StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetburno na otoku

Zbog večere s Plenkovićem trese se stara HDZ-ova utvrda! Pala je i ostavka, doznajemo pozadinu: spominju se norveški investitori, ovrhe parcela...

Piše Zoran Šagolj/SD
19. listopada 2022. - 10:37

Potkraj srpnja ove godine premijer Andrej Plenković došao je na Hvar kako bi u Sućurju svečano otvorio novo trajektno pristanište. Večer prije svečanog otvorenja, u Hvaru je organizirao večeru za sve općinske čelnike i one koji su strane stigli na otok kako bi uveličali ovaj događaj.

Popis gostiju na spomenutoj večeri, tko je pozvan, a tko nije, međutim, prerast će ubrzo u slučaj zbog kojeg će se na koncu zatresti vlast u jednoj od stranačkih utvrda na otoku, Općini Sućuraj. Ostavku je podnio predsjednik Općinskog vijeća, Ivan Franičević Aga, koji je godinama prije u Splitu vodio Agencije za obalni linijski promet, a po umirovljenju se i nakon lanjskih lokalnih izbora politički aktivirao u svom rodno mjestu u dresu HDZ-a. ‘Ljubav‘ s načelnikom Ivanom Slavićem, kojemu je ovo već treći mandat i vlada bez ijednog oporbenog vijećnika, pukla je te hvarske večeri.

- Načelnik je našao za shodno da povede drugu dvojicu stranačkih kolega, protiv kojih ja, naglašavam, nemam ni slova a kamoli riječi protiv, ali je Slavić time je pokazao koliko drži do predsjednika Vijeća. Pametnom dosta. Mišljenja sam da je prije dolaska premijera trebalo održati sastanak stranke i iskoristiti priliku upoznati ga sa svim gorućim problemima Općine, odnosno istočnog dijela otoka Hvara. Od toga svega jedno veliko ništa. To je razlog zbog kojeg tamo više ne pripadam – rekao nam je iz prve ruke sam Franičević.

Prema informacijama kojima smo raspolagali prije razgovora s Franičevićem, večera je samo povod, dok uzrok njegovog iznenadnog odlaska s dužnosti treba tražiti u načinu na koji načelnik godinama vodi poslove s norveškim investitorima zamišljenog turističkog kompleksa u uvali Perna, odnosno pitanje ovrhe parcela na tom potezu u višedesetljetnom posjedu mještana. Za razliku od njih, Slavić i njegova obitelj, koji su bili u istovjetnoj poziciji, uspjeli su se uredno uknjižiti nekadašnju općenarodnu imovinu i isto zemljište prodati investitorima, donosi Slobodna Dalmacija, 

image

Andrej Plenković u Sućurju

Mirko Crnčević

- Uredno ili ne, pitanje je, ali svakako meni kao jednom kapetanu ne priliči sudjelovati u tim dugogodišnjim igrama sa zemljištima. Moj brod je u životu imao samo jednu rutu, a to je – pravo, pošteno i časno – kaže Franičević, potvrđujući naše navode.

Prema pričanju nekih mještana, ali i stranačkih insajdera, Franičević je prije toga, doduše neformalno, iskazivao nezadovoljstvo nekim načelnikovim potezima, ali mu u prilog ne ide to što je Vijeće pod njegovim predsjedanjem donijelo konkretne odluke koje su išle u smjeru ovrhe mještana, a u korist norveških investitora, kojim je trebalo vratiti dug od 18 milijuna kuna, nastao još prilikom njihove neuspjele kupovine dviju parcela u susjednoj uvali Vinogradine. Prema tome ispada da Slavić nije jedini koji je jedno govorio, a drugo radio.

- Donijeli smo samo jednu odluku, i to prema savjetu načelnika i odvjetnika kojeg je angažirala Općina. Vijeće je skroz dobrovoljno da bi mi ulazili u neke dubinske pravne analize, a imamo odvjetnika koji je plaćen, kao i pravnika zaposlenog u Općini. Nama vijećnicima rečeno je da se može ići u tom pravcu, uz obrazloženje da će sve ići na provjeru u DORH ili tko već treba – odgovara na prozivke Franičević, dok na konkretno pitanje treba li se pravna država pozabaviti onime što se dugi niz godina unatrag zbiva u Općini Sućuraj, odgovara:

- Ja više nisam aktivan, a hoće li se baviti netko time ili neće, ne znam. Pitajte me slobodno o lukama, pomorstvu i linijama rado ću vam odgovoriti. Ja bih samo želio da taj projekt od državnog interesa konačno zaživi u svom pravom svjetlu nakon 12 godina. Znate što se sve moglo napraviti za to vrijeme? Pa Kinezi su Pelješki most odradili za godinu i pol dana. Kao mještaninu, a ne samo bivšem predsjedniku OV, prosto mi je neugodno da se ovo pretvorilo u sapunicu.

Na istu temu kontaktirali smo i načelnika Slavića. Nije želio razgovarati preko mobitela, već je tražio da mu pismeno pošaljemo pitanja. To smo i učinili i pitali ga i o spornoj večeri, kao i Franičevićevom iskazanom nezadovoljstvu.

- Temeljem Vašeg upita u privitku vam dostavljam ovjerenu kod javnog bilježnika ostavku g. Franičevića na člana i predsjednika Općinskog vijeća Općine Sućuraj, koja je zaprimljena i protokolirana u Pisarnici Općine Sućuraj 08.09.2022. godine, u kojoj kao razlog navodi osobne razloge. Njegove "osobne razloge" ne želim komentirati – poručio je u mailu načelnik.

Alternativu kapetanu Franičeviću našao je u ubrzo i za predsjednika Vijeća instalirao kadar doslovno iz stranačkog podmlatka, Ivana Mihaljevića, koji studira u Splitu. Njega je i vodio na večeru Plenkoviću u Hvar.

I dok se novi dvojac još uhodava(o) na čelu Općine, Općinski sud u Splitu – stalna služba u Starom Gradu donijela je 29. rujna odluku kojom je norveškom investitoru i njihov tvrtki Ianos d.o.o. omogućeno da ovrše više čestica koje je sa starih posjednika (obitelji Bulat i Ivičević) Općina uknjižila na sebe. Iako je se Slavić žalio da ga isti ti Norvežani ucjenjuju da pristane na neposrednu nagodbu u ovršnom postupku, očito je da protiv cijele te operacije nama ništa protiv. Ako ništa drugo, ne može reći da nije bio upozoren, piše Slobodna Dalmacija. 

- Načelniku je bilo poznato da je Općina Sućuraj tek formalno upisana kao vlasnik nad nekretninama koje su predmet ovrhe, a koje su u vlasništvu mojih stranaka. Naime, i načelnikov je otac, Dinko Slavić, u zoni Perna, u kojoj Norvežani planiraju turistički kompleks, kad je riječ o nekretninama označenim kao čest. zem. 942/1, 942/2, 942/3 i 652, ishodio pravomoćne presude – pisao je u dva navrata na adresu Općine prošle zime splitski odvjetnik Marijo Bašura, koji zastupa jednu od dvije obitelji nad kojima visi opasnost od ovrhe.

Na isti način upozorio je direktora "Ianosa" Jana Aasmoena i njegovu savjetnicu Kristinu Boban, s kojima se i sastajao. Oni su, međutim, odlučili ići do kraja. Kalkulacija upućenih Sućurjana kaže da će osim što će dobiti u vlasništvo dvije čestice u Vinogradinama u pola cijene, a koje je Općina u međuvremenu uknjižila na sebe nakon spora s državom, domoći će se besplatno još 30.758 kvadrata u uvali Perna, i to po duplo manjoj cijeni od one koju su nekim od vlasnika/posjednika plaćali davne 2012. godine. Za do sada uplaćeni iznos od 7.726.597,53 kuna s njihove strane, dobit će ukupno 57.769,00 kvadrata (otprilike 17 eura po kvadratu). Više nego unosno, dok mještanima jedina nada još ostaje tužba Ustavnom sudu.

25. travanj 2024 05:04