StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetZIMSKO SMRZAVANJE INSTALACIJA

Zaštitite vodovodne satove, evo koliko košta samo staklo vodomjera! Donosimo i koga ćete zvati ako vam se smrznu instalacije

Piše Ahmet Kalajdžić
24. siječnja 2022. - 20:53

Od početka ove godine još nije zabilježena ni jedna intervencija zbog puknuća cijevi uslijed hladnoće, ali nadležni kažu: ne znači da neće biti! Građani već znaju kako je telefonski broj za žurne vodoinstalaterske intervencije Domouprave Dubrovnik 333-240 a prema ugovorima o hitnim intervencijama, meštri na teren izlaze odmah da bi se izbjegle situacije opasne po život i zdravlje građana. Vlasnik obrtničke tvrtke ”Clavis” koja upošljava vodoinstalatere i radi po nalogu Domouprave Mario Boroje kaže:-

Savjetujem sugrađanima da starim dekama i krpama oblože dijelove instalacije koji su izloženi udarima vjetra te da ostave minimalni protok vode, da to bude malo jače od “kap po kap”. Bilo bi dobro pokriti krpom brojilo u šahtu te dio izložene instalacije. Jer, ovisno o dostupnosti cijevi, a one su većinom na fasadama stambenih objekata, samo bi sanacija puknuća cijevi građane koštala više stotina kuna, a svemu treba dodati i trošak sanacije fasade.

Neslužbeno smo doznali: samo popravak loma stakla uklopnog sata može se popeti i do 800 kuna! No, sve se može izbjeći ptravovremenom zaštitom brojila i vodovodnih instalacija. Uz to, vrlo jaki hladni val, kojeg smo ovog vikenda dočekali te se očekuje kako će na području srednje i južne Dalmacije potrajati do polovice ovog tjedna, povod je ponovnog upozorenja sugrađanima da što kvalitetnije zaštite hidroinstalacije kako bi se izbjegli moguće pucanje cijevi i posljedičnu, nemalu štetu po kućne i proračune stambenih zgrada.

Točnije, za područje grada Dubrovnika je izdano upozorenje velike opasnosti od hladnog vala, te je Državni hidrometeorološki zavod najavio kako su tijekom dana, unatoč suncu ali uslijed utjecaja mjestimice ledene bure, u sjenovitim dijelovima stambenih naselja mogu očekivati temperature blizu nultog podioka Celzijusove skale. Naglasili su veliku vjerojatnost spuštanja žive u termometrima tijekom noćnih sati i ispod nulte točke, osobito od ponoći do 5 sati ujutro, kada je i inače najhladnije.

Sve je to dodatno upozorenje sugrađanima i čitateljima da se potrude i maksimalno zaštite cijevi i vodovodna brojila. Podsjetimo: građani skrbe o cijevima od vodomjera do špina u stanovima, dok je komunalno poduzeće Vodovod Dubrovnik zaduženo za vodoopskrbu i skrb o stanju cijevi do mjernog mjesta:

- Trgovačko društvo Domouprava Dubrovnik d.o.o. tijekom prošle 2021. godine nije imalo postupanja po hitnim intervencijama zbog puknuća vodovodnih cijevi usljed zimskih hladnoća ili leda- podsjećaju iz Domouprave na prošplu, relativno toplu zimu i pojašnjavaju:

- Po zahtjevu suvlasnika kao i pozivu za hitnim intervencijama lani je ovo Društvo izašlo na teren i uspješno obavilo oko tri stotine očepljenja cijevi odvodnje i nekih 170 hitnih intervencija usljed puknuća vodovodnih cijevi i cijevi odvodnje u stambenim zgradama pod upravom našeg društva kao Upravitelja. Inače, zabilježili smo i 20 popravaka i sanacija šteta zbog olujnog nevremena te 225 intervencija i popravaka elektroinstalacija na zajedničkim dijelovima i uređajima zgrada. Uz navedeno, lani je uspješno obavljeno nekih 860 ostalih popravaka na zajedničkim dijelovima i uređajima zgrada, a po zahtjevu i suglasnosti zakonski propisane većine suvlasnika istih (građevinski radovi, stolarija, limarija i ostalo).

U Vodovodu Dubrovnik ističu kako zahvaljujući tome što je većina vodoopskrbnih cjevovoda te tvrtke postavljena na propisanu dubinu te je kroz konstantan protok vode, ni tijekom najnižih temperatura ne dolazi do njihovog pucanja:- Ipak, prilikom, za naše podneblje posebno niskih temperatura, nižih od -2 stupnja i u trajanju više dana, može doći do smrzavanja vode i pucanja cijevi pojedinih priključaka, vodomjera ili ventila u vodomjernim oknima, bilo od cjevovoda do brojila, a za što je nadležan Vodovod ili od brojila do stambenog objekta, a što se smatra kućnom instalacijom i za što odgovornost za održavanje pada na vlasnika objekta ili priključka- odgovor je Vodovoda Dubrovnik na naš upit.

Vodovod godinama kod svake najave meteorologa niskih temperatura redovito preventivno poziva na zaštitu vodomjera i vodovodnih instalacija. I ovaj put voditelj Službe održavanja vodoopskrbne mreže Luka Crnčević ponavlja preporuke:

-Bitno je provjeriti jesu li vodomjerna okna dobro zatvorena te zaštititi instalacije unutar njih, npr. dekama, tkaninama, stiroporom ili staklenom vunom. Također je bitno ispustiti vodu iz slavina u dvorištu, a interne vodovodne cijevi koje nisu na propisnoj dubini, a vode do garaža i dvorišnih objekata koji se ne griju isprazniti ili toplinski izolirati npr. filcom ili građevinskom folijom. U ostalim objektima koji se ne koriste redovito ili u kojima nitko ne stanuje te ako se ide na duži put savjetujemo da se zatvori ventil iza vodomjera i ispusti vodu kako bi se spriječilo njeno smrzavanje te da se pripazi da se vodomjeri ne smrznu u prostorima s razbijeni prozorima i sl. Naposljetku, ali jednako bitno je pronaći lokaciju ventila iza vodomjera kako bi na vrijeme zatvorili dotok vode u slučaju puknuća cijevi i time smanjili materijalnu štetu."

U proteklih nekoliko godina zabilježena je tek jedna takva pojava, 2017. godine, kada je u razdoblju niskih temperatura došlo do kvarova više desetaka priključnih cijevi. Kod takvih kvarova, ako su na dijelu za koji je odgovoran Vodovod, dežurna ekipa izlazi odmah po prijavi i popravlja ga. Poučeni dosadašnjim iskustvima i dobrom preraspodjelom rada unutar službi Vodovoda možemo reći da se svi popravci obave efikasno i u najkraćem mogućem roku.

06. svibanj 2024 16:35