bilo je raspisano 60 upisnih mjesta, javilo se 20 kandidata (dva prioriteta), ali pravo upisa nije stekao nitko. Isto je bilo i sa redovnim stručnim studijem poljoprivrede krša: 30 mjesta, nula upisanih na ljetnom roku.

29. travanj 2024 12:34